Emekli Hekim Aylıkları İle İlgili Güncel Hukuksal Süreç Hakkında Bilgilendirme

26.02.2019

01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren 7146 sayılı Kanun ile, Emekli Sandığından emekli olan ve sosyal güvenlik kuruluşu ile ilişkilendirilecek çalışması olmayan pratisyen ve uzman tabiplerin emekli aylıklarında 1.500,00-2.200,00-TL arasında değişen miktarda artış yapılmıştır. 

Düzenleme sadece Emekli Sandığından emekli olan ve sosyal güvenlik kuruluşu ile ilişkilendirilecek çalışması olmayan hekimleri kapsadığı için, emekli aylığı artışından yararlanan hekimlerin sayısı ne yazık ki sınırlı kalmıştır.  

Kanun kendi içinde birçok mağduriyeti getirmektedir. Emekli aylıklarının artışına ilişkin TTB tarafından hazırlanan öneriler ile aylıklardaki artışın bütün hekimleri kapsaması gerektiğine yönelik TTB’nin girişimleri kanunun hazırlık aşamasında ne yazık ki dikkate alınmamıştır. Bu konuyla ilgili girişimlerimiz devam edecektir. 

Kanunun 1 Ocak 2019 tarihinde yürürlüğe girmesi üzerine, kanunun kapsamında olan ve olmayan hekimlerle ilgili çok sayıda uygulama sorunu ortaya çıkmıştır. Bu konuyla ilgili girişimlerimiz hakkında daha önce meslektaşlarımızla bir notu paylaşılmıştı. Bilgi notu için tıklayınız. http://www.izmirtabip.org.tr/news/4187    

Geçtiğimiz 2 aylık süreçte ortaya çıkan uygulama sorunları ve Odamızca yapılan girişimler hakkında güncel bilgileri aşağıda paylaşıyoruz.

1-) Kanun Kapsamında İlave Ödemeden Yararlanması Gereken Hekimler

Bilindiği üzere 7146 sayılı kanun ile getirilen ilave ödemeden, Emekli Sandığından emekli olan ve sosyal güvenlik kuruluşu ile ilişkilendirilecek çalışması olmayan pratisyen ve uzman tabipler yararlanabilmektedir.  

a-) İlave ödemeden yararlanması gerekmesine rağmen emekli aylığına artış yansıtılmayan pratisyen ve uzman hekimler için örnek dilekçeler hazırlanarak SGK’na iletilmiştir. Ocak ve Şubat aylarında iletilen dilekçelerin yanıtları hekimlere ulaşmaya başlamıştır. SGK hatalı uygulamalarını düzelterek Ocak ve Şubat ilave ödemelerini hekimlerin maaş hesaplarına yatırmaya başlamıştır.

b-) İlave ödemeden yararlanması gereken bir kısım uzman hekime, pratisyen hekimler için belirlenen ilave ödeme yansıtılmıştır. SGK kayıtlarındaki hatadan kaynaklanan bu sorunun çözümü için hazırlanan dilekçeler SGK’na iletilmiştir.  Ocak ve Şubat aylarında iletilen dilekçelerin yanıtları hekimlere ulaşmaya başlamıştır. SGK hatalı uygulamalarını düzelterek Ocak ve Şubat aylarında eksik yatırılan ilave ödemeleri hekimlerin maaş hesaplarına yatırmaya başlamıştır.

c-) Emeklilik sonrası muayenehanesinde çalışan veya şirket ortağı olarak sosyal güvenlik kuruluşu ile ilişkilendirilecek çalışması olmayan pratisyen ve uzman tabiplerin bir kısmına ilave ödeme yansıtılmamıştır. SGK’na iletilen dilekçeler üzerine SGK hatalı uygulamalarını düzelterek Ocak ve Şubat ilave ödemelerini hekimlerin maaş hesaplarına yatırmaya başlamıştır.

d-) Kamu görevinden istifa eden, daha sonra SSK ve Bağkur statüsünde çalışan, son 7 yıllık çalışmasının 3,5 yılını aşan kısmı Emekli Sandığında olduğu için Emekli Sandığından emekli olan hekimlere ilave ödeme yansıtılmamıştır. Bu hekimlerle ilgili gönderilen dilekçelere SGK tarafından olumsuz yanıt verilmeye başlanmıştır. SGK tarafından verilen yanıtta, hekimin en son çalışmasının Emekli Sandığına tabi olmadığı için kanundan yararlanamayacağı belirtilmektedir. SGK’nun bu uygulamasının hatalı olduğunu değerlendiriyoruz.  Bu uygulama sonucu ilave ödemeleri yatırılmayan hekimler adına hukuksal süreç başlatılmıştır. 

