7 Şubat 2019 Hekim Meclisi Toplantı Özeti

12.02.2019

45 meslektaşımızın katılımıyla toplantı yapıldı.

Obezite cerrahisinde yaşanan uygulama sorunları tartışıldı. Dr. Kemal Özbek’in sorunları özetleyen konuşmasının ardından Ege Cerrahi Derneği Başkanı Prof. Dr. Cengiz Aydın tarafından “Obezite ve Bariatrik Cerrahi” hakkında ayrıntılı bir sunum yapıldı. Tartışma kısmında bu alandaki düzenlemeler ve uygulamaların, etik çerçeve içerisinde; halk sağlığını korumaya, hekim hatalarını önlemeye yönelik bir yaklaşımla TTB ve çatısı altındaki uzmanlık dernekleri tarafından incelenmesinin, standardizasyon eksikliği varsa oluşturulmasına yönelik çalışma yapılmasının uygun olacağı dile getirildi. İzmir Tabip Odası olarak bu konuda bir Çalışma Grubu kurulması önerisi kabul edildi.

İnsan Hakları Komisyonu temsilcisi tarafından, cezaevlerinde sürdürülen açlık grevleriyle ilgili bilgi verildi. İzmir cezaevlerinde de açlık grevine katılanlar olduğu, bu kişilerin muayene ve kayıtlarında uygunsuzluklar olduğu, İstanbul Protokolü’ne aykırı uygulamaların tespit edildiği, cezaevi hekimlerinin açlık grevine katılanları görmediği/ göremediği, Tabip Odası heyetinin mahkumlarla görüşmesine izin verilmediği, bu mahkumların sağlık bilgilerine ulaşılamadığı belirtildi. Açlık grevinin bitmesi durumunda yapılacak tıbbi müdahalelerle ilgili, birçok meslektaşımızın önemli bilgi eksiklikleri olduğu vurgulandı. Oda tarafından cezaevi hekimlerine ulaşılarak bilgilendirme yapılması, hasta-hekim iletişimi alanındaki sorunlarla ilgili dayanışma ve destek mesajı verilmesi istendi.

Özel Hekimlik Komisyonu temsilcisi tarafından özel sağlık sigortası şirketleri ile yaşanan sorunlar aktarıldı. Bir özel sigorta şirketinin, mevcut uygulamaya aykırı olarak TTB asgari ücretlerinin altında ücretle anlaşma yapmaya çalıştığı, az gibi görünse de bu farkın hekim emeğinin ucuzlatılması anlamına geldiği ve örnek teşkil edeceği belirtildi. Bu uygulamaya karşı durulması gerektiği vurgulanarak, Oda YK tarafından sigorta şirketine bir uyarı yazısı gönderilmesi, sigorta şirketi ile resmi bir görüşme yapılması için konunun TTB’ne iletilmesi, birlikte hareket etmenin uygun olacağı düşüncesiyle diğer Tabip Odaları ile görüşülmesi önerildi.

Gelecek toplantının 7 Mart 2019 Perşembe günü yapılacağı duyuruldu.

Saygılarımızla…

Divan Kurulu

Bu haber 260 kez okunmuştur.