27.06.2018 - Özel Hekimlik Komisyon Toplantısı

03.07.2018

Dr.Mustafa Bak özel hekimlik komisyonu yürütmesinin e-reçete konusundaki  görüşlerini anlattı.(Daha önce hazırlanan ve grup ile paylaşılan mail doğrultusunda )

Dr. Bülent Serçin; eczanelerde 3 farklı otomasyon sistemi olduğunu, tüm ilaçların aynı sisteme girilmesinin mümkün olmadığını, genelge ile kontrole tabi ilaçların e reçeteye yazılmasının istendiğini söyledi.

Özel sağlık sigortalarının bu sistemi kullanamadığını, bu durum gerekçe gösterilerek erteleme istenmesini önerdi.

Hangi ilaçların yazılacağı konusunda belirsizlik olduğu, tüm ilaçların yazılmasının istenebileceği grupta tartışıldı.

Tabip odası avukatı tüm ilaçların girilmesi gerekeceği sonucuna vardığını belirtti.

Dr.Fatih sürenkök sağlık-net sürecini anlattı. Neye karşı durulacağının somutlaştırılması, hukuki dayanakların belirlenmesi gerektiğini söyledi. Talep olursa dava açılabileceğini aktardı. Ayrıca sağlık bakanı ile yapılacak görüşmede bu konunun dile getirilebileceğini söyledi.

Dr.Zehra Mete; ilk olarak e reçetenin kurulmaması, geciktirilmesi gibi yolların denenmesi gerektiğini söyledi. 

Tabip odası avukatı;
2010 yılında sağlık net sistemiyle sağlık bakanlığının muayenehanelerden bilgi toplamak amacıyla yönetmelik çıkardığını, yasal dayanağı olmadığı gerekçesiyle yürütmenin durdurulduğunu, daha sonsa bu konuda KHK çıkarıldığını,dava sonucu teşkilat yasasının iptal edildiğini belirtti. 2016 yılında altyapı olarak “kişisel verilerin korunması kanunu” çıkarıldığını aktardı. Daha sonra “Kişisel sağlık verilerinin toplanması yönetmeliği çıkarıldığını aktardı. Bu yönetmelikle koruyucu hekimlik, halk sağlığının korunması gibi gerekçelerle kişilerin rızası olmadan veri toplanabildiğini, TTbnin açtığı davanın devam ettiğini belirtti.

TTB nin e reçete için dava açmayı düşündüğünü belirtti. Takip gerektirmeyen ilaçların e reçete üzerinden yazılmasının yasal dayanağının olmadı düşünülüyor. Açılacak davada temel gerekçelerin;

Hasta mahremiyeti
Serbest meslek hakkının kısıtlanması
Sağlık hizmetine erişimin kısıtlanması 
Olması gerektiğini aktardı. Hekimlere; yeterli yasal dayanak olmadığı için itiraz sürecinin başlatılacağını,e reçeteye geçme konusunda acele etmemelerini önerdi.
Grupta e reçeteye itiraz edilmesi, dava açılması, sisteme geçme konusunda acele edilmemesi gerektiği konusunda fikir birliği oluştu.

Fatih sürenkök; İTO olarak taleplerimiz netleştikten sonra bu taleplerin merkez konseyle paylaşılacağını aktardı. Dr.Mübeccel hanım(TTB merkez konsey üyesi) Hasta mahremiyetinin en önemli dayanak olacağını ifade etti. Yürütmeden temsilcilerin TTB de ki toplantıya katılmalarını önerdi. 

Grupta  e reçete konusunda uzmanlık derneklerinin bilgilendirilmesi ve harekete geçirilmesi gerektiği konuşuldu.

Bu haber 95 kez okunmuştur.