Hekim Meclisi Aralık Ayı Toplantısı 10 Aralık 2018 tarihinde yapıldı

13.12.2018

İzmir Tabip Odası Hekim Meclisi Aralık Ayı Toplantısı 10 Aralık 2018 tarihinde 49 meslektaşımızın katılımıyla toplantı yapıldı. 

Oda YK adına Başkan Prof. Dr. Funda Barlık Obuz, 2016-2018 TTB Merkez Konseyi Üyeleri ile ilgili yürütülmekte olan adli sürece ilişkin, 13 Aralık Perşembe günü İzmir Tabip Odası’nda yapılacak basın açıklaması ve 27 Aralık 2018 de Ankara’da yapılacak olan ilk duruşmaya tüm meslektaşlarımızın katılımı için çağrıda bulundu.  

Dr. Firdevs Çetin Uysal, 2013 TBMM Araştırma Komisyon Raporu’ndan yararlanarak hazırladığı “Sağlık Çalışanlarına Şiddet” başlıklı sunumunda: Dünyada ve Türkiye’de şiddetin yaşandığı alanlar, farklı ülkelerde sağlıkta şiddet oranları, şiddetin yönetilmesinde ülke örnekleri hakkında bilgi verdi. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin ana nedenlerini özetledi. TBMM Araştırma Komisyonu Raporu’nda yer alan, sağlıkta şiddeti önlemeye yönelik çözüm önerilerinin özetini 44 madde halinde açıkladı. 

Prof. Dr. Süleyman Kaynak, “Sağlık Alanında Şiddet, Nedenleri ve Çözümleri” başlıklı sunumunda sağlıkta şiddetin nedenlerini, Siyasi nedenler, Ahlaki ve Moral nedenler, Sağlık İhtiyacının Kışkırtılması, Düzenlemelerin Yetersizliği, Hekimlerin ayrışması, ana hatlarıyla değerlendirdi.

Doç. Dr. Başak Bayram, sunumunda TBMM Araştırma Komisyonu Raporu’nda sunulan çözüm önerilerinin yerine getirilmesinin aslında pek çok sorunu çözeceğini vurguladı. Dünyada ve ülkemizdeki sağlıkta şiddet oranları, nedenleri, benzerlikler, farklılıklar, çözüm önerileri hakkında verileri ve görüşlerini aktardı.

Dr. Yakup Gökhan Doğramacı, şiddete maruz kalmış bir hekim ve hukukçu bir hekim olarak hekime şiddet konusunu ele aldı. “Şiddeti hak etme” söyleminin tehlikelerinden söz ederek, önleme yöntemlerini “hastaya yaklaşım” “risk yönetimi” ve “kriz yönetimi” başlıklarıyla özetledi. Hekimlerin yasal haklarından, yasal sürecin nasıl işlediğinden, kayıt tutmanın ve tutanak tutmanın, ihbar ve bildirimin öneminden bahsetti. “Güvenli ve sağlıklı koşullarda çalışma hakkı”nın altını çizerek, sağlıkta şiddetin, “İş Kazası” olarak değerlendirilmesi gerektiği ve bu yaklaşımın yaygınlaştırılmasının önemini vurguladı.

Dr. Cemal Güvercin, şiddeti etik açıdan değerlendiren konuşmasında “araçsallaştırma” kavramına değindi. Araçsallaştırmanın insan ruhuna en büyük saldırı olduğunu belirterek 10 Aralık İnsan Hakları Günü’nü hatırlattı. Otoritenin şiddeti “rol çalma” açısından cezalandırdığını, sağlıkta şiddet uygulayana “sağlık hizmetlerinden mahrum etme” anlayışının evrensel insan hakları açısından uygun olmadığını belirtti.

Av. Mithat Kara, devam etmekte olan hukuki süreçlerle ilgili sayısal veriler sundu. Şiddet olaylarına karşı TTB ve Tabip odalarının hekimleri sahiplendiği dönemlerde hekimlerin odaya bakışının da değiştiğini ve başvuru sayısının arttığını aktardı. 2018 yılında da yine bir şiddet olayı ardından, yeni göreve başlayan İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu’nun refleksleri, eylemleri, basın açıklamaları ile konuyu görünür hale getirmeleri sonucu şiddet mağduru hekimlerin Oda’ya başvurularında artış gözlendiğini belirtti. 

Soru, katkı ve tartışmaların ardından Sağlıkta Şiddet Çalışma Grubu oluşturulması önerildi.

9. Hekim Meclisi’nin 10 0cak 2019 Perşembe günü toplanmasına, sonraki toplantıların her ayın ilk Perşembe günü yapılmasına karar verildi.

*Geniş özet şeklindeki tutanak için tıklayınız


Bu haber 196 kez okunmuştur.