Hekim Meclisi aylık olağan toplantısı 9 Mayıs 2019 günü 39 meslektaşımızın katılımıyla yapıldı.
• İlk olarak Yönetim Kurulu adına Lütfi Çamlı, TTB 2016-2018 Merkez konsey üyeleri hakkında “Savaş Bir Halk Sağlığı Sorunudur” açıklamaları nedeniyle açılan davanın 3. Duruşmasında verilen cezalara gösterilen tepkiler ve YSK İstanbul seçimlerinin iptaline tepki olarak İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri ile birlikte tutulmakta olan Demokrasi Nöbetleri hakkında bilgilendirme yaptı.22 Haziranda TTB nin seçimsiz Ara Genel Kurul’unun yapılacağını hatırlattı.
• Sağlık Çalışanlarına Şiddetin Basına Yansımaları başlığı altında Dr. Cemal Güvercin, 2018 yılında basına yansıyan sağlık çalışanlarına şiddet haberleri hakkında yaptığı retrospektif bir çalışmanın sonuçlarını aktardı. Haberlerin biçimsel ve içerik olarak veriliş şekli, haberde kullanılan dil, tarafsızlık, bireysel hakların korunması, toplumsal sorumluluk yönlerinden yapılan değerlendirmeleri , istatistiksel (şiddet olaylarının görüldüğü gün, saat, sağlık birimi , cinsiyet vb) sonuçları paylaşarak, Sağlık Haberciliği konusundaki önerilerle sunumunu tamamladı.
• Sağlık Çalışanlarına Şiddetin Önlenmesi Çalışma Grubu Çalışmaları hakkındaki güncel durum hakkında Dr. Süleyman Kaynak bilgilendirme yaptı. TTB tarafından geliştirilmiş olan “Şiddetle Başa Çıkmak” bülten esas alınmak sureti ile el kitabı oluşturulması planlanıp hazırlıklara başlanıldığını, Sağlık Müdürlüğü’nden Beyaz Kod ile ilgili verilerin istenilmesi için yazı yazıldığını, Beyaz Kod verildikten sonraki süreçlerin takibi konusunda algoritmalar geliştirilmesi üzerine çalışma başlatıldığını belirtti. Ayrıca, sağlıkta şiddetin önlenmesi konusunda yararlı olacak iletişim becerileri konusunda Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri AD Öğretim Üyesi ve Sağlıkta İletişim Yüksek Lisans Programı kurucusu ve yürütücüsü olan Prof. Dr. Erol Özmen ile görüşülerek kurs vb. bir eğitim düzenlenmesi planlandığını belirtti. Uygun olmayan bilirkişi raporlarının da sağlık çalışanlarına yönelik bir çeşit şiddet olduğu hakkında açıklamalarda bulundu.
• Çocuk İstismarı Önleme Grubu Hakkında Bilgilendirme Dr. Nergül Çördük tarafından yapıldı.
Çalışma grubunun 2 Mayıs 2019 kurulduğunu, grupta ÇİM’de çalışmakta olan sosyal hizmet uzmanları, psikolog ve çocuk psikiatristlerinin bulunduğunu belirtti. Grubun, halka yönelik bir broşür hazırlanması, 13 Mayıs 2019 da ÇİM de çalışmış sosyal hizmet uzmanlarının Tabip Odası’nda bir sunum yapması ve Baro ve Çocukların istismardan korunması alanında çalışan diğer STK’ların da katılımıyla uzun soluklu çalışmalar yapmayı planladıklarını anlattı.
Türkiye’de 2008-2013 tarihleri arasında cinsel saldırı, taciz ve tecavüz davalarının %400 arttığını belirterek, Türkiye ve dünyadaki çocuk istismarı oranları hakkında bilgilendirme yaptı.
• Reklam, Etik İhlali Çalışma Grubu Hakkında Bilgilendirme Dr. Fridevs Çetin Uysal tarafından yapıldı. Konu hakkında İstanbul Tabip Odası Çalışma Grubu ile iletişime geçildiğini belirterek, grubun, reklam, etik ihlallerini araştırma ve denetlenmede kullandıkları yöntemler ve saptanan ihlaller hakkındaki ikaz ve uyarı sürecinin işleyişi konularında edinilen bilgileri paylaştı.
• Farklı sosyal güvenlik kurumlarından emeklilik : Bağ-Kur’lu hekimlerin sorunları Özel Hekimlik Grubundan Dr. Hakan Kılavuz’un önerisi doğrultusunda Hekim Meclisi olarak ele alınan konu hakkında, aslında bu sorunun tüm Bağ-Kur emeklilerini içerdiği, avukatlar, mimarlar gibi pek çok grubundan bu sorundan muzdarip olduğu ,tek başına Tabip Odası’nın bu sorunu çözemeyeceği, konunun 22 Haziran’da yapılacak TTB kongresinde sunulabileceği görüşleri paylaşıldı.
• Bir sonraki Hekim Meclisi’nin Bayram Tatili nedeniyle 13 Haziran 2019 tarihinde saat 18.30’da yapılacağı duyurusuyla toplantıya son verildi.
Hekim Meclisi Divan Kurulu