Ege Üniversitesi İntörn Hekimleri: İsteğimiz güvenli çalışma koşulları, güvenli aciller!

19.06.2018

Ege Üniversitesi Acil Servisi önünde 18 Haziran Pazartesi günü İzmir Tabip Odası’nın yaptığı basın açıklaması, güvenlik güçlerinden de yoğun bir ilgi gördü. Meslek yaşamlarının daha çok başında sağlıkta şiddetle tanışan genç meslektaşlarımız kendileri de bir açıklama yapmak istediler. Ancak bu yoğun gözlem ve kamera çekiminden rahatsız olarak orada konuşmaktan vazgeçtiler ve açıklamalarını bize ilettiler. Aşağıda açıklamalarını paylaşıyoruz:

“Hepimizin bildiği üzere dört gün önce Acil Servis Travma biriminde orada eğitim alma amacıyla bulunan bir intörn hekim arkadaşımız, asistanlarımız, hemşireler ve diğer sağlık çalışanları bir hasta yakınının sözlü ve fiziksel şiddetine maruz kaldı. Üzülerek söylüyoruz ki, bu sağlık çalışanlarına yönelik şiddete dair hem hastanemizde hem ülkemizde yaşanan ilk olay değildi. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden gelen benzer haberleri her gün duymaktayız. Öyle ki aynı olayın bir benzerini daha birkaç gün önce yine Acil Servisimizde yaşamıştık. Gelinen bu noktada hiçbir sağlık personelinin güvenli çalışma ortamında hizmet vermek bir yana can güvenliğinin dahi bulunmadığını görüyoruz. Sağlık sisteminin bu denli işlemez hale geldiği, hastanelerin dolup taştığı, sağlık hizmetinin yetersiz sayıdaki personel ve araç-gereçle verilmeye çalışıldığı bu ortamda, hasta ve hasta yakınları yaşanan problemlerin sorumluluğunu birebir muhatap oldukları hekimlere ve sağlık çalışanlarına yüklemektedir.

Hastanelerin ticarethane, sağlık hizmetlerinin kar aracı, hastaların müşteri haline geldiği ve müşterinin her zaman haklı olduğu anlayışının işlendiği bir sistemde bizlerin de payına düşen güvencesiz çalışma koşulları ve şiddete maruz kalmak olmaktadır. 

Bizler şiddetin büyük-küçük, sözlü-fiziksel olarak ayrılamayacağını düşünüyoruz. Adlarını üzülerek andığımız Ersin Arslanların, Kamil Furtunların ve şiddet kurbanı nice meslektaşımızın yanlarına yenileri eklenmesin diye bu şiddet sarmalına bir an önce dur denilmesini istiyoruz. Konuyla ilgili yasal düzenlemelerin bir an önce yapılmasını, Sağlıkta Şiddet Yassa Tasarısı’nın bir an önce yürürlüğe konulmasını talep ediyoruz. 

İsteğimiz sağlıkta şiddetin sona ermesi

İsteğimiz güvenli çalışma koşulları, güvenli aciller!”

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu


Bu haber 244 kez okunmuştur.