İzmir Tabip Odası Sağlıklı Yaşam ve Aşı Konulu Resim Yarışması ödül töreni yapıldı

10.05.2019

İzmir Tabip Odası tarafından 24-30 Nisan ‘Aşı Haftası’ nedeniyle düzenlenen “sağlıklı olmak ve aşı” temalı resim yarışması ödül töreni 10 Mayıs 2019 Cuma günü yapıldı.

Yarışmada 5 ayrı kategoride yarışan 417 resim arasından kazanan resimler ödüllendirildi.

Ödül töreni, İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı’nın konuşmasının ardından Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Resim yarışmasının süreci hakkında kısa bilgi veren Dr. Lütfi Çamlı, yarışma da jüri olarak görev alanlara katılım belgelerini takdim etti.

Ödül töreni açılış konuşmasını yapan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, “İzmir Tabip Odası yönetimi olarak tüm dünyada kutlanan 24-30 Nisan Aşı Haftasını çocuklarla paylaşmak istediklerini dile getirerek “Sağlıklı olmanın en önemli ön koşullarından biri aşı yaptırmamız. Aşı bizi birçok hastalığa karşı daha hasta olmadan koruyor. Cumhuriyet döneminden günümüze bağışıklama oranlarının artmasına rağmen son yıllarda özellikle sosyo-kültürel anlamda gelişmiş ailelerde karşılaşılan bir sorun olarak aşılanmayı reddin yaygınlaştığını görüyoruz. Bu aslında sadece Türkiye’de değil dünyanın başka ülkelerinde de olabiliyor. Aşı yaptırmayan bireyler ya da çocuklar sadece kendilerini değil bütün toplumun riske atılmasına neden oluyor. Belli bir oranın üzerinde toplumda aşılanmayı sağlayabilmek tüm toplumu hastalıklardan koruyor. 2017’de aşı ile önlenebilir hastalıklar nedeniyle bütün dünyada 15 Milyon çocuk kaybedilmiş. Yine 2017’de çoğu çocuk olan 110 .000 kişi kızamık hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmiş. 2016-2017 yılları arasında kızamıktan kaynaklı ölümlerin %22 oranında arttığını görüyoruz. Bu demekti ki sadece Türkiye’de değil tüm dünyada aşılamalarda bir problem var. Türkiye’de aşılanmanın reddi yahut aşıya erişim olanaklarının eksikliği nedeniyle artan ölümlerle ilgili verileri de paylaşan Obuz, “2009 yılında sadece 8 kızamık olgusu varken bu rakam 2018’de 566’ya çıkmış. Sağlık Bakanlığı verilerinden alınan aşı reddi sayılarına baktığımız zaman 2011’de sadece 183 aile çocuğuna aşı yaptırmayı istemediği için aşı yapılmamış. Ama 2017’de bu rakamın 23.000’e çıktığını görüyoruz. Bu konuda tüm sağlık otoritelerini ve Sağlık Bakanlığı yetkililerini göreve davet ediyoruz ki bu bir yasal zorunluluk aslında. Yapılması zorunlu olan belli aşılar var. Bunların yapılması kişilerin tercihlerine bırakılmayacak kadar gereklidir. Tüm toplumun sağlığını etkileyen bir durumdur.” diyerek yarışma kapsamında ödül alan tüm çocukları kutladı.

Daha sonra sahne alan Nevvar Salih İşgören İlköğretim okulu halkoyunları ekibi bir gösteri gerçekleştirdi.

Yarışmada dereceye girenlere ödülleri, Karşıyaka Belediye Başkanı Dr. Cemil Tugay, İl Sağlık Müdürlüğü adına Dr. Pınar Özder, İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Funda Barlık Obuz, TTB Merkez Konseyi Üyesi Dr. Mübeccel İlhan tarafından verildi. 

Ödül Töreni fotoğrafları için tıklayınız...


Bu haber 379 kez okunmuştur.