İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri TTB önceki merkez konseyi üyelerine verilen mahkumiyet kararını protesto etti.

04.05.2019

İzmir Tabip Odası’nın da bileşeni olduğu İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri, Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesinin, “Savaş bir halk sağlığı sorunudur” dedikleri için Türk Tabipleri Birliği Merkez Konseyi üyeleri hakkında “halkı kin ve düşmanlığa tahrik” suçundan verdiği hapis cezasını bir basın açıklamasıyla  protesto etti.

4 Mayıs 2019 tarihinde Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde  bir araya gelen İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri bir  basın açıklaması gerçekleştirdi. “TTB Merkez Konseyi Onurumuzdur” pankartının açıldığı açıklamada, “TTB bu halkın onurudur”, “Halkın doktorları yalnız değildir”, “Barış isteyen TTB'ye dokunma” sloganları atıldı. 

Basın açıklama öncesi bir açıklama yapan İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı topluma adanmış kutsal bir mesleğin üyesi olarak yaşatmaya ant içtiklerini, “Ölümü değil yaşamı, savaşı değil barışı” savunmalarının doğal olduğunu ifade etti. Bazen bir hastayı yaşatmak için saatlerce, günlerce emek veren hekimlerin yüzbinlerin ölebildiği savaşları bir halk sağlığı sorunu olarak açıklamalarının suç sayılamayacağını açıkladı. 

Basın açıklamasını İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi ve SES İzmir Şube Eşbaşkanı Dr. Fatih Sürenkök yaptı. Konuşmasında Türk Tabipleri Birliğinin tüm siyasal tutumlardan bağımsız olarak ülkede ve dünyada sağlığı tehdit eden bütün durumların ortadan kaldırılmasını talep ettiğini söyleyen Sürenkök, “Bu doğrultuda toplumu bilgilendirme sorumluluğunu da yerine getirmektedir. 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' açıklaması da bu sorumluluğun doğal bir gereğidir” dedi. Bir mahkemenin bu gerçeği ifade eden hekim örgütü yöneticilerini cezalandırması ile savaşın halk sağlığı sorunu olmaktan çıkarmayacağını belirten Sürenkök, “Bu ceza ile hekimlere 'mesleğimizin gereklerini tıbbi etik kurallarına uygun olarak yapmaktan vazgeçin siyasi iktidarın isteklerine uygun tavır alın' denmektedir. Hekimlik etik değerleri bu türden isteklere biat etmeyi değil, gerçeği anlatmakta direnmeyi gerektirir” diye konuştu. Verilen cezanın hukuka açık bir şekilde aykırı olduğunu vurgulayan Sürenkök, “TTB ve Tabip Odaları bugüne kadar idama da savaşa da karşı çıkmışlardır ve karşı çıkacaktır. İnsan olmak da bunu gerektirir. Savaşa karşı ifade edilen düşünce cezalandırılamaz. İzmir Emek ve Demokrasi Güçleri olarak Savaşın halk sağlığı sorunu olduğunu söylemekten vazgeçmeyeceğiz. TTB MK üyeleri yalnız değildir” dedi. 

Basın açıklaması için tıklayınız.

Bu haber 200 kez okunmuştur.