30.05.2018- İnsan Hakları Komisyon Toplantısı

01.06.2018

30/05/2018 İZMİR TABİP ODASI 
İNSAN HAKLARI KOMİSYONU TOPLANTI TUTANAĞI 

Katılanlar: Gaffar Karadoğan, Zeynep Varol, Yasemin Öz Akdöl,  Şinasi Dündü, Çiğdem Çolak Kalaycı, Habibe Güneş, Öykü İskenderoğlu

1-Menemen R tipi cezaevine açlık grevi sonrası ziyaret programı düzenlenmesine, görevli hekimi, cezaevi müdürü ve cumhuriyet savcısı ile görüşülmesine karar verildi.  

2- İstanbul protokolüne uygun adli rapor düzenleme  ile ilgili;

a.Ziyaret edilecek olan gözaltı birimleri ve acil servislerde adli rapor düzenleyen doktorlar ile yüz yüze görüşülmesine ve alanda verilecek eğitim ihtiyacı belirlemek için karşılaştıkları zorlukları tespit etmek için anket hazırlanmasına, 

b. Anket sorularının oluşturulması için halk sağlığı uzmanlarından destek alınmasına, bunun içinde Zeynep Varol’un görevlendirilmesine,

c. Alanda hekim ziyaretleri için Zeynep Varol, Yasemin Öz Akdöl, Türkcan Baykal ve Habibe Güneş gönüllü oldular.

d. Bu ziyaretler öncesinde İTO tarafından kurumların haberdar edilerek randevu almasından sonra yapılmasına karar verildi.

3-Geçtiğimiz günlerde yaşanan çocuk istismarından yola çıkarak bu konuda Kadın Hekimlik ve Kadın Sağlığı Komisyonu ile işbirliği yapılarak broşür hazırlanması için gerekli çalışmaların yapılmasına karar verildi.

4-Tabip odası tarafından Cezaevi komisyonuna seçilen Dr.Fatih Sürenkök'ün valilik tarafından uygun olmadığına dair gönderilen cevaba nasıl bir yanıt verileceğine, Dr. Fatih Sürenkök’ün kendisi ile görüşülerek bir tavır belirlenmesine karar verildi.

5-İzmir Ekonomi Üniversitesi Tıp Fakültesi 1.Sınıf öğrencilerinden gelen talep üzerine 'İnsan hakları ve tıp etiği' konusunda hazırlayacakları projeye destek verilmesine karar verildi.

6-R tipi cezaevindeki yaşamını tek başına idame edemeyeceği raporlar ile belirlenen tutukluların durumunun hukukçularla görüşülerek çözüm önerilerinin geliştirilmesi, bu konuda uluslararası yaklaşımlarında incelenmesine karar verildi.

7-İstanbul protokolüne uygun adli muayene, bilgi amaçlı cep uygulaması halinde hazırlanması için gerekli araştırmanın yapılmasına karar verildi.  

8-Tıp fakültesinden mezun olan ve güvenlik soruşturması gerekçesi ile ataması yapılmayan hekimlerin özelde çalışmak için yaptıkları başvuru sonrasında bakanlığa yazılan yazılara cevapların takip edilmesine ve bu atanamayan hekim arkadaşların hukuki süreçlerinde ortak algoritma belirlenmesine karar verildi

9-Uzmanlık alanlarına göre işkence ve diğer kötü muameleye dair tutum belgesi hazırlanması için uzmanlık dernekleri bağlantıya geçilmesi başlığı sonraki toplantıya ertelendi.

10-Bir sonraki toplantının 12 Haziran Salı günü akşam 18.30’da yapılmasına karar verildi.

Bu haber 396 kez okunmuştur.