Gezegen Sağlığı konulu konferans 17 Ekim 2018 tarihinde yapıldı

18.10.2018

"Gezegen Sağlığı" konulu konferans 17 Ekim 2018 tarihinde  Prof Dr. Hakan Abacıoğlu tarafından odamız konferans salonunda gerçekleştirildi.

Hekimlerin yoğun katılım gösterdiği konferansta açılış konuşmasını yapan odamız Genel Sekreteri Dr. Lütfi Çamlı gezegenin sağlığını gözetmeden insan sağlığını korumanın artık mümkün olmadığını belirterek sağlık çalışanlarının yanı sıra,  politikacıların, uluslararası örgütlerin, akademisyenlerin, kendi sağlığını ve yeni nesillerin sağlığını önemseyen herkesin bu konuda aktif rol almaları gerektiğini vurguladı.

Konuşmacı Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu Lancet Dergisinin 8 Mart 2014 tarihli sayısında altı bilim insanın yayınladığı bir manifesto ile kavramlaşan gezegen sağlığı konusunda bilgi verirken sınırsız bir büyümenin mümkün olmadığını, eşitsizliklerin giderek arttığını söyledi. Karşı karşıya olduğumuz risklere karşı değerlerimizde ve uygulamalarımızda ivedi dönüşümlere gerek olduğunu belirtti.

Gezegen kaynaklarının sınırsız olmadığını ve insan etkinlikleri sonucunda tüm gezegeni içine alan çevresel değişikliklerin  ortaya çıktığını, gezegenin insan sağlığını destekleme gücünü giderek yitirdiğini vurguladı. Eğitim verdiği üniversitede gezegen sağlığı konusunun eğitim programına alındığını belirtti.

Konferansın son bölümünde  İzleyicilerin soru ve katkılarılarının ardından söz alan İzmir Tabip Odası Halk Sağlığı Komisyonu Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa konuşmacı Prof. Dr. Hakan Abacıoğlu'na teşekkür ederek İzmir Tabip Odası ve İzmir çevre örgütlerinin müdahil olduğu çevre sorunlarından örnekler verdi. Herkesi  bu sorunlar karşısında duyarlı olmaya, mücadeleye aktif destek vermeye çağırdı. 

İzmir Tabip Odası

Gezegen Sağlığı Konferansı from İzmir Tabip Odası on Vimeo.

Bu haber 245 kez okunmuştur.