SAĞLIĞIMIZ İÇİN NÜKLEERE HAYIR!

25.04.2018

Çernobil’in 32.yıldönümünde uyarıyoruz:

Geçtiğimiz hafta sonu Sinop'ta “Balkona Değil; Sokağa Çık!” çağrısıyla yapılması planlanan ve İzmir dahil Türkiye'nin birçok yerinden katılımla gerçekleştirilecek olan “Sinop Nükleer Santral İstemiyor" konulu miting engellenmiştir. Yine 21 Nisan 2018 günü Sinop'ta yapılması planlanan “Çernobil’den Fukuşima’ya Nükleer Santraller Gerçeği” isimli Japonya’dan gelen Fukuşima tanığı Masumi Kowata’nın da katılacağı panel de İçişleri Bakanlığı talimatıyla OHAL gerekçe gösterilerek yasaklanmıştır. 

Güneş ve rüzgar gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaşmakta olduğu bu çağda, sağlık için bu kadar riskli, yine insan sağlığına bir diğer tehdit olan silahlanmayla da bağlantılı olan nükleer enerjiyi ülkemizde istemediğimizi bir kere daha duyuruyoruz.

Nükleer santraller sağlığa zararlıdır çünkü;

• Enerji üretilirken salınan radyoaktif maddeler ve ışınlar insan sağlığını olumsuz etkilemekte, özellikle kanserlere ve doğumsal anomalilere yol açmaktadır. Bu etkiler, radyoaktivitenin ortaya çıkmasından yıllar sonra dahi tespit edilebilmektedir.

• Akkuyu ve Sinop gibi planlanan nükleer santrallerde kullanmayı planladıkları su denizden çekilecek ve kirletilen, radyasyon bulaşan ve ısınan su yine denize geri verilecektir. Örneğin Sinop'ta 4 reaktör için kullanılacak su miktarı 28 milyon m3 /gün olarak bilinmektedir. Türkiye’nin bir günde kullandığı su miktarı ise sadece 15,5 milyon m3/gün’dür. Yine sağlık açısından önemli olan balık üretimi çok olumsuz etkilenecektir.

• Yerli, Milli ve Ucuz (!) denilen nükleer enerji son derece pahalı bir enerji türüdür. Atık sorunu henüz dünyanın hiçbir yerinde çözülememiştir. Henüz bir nükleer santrali olmadan da ülkemizde ve hatta kentimiz olan İzmir'in Gaziemir ilçesinde uluslararası taşınması/ ticareti yasak olan nükleer atıklar sorun oluşturmuştur.

• Elektrik Mühendisleri Odası verilerine göre ülkemizde enerji üretiminde açık yoktur ancak kayıp ve kaçaklar fazladır. Bunların azaltılmasıyla enerji kazanımı olacaktır. Türkiye`de elektrik üretimine gereksiz yatırımlar yapılmış ve plansızlık nedeniyle elektrikte bugün arz fazlası oluşmuştur. Yani 2017 yılsonu itibarıyla elektrikte fazla kurulu gücümüz vardır.

Türkiye'nin sağlığımızı bozacak, pahalı, riskli, kirli ve dışa bağımlılığımızı artıracak nükleer santrallere ihtiyacı yoktur.

Hangi koşulda olursa olsun, ne Sinop’ta ne Akkuyu’da ne de Türkiye’nin bir başka yerinde nükleer santral istemiyoruz!

İzmir Tabip Odası Yönetim Kurulu
İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu

Bu haber 222 kez okunmuştur.