Sayı: 19-07/29.04.2019
24 – 30 Nisan AŞI HAFTASInedeniyle İzmir Tabip Odası’nın basın bildirisi
ÇOCUKLARIMIZA SAĞLIĞI AŞILAYALIM!
Aşıyla korunabilen hastalıklar hakkında yüzyılları bulan deneyim, bilimsel çalışma ve bağışıklama programları göstermiştir ki aşı sağlıklı yaşamın anahtarıdır. Birçok uluslararası kuruluş konunun önemini vurgulamak için sık sık açıklamalar yayınlamaktadır. ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezi verilerine göre çocuk felci aşısı yapılmaması durumunda her yıl çocuk felcinin neden olacağı akut paralizi ve ardından gelişecek kalıcı fiziksel engellilik sonucu yaklaşık 20.000 hasta çocuk ortaya çıkacaktır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) kızamık aşısı yapılmadığında yılda 2,7 milyon çocuğun kızamık komplikasyonları nedeniyle öleceğini öngörmektedir. Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), 2017 yılında tahminen 1,5 milyon çocuğun aşıyla önlenebilir hastalıklar yüzünden hayatını kaybettiğini belirtmektedir. Bu durumun nedeni kimi ülkelerde ailelerin umursamazlık ya da aşılara ilişkin kuşkular yüzünden çocuklarının aşılanmasını reddetmeleri ya da geciktirmeleri ve bazı bölgelerde aşılara erişememe olarak ifade edilmektedir. Aşı karşıtı görüşler sonucu özellikle yüksek gelir düzeyine sahip ülkelerde kızamığın alarm verici yükselişi de dâhil olmak üzere çeşitli salgınlar ortaya çıkmıştır. Dijital ve sosyal medya ortamlarında aşılara ilişkin olarak yaratılan belirsizlik bu eğilimin ardındaki etmenlerden biridir.UNICEF’in verilerine göre2017 yılında çoğu çocuk yaklaşık 110 bin kişi kızamık hastalığı sonucu hayatını kaybetmiştir. 2016’da bu sayının yüzde 22 daha az olduğu bilinmektedir. Son veriler göz önünde bulundurulurken karşımıza çıkan korkutucu tablo, 2019’un ilk üç ayında dünya genelinde 110 binden fazla kızamık olgusu görüldüğü ve bu sayının geçen yılın ilk üç ayına göre yaklaşık yüzde 300 oranında artmış olduğudur.
Ne yazık ki Türkiye’de de kızamık sayısında artış gözlenmektedir. 2009’da 8 olan kızamık olgusu sayısı 2018’de laboratuarda doğrulanmış 566 olguya ulaşmıştır. Bunların sadece 54’ünü yurtdışından gelenler oluşturmaktadır.
En üzüntü verici konulardan biriside yüksek gelir düzeyine sahip eğitimli bir kesimin kendi aşılamaları yapılmış olması nedeni ile sağlıklı bir ortamda bulaşıcı hastalıklardan korunmuş olarak büyümelerine karşın kendi çocuklarına ve topluma “aşı karşıtı” söylemlerle ihanet ediyor olmalarıdır.
Birinci basamak koruyucu hekimlik hizmetlerinde sağlık çalışanlarının özveriyle çalışmaları onların çocuk sahibi olan sağlık bireyler olarak yetişmiş olmasındaki en önemli unsurlardandır.
Aşı üretiminde yaşanan gelişmeler, teknolojinin kullanımıyla aşıların transferi, takip ve uygulamaların ülke çapında kayıt altına alınması ile bağışıklama hizmetlerinin daha başarılı olması beklenirken, yanlış inanış ve bilgilenmeye bağlı “aşı reddi” önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Sağlık Bakanlığı’nın rakamlarına göre 2011 yılında ailenin aşıyı reddetmesi nedeniyle aşı olamayan çocuk sayısı 183 iken, 2017’de bu rakam 23 bine ulaşmıştır. Bugün bu sayının çok daha fazla olduğu kolaylıkla tahmin edilebilir.Bu durum karşısında Sağlık Bakanlığı’ndan net bir söylem ve yaptırım ortaya çıkmayışı Aile Sağlığı Merkezleri, ilçe ve il sağlık müdürlüklerinde konuya emek veren sağlık çalışanlarını da zor durumda bırakmaktadır. Kamu sağlık otoritesinin konu hakkında yasal düzenlemeleri hazırlamayışı toplum üzerinde güvensizlik yaratmakta, ebeveynler sosyal medya üzerinden edindikleri yanlış bilgiler ve bilimsellikten uzak,popülist bazı kişilerin söylemleriyle çocuklarını ve toplumu büyük bir tehlikeye atmaktadır.
İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak bu konudaki duyarlılığımızı ve yapılabilecek işbirliğine sunabileceğimiz katkıları dile getirerek İzmir Sağlık Müdürlüğü’ne başvuruda bulunduk. Verilen yanıtta aşılama oranlarının yüzde 99 olduğu ifade edilerek aşı reddi konusunda bir veri paylaşılmamıştır.
Halkın sağlığının korunması konusunda yasaların bize verdiği sorumluluk gereği konunun takipçisi olmaya devam edeceğiz. Bu nedenle sevgili çocuklarımızın ve velilerimizin dikkatini aşı konusuna çekmek için “Aşı Farkındalığı” konulu bir resim yarışması düzenledik. Sonuçlarını 30 Nisan 2019 Salı günü basınla paylaşacağız.
Bizim üç uyarımız var:
İZMİR TABİP ODASI
YÖNETİM KURULU