Sigorta Sorununda Güncel Durum ve Sıkça Sorulan Sorular

04.08.2017

 

Değerli meslektaşlarımız,

Hafta başından bu yana önemli gündem maddemiz olan Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası (ZMSS) poliçesi yaptırılamamasına ilişkin önemli sorun konusunda İzmir Tabip Odası olarak sorunun bir an önce çözüme kavuşturulması amaçlı girişimlerimiz oldu ve devam etmektedir. 
 
Daha önce de duyurduğumuz gibi sigortacılık alanını düzenleyen en üst otorite olan TC Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı konuyla ilgili olarak bir yazı ile bilgilendirildi.
 
Sağlık Bakanlığı’na da yazarak konuyla ilgili bilgilendirmede bulunmuş durumdayız.
 
Ayrıca, sigorta şirketlerinin bağlı olduğu Türkiye Sigorta, Reasürans ve Emeklilik Şirketleri Birliğine de konu aktarılmıştır.
 
Yazılarımız için Tıklayınız...
 
Sigortacılık önemli bir faaliyet alanı olarak yasa ve kurallarla düzenlenmiştir. Sigorta şirketlerinin hasar bildirimlerinin artması sonrasında bu alanı kazanç sağlayıcı olarak görmemeye başlamalarının bu aksaklıkta payı olduğu kuşkusuzdur. Oysa, Türkiye’de sigortacılık yapan tüm şirketler yasalar ve kurallar gereği bu hizmeti sunmakla yükümlüdür. Karlılığı ya da yarattığı zarar ayrı bir tartışma konusu olmalıdır. Hizmet vermekten kaçınmak en hafif deyişle etik dışı, yasa dışı ve kural tanımaz bir tutumdur. Hizmeti vermekten kaçınmak ya da ek ürün alımını hizmeti verme şartı olarak öne sürmek yasa karşısında suç olarak kabul görmektedir. Bu konuyla ilgili yasal girişimlerimiz de gündemdedir. 
 
Bu etik dışı tutumu nedeniyle bir sigorta şirketine yazmış olduğumuz yazıyı da bilginize sunuyoruz.
 
Yazımız için tıklayınız...
 
Son olarak, kimi sigorta şirketlerinin banka müşterisi olan kimi meslektaşlarımıza banka aracılığıyla hizmet verdikleri duyumları alınmakla birlikte sorun çözüme kavuşmuş görünmemektedir.
 
Değerli meslektaşlarımız,
 
Bu konuyla ilgili deneyim paylaşımını önemli ve yol gösterici bir unsur olarak görüyoruz. Bu nedenle olumlu ya da olumsuz deneyimlerinizi sigorta şirketi adı ekleyerek paylaşmayı sürdürmenizi diliyoruz.
 
Konuyla ilgili girişimlerimiz sürmekte olup gelişmeler yeri geldikçe paylaşılacaktır. Meslektaşlarımızın Odamıza sıklıkla yönelttiği soruların yanıtları aşağıda paylaşılmıştır.
 
Saygılarımızla.
 
İZMİR TABİP ODASI
 
SIKÇA SORULAN SORULAR
 
1-) Sigorta Şirketi Sigorta Poliçemi Yapmak Zorunda Mıdır?
1219 sayılı Kanun ile hekim mesleki sorumluluk sigortası, zorunlu sigorta olarak düzenlenmiştir. Sigortacılık Kanunu gereği, sigorta şirketleri, zorunlu sigortaları yapmaktan kaçınamaz. Aksi takdirde, sigorta şirketlerinin hukuki ve cezai sorumluluğu doğmaktadır. 
 
2-) Sigorta Şirketimi Değiştirirsem Sorun Olur Mu?
Zorunlu Mesleki Sorumluluk Sigortası ile hekimin mesleki faaliyeti sigortalanmış olup sigorta poliçesinin hangi sigorta şirketi tarafından yapıldığı ve farklı sigorta şirketi tarafından yapılıp yapılmadığı önem taşımaz.  
 
Sigorta acentaları tarafından meslektaşlarımıza ulaşılarak, aynı sigorta şirketinde devam edilmezse, önceki yıllardaki zararların karşılanmayacağı yönünde gerçek dışı telkinlerde bulunulduğu öğrenilmiştir. Bu telkinler gerçek dışı olduğu gibi etik de değildir. Sigorta hukuku açısından sigorta poliçelerinin kesintisiz devam etmiş olması yeterli olup poliçenin aynı sigorta şirketi tarafından yapılması zorunluluğu yoktur.
 
3-) Sigorta Poliçemin Süresi Doldu, Ne Yapabilirim?
Uygulamada bu konuda benzer bir sorun ile karşılaşılmamış olmakla birlikte bu sorunun yanıtını ilgili mevzuat çerçevesinde ele alabiliriz. “Tıbbi Kötü Uygulamaya İlişkin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Kurum Katkısına İlişkin Usul Ve Esaslara Dair Tebliğ” ile 30 günü aşmayan sigortasızlık döneminin sigorta koruması kapsamında olduğu düzenlenmiştir. 
 
Dolayısıyla sigorta poliçesi sona ermiş olsa ve 30 günü aşmayan sigortasızlık döneminde meydana gelen bir hatadan dolayı tazminat talep edilse dahi,  sigorta koruması bulunmaktadır.
 
Sigorta poliçesinin sigorta şirketinden kaynaklanan bir nedenle yenilenmediğini ispatlamak açısından, meslektaşlarımızın sigorta acentesine mail ile ulaşarak sigorta poliçesinin yenilenmesini içeren bir talep iletmesi yeterlidir.
 
4-) Sigorta Şirketleri, Yeni Ürün Satın Almaya Zorlayabilir Mi? 
Sigorta şirketleri, zorunlu sigorta poliçelerini herhangi bir şarta bağlamadan, tebliğde belirtilen esaslar çerçevesinde, tebliğde belirtilen prim limitleri içinde yapmak zorundadır. Zorunlu sigorta poliçesi için ek ücret talep edilmesi veya ek ürün satın almaya zorlanması kanuna açıkça aykırıdır. 
 
Odamızca yapılan işlemlere esas olmak üzere, hekimlere iletilen bu yöndeki taleplerin Odamıza ulaştırılmasını diliyoruz.
Bu haber 1995 kez okunmuştur.