Malpraktis ve Hekimlik Uygulamaları Semineri Yapıldı

18.04.2017

İzmir Tabip Odası Sağlık Hukuku Komisyonu tarafından düzenlenen Malpraktis ve Hekimlik Uygulamaları Semineri, 13 Nisan 2017 tarihinde Odamızda yapıldı.

 
Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp AD Başkanı Prof. Dr. Ekin Özgür Aktaş ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp AD Başkanı Prof. Dr. Erdem Özkara’nın katıldığı seminerin kolaylaştırıcılığını Komisyon Başkanımız Dr.Yakup Gökhan Doğramacı gerçekleştirdi.
 
Prof. Dr. Ekin Özgür Aktaş, malpraktis kavramının tarihi sürecine ilişkin değerlendirmeleri sonrasında tıbbi uygulamaları hatalarının hekimler dışında sistemsel bir sorunun ürünü olduğunu, hekimlerin tek sorumlu gibi gösterilmesinin doğru olmadığını, son yıllarda hekimlere karşı açılan davalarda bir artış olduğunu ancak bu davaların önemli bir kısmının dayanaksız olduğunu, hastaların her türlü olumsuzlukta hekimin kusurlu olduğunu düşünerek dava açtığını, bu davaların önemli bir kısmının dayanaksız açılması nedeniyle hekimlerin lehine sonuçlandığını, hekimlerin mesleki uygulamalarında özenli olması gerektiğini, tıbbi standartlara uygun hareket etmesi gerektiğini ifade etmiştir.
 
Prof.Dr.Erdem ÖZKARA, tıbbi uygulama hatalarında bilirkişilik konusunu ele alarak, çözümü özel ve teknik bilgi gerektiren konularda mahkemelerin bilirkişilere başvurmak zorunda olduğunu, hekimlerle ilgili malpraktis iddialarında mahkemelerin yine hekimlerden görüş sorduğunu, bilirkişilik görevinin ağır ve ciddi bir görev olduğunu, tarafların iddialarının bilimsel ve objektif verilerle değerlendirilerek bir karar verilmesinin beklendiğini, ülkemizde resmi olarak görevlendirilen bilirkişilik kurumları yanında özel bilirkişilerden de görüş istenebileceğini, bu görüşlerin mahkemelerde delil olarak kullanılabileceğini ifade etmiştir.
 
Konuşmacıların sunumları sonrasında, etkinliğe katılan meslektaşlarımızın soruları yanıtlandı.  
 
Etkinliğe ilişkin görsel kayıtlara aşağıdaki linkten ulaşmanız mümkündür. Ayrıca etkinliğin görsel kayıtları CD olarak önümüzdeki günlerde Odamızdan temin edilebilir.
 
Saygılarımızla.
 
İZMİR TABİP ODASI