Emekli Hekim Maaş Artışı ve Yıpranma Payına İlişkin Düzenleme Konusunda Görüşlerimiz

23.07.2018

Kamuoyunda torba kanun olarak ifade edilen kanun teklifinin içinde, sağlık ortamını ilgilendiren birçok düzenleme yer almaktadır.

 

Uzun yıllardır, hekimlerin emekli aylıklarında artış yapılması, yıpranma hakkına ilişkin taleplerimiz her ortamda dile getirilmiştir. Kanun teklifine ait görüşlerimizi sizlerle paylaşıyoruz.

 

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu

 

18 Temmuz 2018 tarihinde, TBMM'ne sunulan bir kanun teklifi ile emekli hekim maaşlarının artışına ilişkin bir düzenleme hazırlığı olduğu anlaşılmaktadır.

 

Kamuoyunda torba kanun olarak ifade edilen kanun teklifinin içinde, sağlık ortamını ilgilendiren birçok düzenleme yer almaktadır.

 

Kanun teklifinde, hekim emekli aylıklarında artış yapılması, sağlık turizmi kapsamında yapılan sağlık hizmetlerinden elde edilecek gelirin dağıtımı, döner sermayeden özellikli tıbbi işlemler için hekimlere ek ödeme yapılması, insan sağlığı ile ilgili işlerle uğraşan sağlık çalışanlarına fiili hizmet süresi zammı (yıpranma payı) yapılması gibi düzenlemeler yer almaktadır. 

 

Uzun yıllardır, hekimlerin emekli aylıklarında artış yapılması, yıpranma hakkına ilişkin taleplerimiz her ortamda dile getirilmektedir. Bu konuya ilişkin Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanan birçok yasa önerisi iktidar ve muhalefet partileri ile geçmiş dönemlerde birçok kez paylaşılmıştır.    

 

18 Temmuz’da TBMM'ne sunulan yasa teklifi bu haliyle yasalaştığı takdirde, hekimlerin emekli aylıklarında “çalışmama” şartına bağlı olarak bir miktar iyileştirme olacağı anlaşılmaktadır. Ancak, yapılması planlanan düzenlemenin ne yazık ki, yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimizi karşılamaktan uzak olduğu anlaşılmaktadır.

 

1-) Emekli hekim aylıklarına ilişkin düzenlemeyi şu şekilde özetleyebiliriz:

 

a-) Emekli Sandığından emekli olan tabip ve uzman tabiplerin emekli maaşlarında artış olacaktır. SSK veya Bağ-Kur statüsünde emekli olan hekimler bu düzenlemeden faydalanamayacaktır.

 

b-) Maaş artışından, emekli olup çalışmayan hekimler faydalanacaktır. Emekli olduktan sonra halen çalışmaya devam eden hekimler (işyeri hekimi, özel hastane, tıp merkezi, muayenehanede çalışanlar vb.) emekli aylığı artışından faydalanamayacaktır.

 

c-) Emekli olup halen çalışan hekimler, bu çalışmasını sonlandırdığı anda, emekli aylığı artışından yararlanmaya başlayacaktır. Hekim, tekrar çalışmaya başlarsa emekli aylığı artışı tekrar kesilecektir. 

 

d-) Emekli aylığı artışları, 01.01.2019 tarihinden itibaren ödenmeye başlayacaktır.

 

2-) Yıpranma payına ilişkin teklif edilen düzenleme ise:

 

Yılda 60 gün fiili hizmet süresi zammı yapılmasını içermektedir. Bu süre, sağlık emekçilerin çalıştığı ağır çalışma koşulları ve her geçen gün artan şiddet ortamı değerlendirildiğinde, sağlık emekçilerinin taleplerini karşılamaktan çok uzaktır.

 

Türk Tabipleri Birliği tarafından hazırlanan yasa önerisinde, bu süreler, hekimler için asgari 120 gün olarak belirlenmiş, nöbet ve özellikli hizmet yürüten sağlık çalışanları için kademeli olarak asgari 150-180 gün önerilmiştir.

 

TBMM’ne sunulan düzenlemeyi incelediğimizde, kamuoyunda, hekimlerin özlük haklarında iyileştirme yapıldığı algısı oluşturulmaktadır. Gerçek durumun böyle olmadığı açıktır. Hekimler düşük emekli maaşı nedeniyle çalışmak zorunda kalmaktadır. Emekli maaşlarında yapılan iyileştirmeden yararlanma koşulunun “çalışmamaya” bağlanması başlı başına kabul edilemez bir düzenlemedir.

 

Kanun teklifinde, emekli hekim maaşlarında iyileştirmenin gerekçesi olarak, hekimlerin emekli maaşlarının subay, hâkim, öğretim üyesi gibi meslek mensuplarına göre düşük olduğu gerekçesine yer verilmektedir. Bu meslek mensupları, yüksek emekli maaşları yanında emeklilik sonrası özel sektörde çalışmaya devam etmektedir ve emekli maaşları kesilmemektedir. Emekli hekimler için negatif ayrımcılık yapılması kabul edilemez.

 

Yıllardır dile getirdiğimiz taleplerimizin TBMM gündemine gelmiş olması umut verici olmakla birlikte hekimlerin emekli aylıkları ve yıpranma hakkına ilişkin düzenleme taslağı, hekimlerin beklentilerini karşılamaktan uzaktır.

 

Bu nedenle, TBMM’de yapılacak görüşmelerde, meslek örgütümüzün hazırladığı yasa tekliflerinin yasalaşması ve hekimlerin taleplerinin karşılanması için her türlü çabayı göstereceğiz.

 

 

İZMİR TABİP ODASI

YÖNETİM KURULU

Bu haber 1667 kez okunmuştur.