Yargı Kararı: Hastaya Yeterli Süre Ayrılmasını İstemek Suç Olamaz

17.01.2017
 
Alsancak Devlet Hastanesinde görevli psikiyatri uzmanı bir meslektaşımız, hakkında yapılan soruşturma gerekçe gösterilerek Aliağa Devlet Hastanesine atanmıştır.
 
Soruşturmanın görünürdeki gerekçesi, meslektaşımızın mesaiye geç gelmesi, arka plandaki gerekçesi ise poliklinik kapısına astığı yazıdır. Meslektaşımızın poliklinik kapısına astığı yazının içeriği şu şekildedir. 
 
“Randevusuz hasta bakılmamaktadır. Psikiyatri hastasının en az muayene süresi 20 dakika olmalıdır. 10 dakikalık süre ancak 32 randevuya yetmektedir. Yetersiz verdiğim ve yetersiz aldığınız tedavi hizmeti için ortak mücadele vermemiz gerekmektedir”
 
Meslektaşımız, bu yazı gerekçe gösterilerek, hastaları sağlık sistemine ve hastane yönetimine karşı kışkırttığı gerekçesiyle tayin edilmiştir.
 
Bu işlemin iptali için İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosu tarafından dava açılmıştır.
 
İzmir 2. İdare Mahkemesi, atama işlemini iptal etmiştir. Mahkemenin karar gerekçesinde önemli değerlendirmeler yapılmıştır.
 
Mahkeme gerekçesinde, “personelin mesaiye geç geldiği yönünde tespit olması halinde bu eylemin karşılığı disiplin cezasının verilebileceği, hekimin poliklinik kapısına astığı yazının sağlık sistemindeki bazı sorunları eleştirir mahiyette bir yazı olduğu, davacının diğer çalışma arkadaşlarını disiplinsiz çalışma şekline teşvik ettiği, işyerinin çalışma huzur ve barışını bozduğuna dair bir tespit olmadığı, söz konusu eylemlerin atamayı gerektirecek nitelikte olmadığı” değerlendirmesine yer verilmiştir.
 
Hastalarımıza yeterli süre ayrılması, hastalarımızın nitelikli sağlık hizmeti alması ve hekimlerin mesleğini iyi uygulayabilmesi için olmazsa olmaz koşuldur. Niceliğe prim veren bir sağlık sisteminde, nitelikli sağlık hizmeti sunumu mümkün değildir.
 
Bu nedenle, meslektaşımızın sağlık sistemine ilişkin eleştiri ve beklentilerini paylaştığı yazının atama gerekçesi yapılması kabul edilemez.
 
Meslektaşımız, yargı kararı uyarınca, önümüzdeki günlerde Alsancak Devlet Hastanesinde görevine dönecektir.
 
Meslektaşlarımızın bilgisine sunulur.
 
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 2291 kez okunmuştur.