2-) Kanun Kapsamında İlave Ödemeden Yararlandırılmayan Hekimler

Emekli Sandığından emekli olmasına rağmen sosyal güvenlik kurumu ile ilişkilendirilecek çalışması olan hekimlerle SSK ve Bağkur statüsünde emekli olan hekimler kanun gereği bu düzenlemeden yararlanamamaktadır.  Bu uygulamanın, kanunun düzenleme gerekçesine, meslek örgütümüzün yıllardır dile getirdiği taleplere, eşitlik ilkesine ve hakkaniyete uygun olmadığını değerlendiriyoruz.

a-) Emekli Sandığı emeklisi olup halen işyeri hekimliği yaptığı için ilave ödemeden yararlandırılmayan meslektaşımız adına SGK’na başvuru yapılmıştır. SGK’nın yanıtı beklenmektedir. SGK’nın yanıtı geldikten sonra, ilave ödeme yapılmaması işleminin iptali ile dayanağı yasa hükmünün Anayasaya aykırılığı nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talepli davamız açılacaktır.

b-) Emekli Sandığı emeklisi olup halen özel bir tıp merkezinde çalıştığı için ilave ödemeden yararlandırılmayan meslektaşımız adına SGK’na başvuru yapılmıştır. SGK’nın yanıtı beklenmektedir. SGK’nın yanıtı geldikten sonra, ilave ödeme yapılmaması işleminin iptali ile dayanağı yasa hükmünün Anayasaya aykırılığı nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talepli davamız açılacaktır.

c-) Bağ-Kur emeklisi olduğu için ilave ödemeden yararlandırılmayan meslektaşımız adına SGK’na başvuru yapılmıştır. SGK’nın yanıtı beklenmektedir. SGK’nın yanıtı geldikten sonra, ilave ödeme yapılmaması işleminin iptali ile dayanağı yasa hükmünün Anayasaya aykırılığı nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talepli davamız açılacaktır.

d-) SSK emeklisi olduğu için ilave ödemeden yararlandırılmayan meslektaşımız adına SGK’na başvuru yapılacaktır.  SGK’nın yanıtı geldikten sonra, ilave ödeme yapılmaması işleminin iptali ile dayanağı yasa hükmünün Anayasaya aykırılığı nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talepli davamız açılacaktır.

e-) Yurtdışı borçlanma yaparak emekli olduğu için ilave ödemeden yararlandırılmayan meslektaşımız adına SGK’na başvuru yapılmıştır. SGK’nın yanıtı beklenmektedir. SGK’nın yanıtı geldikten sonra, ilave ödeme yapılmaması işleminin iptali ile dayanağı yasa hükmünün Anayasaya aykırılığı nedeniyle iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talepli davamız açılacaktır.

Genel Bilgilendirme

Hekimlerin kanundan yararlanma koşulları, hekimlerin emeklilik statülerindeki farklılıklara göre değişmektedir. SGK’nın hatalı uygulamaları da, doğal olarak bir karmaşaya neden olmuştur. Bu nedenle, meslektaşlarımızın kendi özel durumlarına uygun dilekçelerle SGK’na başvuru yapması önem taşımaktadır. Örnek dilekçeler Odamız Hukuk Bürosundan temin edilebilir.

Odamız Hukuk Bürosu, Ocak ve Şubat ayında, İzmir’den ve şehir dışından yaklaşık 600 meslektaşımıza sözlü ve yazılı danışmanlık yapmıştır. Hekimlerin özel durumlarına uygun dilekçeler hazırlanarak veya hekimler yönlendirilerek SGK’na başvuru yapılması sağlanmıştır. SGK’nun kanuna aykırı hatalı uygulamaları bu dilekçeler üzerine düzeltilmeye başlanmıştır.

Kanun kapsamında olmadığı için ilave ödemeden yararlandırılmayan meslektaşlarımız adına açılacak davalar için SGK yanıtı beklenmektedir.

SGK tarafından verilen yanıtlar olumsuz olduğu takdirde, işlemin iptali için idare mahkemesinde dava açılacaktır. Bu davada, kanunun Anayasaya aykırılığı tartışılacak ve kanunun iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talep edilecektir. Davaya bakmakta olan idare mahkemesi, Anayasaya aykırılık iddiamızı ciddi bulduğu takdirde, Anayasa Mahkemesine kanunun iptali için başvuracaktır. İdare Mahkemesi, Anayasaya aykırılık iddiasını kabul etmezse yürürlükteki kanuna göre karar verecektir.   

İlave ödemeden yararlandırılmama işlemi SGK’nun insiyatifine bağlı bir uygulama değildir. Kanundan kaynaklanan bu uygulamanın sonlandırılması ve hekimlerin bu ilavelerden yararlanabilmesi, kanunun değiştirilmesine ya da Anayasa Mahkemesi tarafından kanunun iptali edilmesi halinde ortaya çıkacak yeni hukuki duruma bağlıdır.  Anayasa Mahkemesi hukuka aykırılık denetimi yapan bir yargı organıdır. Bu nedenle, yasa koyucunun yerine geçerek ödemelerin yapılması yönünde karar vermeyecektir. Kanunun Anayasa Mahkemesine taşınması ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilmesi halinde, hukuk devletinin gereği olarak yasa koyucunun ve idari yargı makamlarının iptal kararına uygun işlem yapması beklenmektedir.

Anayasa Mahkemesi anayasaya aykırılık iddiasını kabul etmeyerek kanunu iptal etmediği takdirde davaların reddi ve yargılama giderlerinin hekimlere yükletilmesi gündeme gelecektir. 

Dava açmak isteyen hekimler, eksik ödemenin yapıldığı tarihten itibaren 60 gün içinde idare mahkemesine başvuru yapabilir. Davada, SGK’na başvuru yapılan tarihten geriye dönük olarak 60 günlük döneme ilişkin eksik ödemeler ile devam eden ödemeler talep edilebilir.  İlave ödemeden yararlanamadığı için dava açmak isteyen meslektaşlarımız Odamız Hukuk Bürosundan destek alabilir. 

İZMİR TABİP ODASI YÖNETİM KURULU 

Bu haber 4790 kez okunmuştur.