Tıbbi Malpraktiste Güncel Durum ve Korunma Yolları konferansı yapıldı

25.12.2018

Tıbbi Malpraktiste Güncel Durum ve Korunma Yolları başlıklı konferans 24 Aralık 2018 tarihinde Prof. Dr. Erdem Özkara tarafından odamız Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı yaptığı açılış konuşmasında malpraktisin önemine değinerek son önemde giderek artan tazminat davalarına dikkat çekti.

Prof. Dr. Erdem Özkara sunumunda önce malpraktis ve komplikasyon tanımlarını açıkladı. Komplikasyon gelişmesi durumunda da hekimin komplikasyonu iyi yönetmesi sorumluluğu olduğunu vurguladı. Malpraktis nedeniyle açılan davaların yaklaşık %20 sinde Malpraktis kararı verildiğini belirten  Prof. Dr. Erdem Özkara özellikle Kadın hastalıkları ve doğum, acil hekimliği, ortopedi branşlarında daha çok malpraktis davası açıldığını ifade etti. Hekimlere yönelik özel bir malpraktis yasasının olmadığını, hekimlerin kasıt olmayan suçlar (Taksirle yaralama veya öldürme)   kapsamında yargılandıklarını, Yüksek Sağlık Şurasından görüş alma zorunluluğunun kalkması üzerine davaların daha hızlı sonuçlandığını sözlerine ekledi. 

Malpraktisle mücadele etmede en önemli adımın sağlık sisteminde niceliği değil niteliği artıracak uygulamalara geçilmesi olduğunu belirten Prof. Dr. Erdem Özkara kışkırtılmış bir sağlık talebi ve performans nedeniyle çok sayıda ve  hızlı hasta bakmanın malpraktisi artırdığını ifade etti. Hekim hasta iletişimine dikkat edilmesinin de  malpraktis davalarınını azaltabilecek önemli bir etmen olduğunu vurguladı. Konferansın son bölümünde katkı ve sorulara geçildi. 

Konferansın bitiminde İzmir Tabip Odası Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı sunumu için Prof. Dr. Erdem Özkara’ya  teşekkür etti.

Bu haber 235 kez okunmuştur.