Torbalı Devlet Hastanesi’nde Sağlık Hukuku Eğitimi Yapıldı

24.05.2019

Torbalı Devlet Hastanesinde, hekimlere yönelik sağlık hukuku eğitimi, 23.05.2019 tarihinde yapıldı.

Odamız avukatı Mithat Kara tarafından verilen eğitimde, meslektaşlarımızın uygulamada sıklıkla karşılaştığı hukuki sorunlar konusunda bilgiler paylaşıldı. 

Eğitimde, “malpraktis”, “aydınlatılmış onam”, “tıbbi kayıtların önemi”, “tıbbi standartlara uygun özenli ve dikkatli uygulama”, “adli ve idari süreçlerin işleyişi”, “hekimlik uygulamalarına yargının bakışı” gibi temel başlıklar ele alındı.

Sağlık hizmetlerinin büyük bir organizasyon olduğu, ülkemizdeki sağlık sisteminin hata yapmaya açık bir ortam yarattığı, sağlık organizasyonun ortaya çıkardığı hizmet kaynaklı zarardan doğan külfetin hekimlere yüklenmeye çalıştığı, hekimler ve hastaların karşı karşıya getirildiği bir ortamda nitelikli sağlık hizmetinin sunulamayacağı vurgulandı.  

Aydınlatılmış onam konusunda yüksek yargı organlarının yaklaşımının paylaşıldığı sunumda, aydınlatma ve onam olgusunun hekimin temel etik yükümlülüklerinden birisi olduğu, aydınlatılmış onamın insan onuru ve hasta özerkliği kavramları ile ilgisine vurgu yapıldı.  

Av. Mithat Kara ayrıca, tıbbi kayıtların önemine vurgu yaptığı sunumunda, acil servis, poliklinik, ameliyathane, servis fark etmeksizin hangi birimde çalışıyor olursa olsun, hekimlerin, hastalarla ilgili tıbbi süreçleri kayıt altına almasının etik ve hukuki bir gereklilik olduğunu vurguladı. Tıbbi kayıtların özenli tutulmasının, hastanın tanı ve tedavi sürecinin doğru yönetilmesi açısından önemli olduğu belirtildi.

Ayrıca, adli süreçlerde retrospektif bir değerlendirme yapılmasına olanak sağladığı için kaydedilen ve kaydedilmeyen bilgilerin yargılama sürecini etkilediği bilgisi uygulamadaki örnekleri ile paylaşıldı.  
Malpraktis iddiasıyla yapılan başvurularda, ceza ve tazminat davalarının seyri konusunda bilgi paylaşıldı. 

Soru ve yanıtlarla devam eden etkinlikte meslektaşlarımızın sorularına yanıt verildi. 

Meslektaşlarımızın eğitim konusundaki olumlu geri bildirimleri bizler için sevindirici olmuştur.
 
Eğitime davetleri ve eğitimin gerçekleştirilmesi aşamasındaki destekleri için Torbalı Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Şenol Topçu ve Başhekim Yardımcısı Dr. Şule Bilgiç’e teşekkür ederiz. 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu 

 
Bu haber 420 kez okunmuştur.