İnsan Sağlığında Mikrobiyata'nın Önemi

01.03.2019

İnsan Sağlığında Mikrobiyata'nın Önemi konulu konferans 27 Şubat 2019 tarihinde İzmir Tabip Odası Orhan Süren Konferans Salonunda gerçekleştirildi. Hekimlerin yoğun ilgi gösterdiği konferansın moderatörlüğünü Dr.Mustafa Torun yaptı.

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Klinik Mikrobiyoloji ve Enfeksiyon Hastalıkları Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof.Dr.Serhan Sakarya yaptığı sunumda: Vücudumuzdaki barışçıl ve sağlıklı mikroorganizmalar toplumu olan MİKROBİYATA'nın  hastalık oluşturan patojen  mikroorganizmaların yanında enfeksiyon dışı birçok hastalığa karşı da bizleri koruduğunu anlattı. Birçok gastrointestinal, nöroendokrin, metabolik, Romatolojik ve bağışıklık sistemi hastalıklarının temelinde bu mikrobiyatadaki bozulmanın önemli rolünün olduğunun yapılmış birçok çalışma ile gösterildiğini belirtti. Normal doğumda  çocuğun vajendeki mikrobiyata ile ilk faydalı mikroorganizmalar aldığı, anne sütü ile bu bakteriler için büyüme faktörü olan birçok maddenin alınmasının sağlıklı mikrobiyata için çok önemli olduğunu vurguladı.

Maalesef gelişigüzel antibiyotik kullanımı ile bunun bozulduğunu, çevre kirliliği ve sağlıksız ve doğal olmayan beslenme ile bizim adeta kimliğimiz olan bu barışçıl dost mikrobiyatamızın hastalık yapan patojen mikroorganizmalarla savaşamadığının altını çizdi. Toplantıda dinleyicilerin sorularını da yanıtlayan Dr.Sakarya; sezeryan doğumların  çocuğun sağlıklı mikrobiyatısının oluşumuna engel olup olmadığına ait bir soruya, "engel olduğunu, çok zorunlu olmadıkça sezeryan yerine normal doğum tercih edilmelidir" şeklinde cevap verdi.  Tedavide "Dışkı Naklinin" gelecekte önem kazanacağını, maalesef uygulamaların yaygınlaşması için ilgili otoritelerin yeterli önem göstermediğini belirtti.

Birçok Gastrointestinal Hastalıkta bu yöntem üzerinde (özellikle İBS,İBH, Ülseratif Kolit..) araştırmalar yapıldığını, bu ucuz ve yan etkisi az yöntemin Türkiye'de yaygınlaştırılması gerektiğini vurguladı. Son söz olarak doğada sadece insan olmadığını, tüm canlılar ve mikrobiyatamız ile barışçıl bir yaşamı seçmemiz gerektiğini bunu doğal beslenme, akıllı antibiyotik kullanımı ve Mikrobiyatamız ile dost olarak yapabileceğimizi belirtti.

Konferansın sonunda güzel sunumu için Prof.Dr.Serhan Sakarya'ya İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu adına Dr.Mustafa Torun teşekkür etti.

Bu haber 399 kez okunmuştur.