Hekimlik Yetki Alanına Giren İşlemler Yapan Kişiler Hakkında Suç Duyurusu Yaptık

15.11.2018

1219 sayılı Kanun’a göre, hekimlik mesleğinin icrası ve hasta tedavi edebilmek için tıp fakültesinden mezun olmak şartı bulunmaktadır. Hekimlik yetkisine sahip olmayan kişilerin hastalıkların tanısını koyması veya hasta tedavi etmesi tıbben mümkün olmadığı gibi hukuken de suç olarak kabul edilen bir eylemdir.  

Hekim olmadığı halde, kendinden menkul bilgilerle hastalıklara tanı koyduğunu veya hastalıkları tedavi ettiğini ifade eden bu kişilerin eylemleri, halk sağlığı açısından risk oluşturmaktadır. Yanı sıra, bu eylemler, hastaların içinde bulunduğu zor durumda faydalanarak haksız kazanç sağlamaya yönelik davranışlardır.  

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak, gerek halk sağlığına gerekse hekimlik mesleğine yönelik bu tehditlere karşı hassasiyetle yaklaşıyoruz. Bu çerçevede tespit ettiğimiz veya meslektaşlarımız tarafından Odamıza iletilen hukuka aykırı eylemleri yargıya taşıyoruz. 

 A.D. isimli bir şahsın işyerine ait tabelalarda ve web sitesinde yaptığı reklamlarda,  bioenerji ile uzaktan tedavi ve şifalandırma yaptığı, elektrosatogram cihazı ile 3 dakikada checkup yaptığı,  tespit edilemeyen rahatsızlıkların tespitini ve tedavisinin yaptığı, ilk muayene ve rahatsızlık tespitinin ücretsiz olduğu, kanser, bel ağrısı, romatizmal hastalıklar vb. birçok hastalığı tedavi ettiği şeklinde bilgiler yer almaktadır.  

Bu şahıs hakkında, hekimlik yetki alanına giren işlemleri yetkisiz şekilde yaptığı, halk sağlığına zarar verdiği, halkı yanılttığı gerekçesiyle 1219 sayılı Kanun’un 25. Maddesi uyarınca İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur. Başvuruda ayrıca, işyerinde arama ve el koyma kararı verilmesi,  web sitesine ve youtube sayfasına erişimin engellenmesi talebinde bulunulmuştur.  

B.K. isimli bir şahsa ait tabelalarda ve adresinde yapılan denetimde ise, şahsın hekim olmadığı halde hekim ünvanını kullandığı, “Dr. B.K.” ismi altında, alternatif tıp, hacamat, kupa terapisi, sülük tedavisi, bel fıtığı, boyun fıtığı ve ağrı tedavileri, bio enerji, sağlık ve güzellik danışmanlık hizmetleri, cilt bakımı, lazer epilasyon, bölgesel inceltme, selülit tedavisi, leke tedavisi, masaj yaptığı yönünde reklam yaptığı tespit edilmiştir.  

Bu şahıs hakkında da, hekimlik yetki alanına giren işlemleri yetkisiz şekilde yaptığı, halk sağlığına zarar verdiği, halkı yanılttığı gerekçesiyle 1219 sayılı Kanun’un 25. maddesi uyarınca İzmir Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulmuştur.

Odamız hukuki sürecin takipçisi olup gelişmeler hakkında meslektaşlarımız ayrıca bilgilendirilecektir.  


İZMİR TABİP ODASI

 
Bu haber 637 kez okunmuştur.