Sağlıkta Şiddeti Durdurmak İçin Herkesi Sorumluluk Almaya Davet Ediyoruz!

07.10.2018

Son 16 yıldır uygulanan sağlık politikaları ve sağlıkta şiddet olaylarına karşı iktidarın takındığı duyarsız tavır, sağlıkta şiddetin önlenmesine yönelik yasa talebimizin görmezden gelinmesi, şiddeti hekimler açısından mesleki bir risk olmaktan çıkarmış, doğrudan hayatımızı tehdit eden ve canımızı alan bir noktaya getirmiştir.

Son olarak Dr. Fikret Hacıosman’ın çalıştığı hastanede, planlı bir şekilde öldürülmesi, gelinen durumun hekimler açısından ne kadar acı ve vahim olduğunu göstermektedir.

Hekimler bu kadar acıya, ölüme, saldırıya rağmen toplumun sağlığı için büyük çabalar gösterirken, ülkeyi yönetenlerin bu çabayı görmezden geldiğini, hatta saldırıları kolaylaştıran ve kimi zaman haklı bulan tutumlar aldıklarını görüyoruz.

Dr. Göksel Kalaycı, Dr. Ali Menekşe, Dr. Ersin Aslan, Dr. Kamil Furtun, Dr. Abdullah Biroğul, Dr. Aynur Dağdemir, Dr. Hüseyin Ağır, Dr. Said Berilgen ve Dr. Fikret Hacıosman’ı saygıyla anarken, yeni hekim ölümlerinin yaşanmaması için her zamankinden daha fazla sorumluluk üstlenmemiz ve ısrarcı olmamız gerektiğinin farkındayız.

Bugün her zamankinden daha fazla sağlıkta şiddete karşı birlikte mücadele etmeye, dayanışmaya ve birlikteliğe ihtiyacımız olduğu açıktır. 

  
Bu amaçla Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi bir eylem planı açıkladı. Eylem ve etkinlikler Dr. Fikret Hacıosman’ın ölümüne yol açan saldırının birinci haftası olan 9 Ekim 2018 Salı günü saat 12.30’da başlatılacak. 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu olarak 9 Ekim 2018 Salı günü tüm hekimleri hastane bahçelerinde buluşmaya, Dr. Fikret Hacıosman’ın anısına saygı duruşunda bulunmaya, bu vahşi ölümü kınamak ve “Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı”nın yasalaşması için etkinlikler yapmaya davet ediyoruz. Ana etkinliklerin yapılacağı sağlık kuruluşları Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi, İzmir Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve Medical Park İzmir Hastanesi olarak belirlendi. 

Sağlıkta şiddete yönelik eylem ve etkinlikler kapsamında, 10 Ekim 2018 Çarşamba günü, saat 18.00-19.00 arasında, tüm hekimleri beyaz önlükleriyle Kıbrıs Şehitleri Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde “Sağlıkta Şiddet Yasasını İstiyorum” temalı nöbet eylemi için toplanmaya çağırıyoruz. İkinci nöbet etkinliği 13 Ekim 2018 Cumartesi günü, Karşıyaka Çarşı girişinde, saat 16.00-17.00’de yapılacaktır.

TTB Merkez Konseyi ayrıca, 17 Ekim 2018 Çarşamba günü tüm tabip odası başkanlarını “Türk Tabipleri Birliği’nin Sağlıkta Şiddete Karşı Bildirgesi”ni kamuoyuyla paylaşmak; Türkiye Büyük Millet Meclisi ve Sağlık Bakanı ile görüşmek üzere saat 10.00’da, Ankara’ya, TTB’ye davet etmiştir. İzmir Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Funda Barlık Obuz da Ankara’daki toplantıya katılacaktır.

Tüm hekimleri TTB Merkez Konseyi tarafından hazırlanan “Sağlıkta Şiddet Yasa Tasarısı”nın yasalaşması için göreve ve etkinliklere katılmaya davet ediyoruz.

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu       

Bu haber 293 kez okunmuştur.