Cumhuriyetin Sağlık Kazanımları Konferanslarının ilki olan Aşı Üretimi Nasıl Dönüşüyor? konferansı Prof.Dr. Feride Aksu Tanık tarafından 19 Nisan 2019 Cuma günü İzmir Tabip Odası konferans salonunda gerçekleştirildi.
Açılış konuşması İzmir Tabip Odası Başkanı Prof.Dr. Funda Barlık Obuz tarafından yapıldı.
Daha sonra söz alan Prof.Dr. Feride Aksu Tanık sunumunda aşı gelişimi öyküsünü 4 döneme ayırdı.
Destansı dönem 1930’lar ve öncesi
Gelişme ve farklılaşma evresi(1940-1980)
Özelleştirme Evresi (1970-1990)
Üreticilerin birleşme evresi-kamu özel ortaklığı (1990-...)
Prof.Dr. Feride Aksu Tanık 1930’lar öncesi destansı dönemde risk yarar ikilimine cesaretle yaklaşıldığını kısıtlı bilgiden dolayı deneme yanılma ile üretimin yapıldığını ifade etti. Cumhuriyetin ilk yıllarında Kolera, BCG Veba, meningokok, çiçek, kuduz ve difteri aşıları üretilmeye başladığını açıkladı.
Sosyal devlet kavramının gelişmene paralel olarak aşı gelişim öyküsünde gelişme ve farklılaşma evresinin ortaya çıktığını vurgulayan Prof. Dr. Feride Aksu Tanık bu dönemde devletlerin vatandaşlarını korumak ve yeterlilik konusuna odaklandığını belirtti. Dünya Sağlık Örgütününde bu dönemde önemli bir küresel aktör olduğunu sözlerine ekledi. Ülkemizde çok sayıda aşının bu dönemde Refik Saydam Merkez Hıfzıssıhha Enstitüsünde üretildiğini söyledi.
Özelleştirme evresinde yapısal uyum programları ve sosyal devlet budanmasına dikkat çeken Prof.Dr. Feride Aksu Tanık bu dönemde ortaya atılan Ünicef’ in Bant Stratejisinden söz etti. Artık ülkemizde geleneksel aşıların üretimine devam edilse de araştırma geliştirme çalışmalarına yeterli kaynak ayrılmadığını, yatırımların azaltıldığını ileri sürdü.
Son dönemde sağlıkta piyasalaşma ve özelleştirmenin ön plana çıktığını ifade eden Prof.Dr. Feride Aksu Tanık patent koruması anlaşması ile az gelişmiş ülkelerde milyonlarca çocuğun sağlığının riske girebileceğinden bahsetti.
Konferans karşılıklı soru ve cevapların ardından sona erdi.