22.05.2018 - Özel Hekimlik Toplantısı

24.05.2018

22.05.2018

İzmir Tabip Odası Özel Hekimlik Komisyonu

Komisyon Toplantısı, özel hekimlik mail grubu ve Tabip Odası kısa mesaj sistemi yolları ile duyurulmasının ardından 22.05.2018’de Tabip Odasında yapıldı. Toplantıya 17 hekim katıldı. Toplantıda şu başlıklar altında konuşmalar yapıldı:

1- Özel Hekimlik Komisyonunda geçmiş dönemlerde organize ve aktif çalışmalar yapılmıştır. İzmir’de özel hekimlerin, geniş katılımlı ve gerektiğinde dinamik olabilen bir mail grubu mevcuttur. Bu mail grubu İzmir TO’dan bağımsızdır. Bu mail grubunun korunması, canlılığının sürdürülmesi önemlidir. 

2- Komisyonun önceki çalışmalarında yürütülen etkin çalışmalar arasında İzmir Sağlık Müdürlüğü ile denetim ve ruhsatlandırma konularında görüşmeler yürütülmesi vardı. Bu alandaki çalışmaların daha aktif olarak sürdürülmesi gerekir. Yeni muayenehane açan ya da taşınma gibi nedenlerle ruhsat yenileyen hekimlerin yaşadıkların sorunlarda TO’nın devrede olması için komisyon aktif olarak çalışmalıdır.

3- Komisyonun dayanışma duygusunu yükseltmesi ve canlı tutması önemlidir. Bir araya gelmeyi kolaylaştırmak için sosyalleşme çalışmaları (örneğin yeni yıl yemeği gibi) yapılabilir. Yeni muayenehane açan hekimler TO yönetimince komisyona iletilebilir ve destek ziyaretleri yapılabilir. 

4- Bu dönemde özel hekimlik komisyonu ile özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin komisyonunun önceki dönemlerde olduğu gibi ayrı çalışmalar yürütmesi daha uygundur. Kamuda ya da özel sağlık kuruluşlarında çalışan tüm hekimlerin emeği sömürülmektedir. Özel muayenehane hekimliğinin güçlü tutulması bu nedenle ayrıca önemlidir. Komisyon çalışmaları hem mevcut sorunları çözmek hem de  muayenehane hekimlerine yeni kazanımlar sağlamaya yönelik olmalıdır.

5- Özel hekimlerin internet ya da diğer ortamlar yolu ile tanıtım ve reklam yapması ile ilgili hukuksal alanda eksiklik, hukukun günlük hayattan geri kalması durumu söz konusudur. Bu nedenle özel hekimler, özel sağlık kuruluşları ya da hekim dışı sağlık grupları karşısında dezavantajlı duruma düşebilmektedir. Yasal düzenlemenin güncellenmesi için TO ve TTB düzeyinde çalışmalar yürütülmesi desteklenmelidir. Bu alanda, hızlı teknolojik ve sosyal değişiklikler nedeni ile doğrudan özel hekimlerce etik tartışmaların yürütülmesine ihtiyaç vardır. Gerekirse Tıbbi Etik Komisyonundan da destek alınabilir.

6- Özel laboratuarın özgül sorunları vardır. Tekelleşmenin başlaması, ucuz hizmet verilmesi, etik dışı uygulamalar,  klinisyenler ile aynı katsayı uygulamasının getirdiği olumsuz sonuçlar bunlardan bazılarıdır. Komisyon bu alanlarda da çalışmalar yürütümelidir.

7- Özel muayenehanelerin tehlikeli işyeri sayılması nedeni ile OSGBlerden hizmet alınması söz konusudur. Bu hizmet alımı düşük kalitede ve yüksek bedelli olabilmektedir. Bazı hekimlerde bu alanda bilgi eksikliği mevcuttur. Komisyon bilgi eksikliğinin giderilmesini sağlamalı ve İzmir TO yönetiminden destek alarak daha uygun ve güvenli hizmet sağlanmasının yollarını oluşturmaya çalışmalıdır. 

8- Bu ilk toplantıda ve daha sonraki toplantılarda ortaya konan konularda çalışmaları organize etmek, mail grubunda oluşan ihtiyaçlar yönünde TO yönetimi ile eşgüdümlü çalışmayı sağlamak amacıyla bir yürütme kurulu oluşturulmasına karar verildi. Yürütme kurulu gönüllülük esası ile ve 1 yıl süre ile çalışmak üzere oluşturuldu. Yürütme kurulu toplantılarının tüm komisyon üyelerine açık olduğu bildirildi. Özel hekimlerin yasal, etik ve diğer alanlardaki ihtiyaçları doğrultusunda Özel Hekimlik Çalıştayı düzenlenmesinin hedeflenebileceği konuşuldu.

9- TO Yönetim Kurulu adına Dr. Lütfü Çamlı acil durum telefon hattının 24 saat açık olduğunu hatırlattı. (Acil Durum Hattı 05062352686)

Yürütme Kurulu

Dr. Fatma Horasan
Dr. İnanç Çağlayan
Dr. Mehmet Çolak
Dr. Mevhibe N. Tümüklü
Dr. Mustafa Bak 
Dr. Şükrüye Kaplan Uzunoğlu

Bu haber 176 kez okunmuştur.