19.06.2018
İzmir Tabip Odası Özel Hekimlik komisyonu yürütme kurulu toplantısı
1. Yürütme kurulu elektronik reçete uygulaması ile ilgili görüşmek üzere toplandı. Ocak 2018’den beri Maliye Bakanlığının 3’lü reçete yazılmasını ortadan kaldırdı. Yaklaşık 1 yıldır renkli reçeteler elektronik renkli reçete sistemi üzerinden yazılıyor. Tüm ilaçların 15 temmuzdan itibaren renkli reçete olarak başlatılan elektronik reçete sistemi üzerinden reçete edilmesi ile ilgili genelge Sağlık bakanlığının 15.5.2018 tarihli genelgesinde yer alıyor.
2. Özel hekimlik uygulamalarında zorunlu hale getirilmeye çalışılan bu uygulamaya karşı Tabip Odası ve TTB hukuki bir karşı duruş süreci başlatmalıdır. Öncelikle TTB bu uygulamanın iptali yönünde dava açmalıdır. Uygulamanın iptalini gerektiren hukuki sakıncalar bizce şöyledir:
-Hasta mahremiyetinin ihlali. Hekim elektronik reçete sistemine hastanın kimlik bilgileri, hastalığı ve tedavi bilgilerini girerek hasta mahremiyetini ihlal etmek zorunda bırakılacaktır. Hastaya kağıt reçete düzenlenip bu hastanın eline verildiğinde, hasta bunu eczacı, sigorta kurumu ya da istediği herhangi bir kişi ya da kuruluşla paylaşabilir. Ancak hekimin bu bilgileri paylaşma hakkını sadece çok kısıtlı ve önceden belirlenmiş durumlarda mümkündür. Bu mahremiyeti koruma yükümlülüğü hekimin temel etik yükümlülüklerinin başında gelmektedir.
-Reçete hasta ile hekim arasında bir sözleşme niteliğindedir. Bu sözleşme iki taraflıdır, elektronik reçete sistemi bu sözleşme başka tarafların girmesine yol açacaktır. Elektronik sistemlerin güvenilirliği teknik açıdan ne kadar gelişmiş olursa olsun zarar görebilir. Bizzat hekim eliyle sisteme girilen hasta bilgileri kötü niyetli kişilerce ele geçirilebilir.
-Elektronik reçete sisteminin zorunlu hale gelmesi özel muayenehanede çalışan hekimlerin, hastanın evine muayene ve tedavi ya da acil koşullarda tedavi gibi muayenehane dışı uygulamalarına kısıtlama getirmekte ve mesleği icra etmenin önünde engel oluşturmaktadır. Aynı zamanda muayenehane dışında hizmet alımına engel olması açısından hastanın sağlık hizmetine erişimi önünde engel oluşturmaktadır.
-Uygulama özel hekimlik pratiğine teknik alt yapı -bilgisayar, internet, e-imza sistemi gibi- zorunluluğu getirmektedir.
3. Elektronik reçete sistemi sağlıkta emeğin sömürülmesinin adımlarından biridir. E-reçete, hasta bilgilerinin paylaşılması, muayenehane hekimlerinin düşük ücretle çalıştırılması, çalışma koşullarının kısıtlanması, özel hekimlik alanının daraltılması bu sürecin adımlarıdır.
4. Özel hekimlik mail grubunda duyuru yapılarak geniş katılımlı bir toplantı yapılması plandı. Toplantıya TO avukatı ve yönetim kurulunun da katılmasının sağlanmasına karar verildi. Olası tarih olarak 27 Haziran 2018 önerildi.
5. TJOD, Türkiye Psikiyatri Derneği gibi tüm uzmanlık dernekleri ve gerekirse Türk Diş Hekimleri Birliği ile iletişime geçilmesinin uygun olacağına karar verildi.