Yargı Kararı: Çalışma Bakanlığı, İşyeri Hekimleri Listesini Tabip Odası’yla Paylaşmalıdır!

31.01.2017
 
Değerli meslektaşlarımız,
 
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın işyeri hekimlerinin yetkilendirilmesinde Tabip Odası üyeliğini göz ardı eden uygulamaları nedeniyle işyeri hekimliği yapan meslektaşlarımızın güncel bilgilerine ulaşmakta güçlük yaşanmaktadır. Bununla birlikte birçok meslektaşımızın, serbest meslek faaliyetine rağmen Tabip Odasına üye olmadan işyeri hekimliği faaliyeti yürüttüğü gözlenmektedir.
 
İzmir Tabip Odası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bilgi edinme başvurusu yaparak İzmir’de görev yapan işyeri hekimleri ile görev yaptıkları işyerlerinin listesini istemiştir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, bu bilgilerin kişisel veri kapsamında olduğu ve dolayısı ile gizli olduğu gerekçesiyle işyeri hekimlerinin listesini İzmir Tabip Odası ile paylaşmamıştır.
 
Bilgi edinme başvurusunun reddi üzerine, İzmir Tabip Odası, Başbakanlık Bilgi Edinme Değerlendirme Kurulu Başkanlığı’na (BEDK) itiraz başvurusunda bulunmuştur. İtiraz başvurusu da, BEDK tarafından reddedilmiştir.
 
Bu başvurunun da reddi üzerine, İzmir Tabip Odası, işlemin iptali için Ankara 14. İdare Mahkemesi’nde dava açmıştır. Dava dilekçesinde, işyeri hekimlerinin Tabip Odasına üye olmak zorunda olduğu, yasa gereği Tabip Odası’nda olması gereken bilgilerin kişisel veri olarak değerlendirilemeyeceği, meslek örgütünün yasadan kaynaklanan görevlerini yerine getirebilmesi için işyeri hekimlerinin bilgisine sahip olması gerektiği, bu bilgilerin Çalışma Bakanlığı’nda güncel olarak tutulduğu, işçi sağlığı ve iş güvenliği alanına ilişkin denetimlerin etkin şekilde yapılması gerektiği gerekçelerine yer verilmiştir.
Ankara 14. İdare Mahkemesi, 6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu’nun 7. Maddesi gereği işyeri hekimlerinin tabip odasına üye olmak zorunda olduğu, istenilen bilgilerin kişisel veri niteliğinde olmadığı, Çalışma Bakanlığı’nın İzmir’de görev yapan işyeri hekimleri ile görev yaptıkları işyerlerine ilişkin listeyi vermek zorunda olduğu gerekçelerine yer vermiştir.
 
Ankara 14. İdare Mahkemesi’nin kararı uyarınca, Çalışma Bakanlığı, İzmir’de görev yapan işyeri hekimlerinin ve görev yerlerinin listesini kısa süre içinde İzmir Tabip Odası ile paylaşmak zorundadır. 
 
6023 Sayılı Kanun’un 7. Maddesi uyarınca, mesleğini serbest icra eden hekimler tabip odasına üye olmak zorundadır. Bu zorunluluk, özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimler için olduğu kadar işyeri hekimleri için de geçerlidir.
Bu haber 1962 kez okunmuştur.