Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy’deki Hava Kirliliği Seviyesinin Açıklanmasını İstiyoruz

21.01.2019

İzmir Tabip Odası Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy’deki hava kirliliği seviyesinin açıklanması için İzmir Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne bir yazı gönderdi. Yazının tam metni aşağıdadır.

Termik santrallerin ve ağır sanayinin yoğun olduğu İzmir’e bağlı Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy bölgelerindeki hava ölçüm istasyonlarının verileri Haziran 2016 döneminden bu yana, Hava Kalitesi İzleme İstasyonları’nın bilgilerinin paylaşıldığı siteye yüklenmemektedir. 

Bakanlık bünyesinde yayın yapan havaizleme.gov.tr sitesinde 2016 yılının sonundaki verilere göre 249 hava izleme istasyonu bulunmaktadır. Aliağa, Menemen, Yeni Foça ve Bozköy’deki istasyonlarının verileri ise üzerlerinde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Hava Kalitesi Ölçüm İstasyonu yazmasına rağmen paylaşılmamaktadır. Konuyla ilgili bakanlığa ulaşan çevreciler ve yaşam savunucularına verilen yanıt ise, “Yeni yazılım yükledik. Henüz test ölçümleri yapılıyor.” yönünde olmuştur.

18 sivil toplum kuruluşunun bir araya gelerek oluşturduğu Temiz Hava Hakkı Platformu’nun geçen yıl yaptığı basın açıklamasında, Aliağa’daki hava kirliliği seviyesinin, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nun sınır kabul ettiği en yüksek düzeyden üç kat fazla olduğu belirtilmiştir.

Geçen yıl 8-9-10 Mayıs tarihlerinde Aliağa kent merkezinde yapılan 2581 ölçüm sonucuna göre, PM2,5 düzeyi metreküpte 26,2 mikrogram seviyesinde çıkmıştır. DSÖ’nün PM2,5 sınır değerine göre ise bu düzeyin metreküpte 10 mikrogramı aşmaması gerekmektedir.

Termik santral ve sanayi bölgesi yakınında hava ölçüm istasyonu kurulmasına rağmen sonuçlarının açıklanmaması, değerlerin sınırın çok üzerinde olduğu için açıklanmadığı şüphesini doğurmaktadır. İstasyonun kurulduğu yerlerden biri olan Aliağa’da, kanserden ölüm sıklığının diğer yerleşim bölgelerine göre daha yüksek olduğu gözlenmektedir.    

Hava kirliliği, dünyanın birçok yerinde olduğu gibi Türkiye’de de en önemli çevre sağlığı sorunlarından birisidir. Dünya Sağlık Örgütü, 2012 yılında hava kirliliği nedeniyle dünyada 8 milyon insanın hayatını kaybettiğini açıklamıştır. Türkiye’de ise aynı yıl hava kirliliğinden yaklaşık 32 bin 670 kişinin hayatını kaybettiği tahmin edilmektedir.

İzmir ve çevresinin sağlığını yakından ilgilendiren, Menemen, Aliağa, Bozköy ve Yenifoça Hava Kalitesi  Ölçüm istasyonlarının verilerinin bir an önce halkın görebileceği şekilde hava kalitesi izleme ulusal ağında paylaşılmasını talep ederiz.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu

Bu haber 1697 kez okunmuştur.