Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışan Hekimlerin Mesleki Sorumluluk Sigortaları

13.01.2017

 

Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımızca Odamıza yapılan bildirimlerde, “bazı işverenlerin, sigorta poliçelerini yaptırma konusunda isteksiz davrandıkları, sigorta primlerinin tamamını hekimin ücretinden kesme eğiliminde oldukları” ifade edilmektedir.

Odamız, adı geçen özel sağlık kuruluşlarına bir uyarı yazısı göndermektedir. Ayrıca, İzmir İl Sağlık Müdürlüğüne bir yazı gönderilerek, denetimlerde, hekimlerin mesleki sorumluluk sigortalarının olup olmadığının tespiti istenecektir. 
 
Konuyla ilgili meslektaşlarımız için hazırladığımız bilgilendirme metni aşağıda paylaşılmıştır.
 
2010 yılında yapılan düzenleme ile, mesleğini icra eden bütün hekimlere zorunlu mesleki sorumluluk sigortası yaptırma yükümlülüğü getirilmiştir. İlgili kanun metni ve tebliğ hükümleri çerçevesinde zorunlu mesleki sorumluluk sigortası uygulaması şu şekildedir.
 
1-) Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan veya mesleklerini serbest olarak icra eden tabip, diş tabibi ve tıpta uzmanlık mevzuatına göre uzman olanlar, tıbbi kötü uygulama sebebi ile kişilere verebilecekleri zararlar ile bu sebeple kendilerine yapılacak rücuları karşılamak üzere mesleki malî sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır.
 
2-) Zorunlu mesleki malî sorumluluk sigortası, özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan hekimler için ilgili özel sağlık kurum ve kuruluşları tarafından yaptırılmak zorundadır. 
 
3-) Özel sağlık kurum ve kuruluşları, sigorta poliçesi için ödediği sigorta priminin tamamını kendisi ödeyebileceği gibi sigorta poliçesini yaptırdıktan sonra sigorta priminin yarısını hekimden alabilir. 
 
4-) İşveren, hekim için ödediği sigorta primini, hiçbir şekilde hekimin maaş ve diğer ücretlerinden kesemez,  sigorta priminin hekimin ücretinden kesileceğine dair sözleşme yapılamaz.
 
5-) İşveren, zorunlu sigortayı yaptırmadığı takdirde,  sigortası yaptırılmayan her bir hekim için,  2017 yılı için 8.288,74-TL idari para cezası ödemek zorundadır. Bu ceza, ilgili Valilik tarafından düzenlenir.
 
6-) Hekimin iş değişikliği yaparak başka bir özel sağlık kuruluşunda çalışması halinde,  önceki kurum tarafından yaptırılan sigorta sözleşmesinin teminatı devam ediyorsa, yeni kurumun sözleşme süresi sonuna kadar sigorta yaptırma sorumluluğu yoktur. Ancak önceki kurumun yaptırdığı sigorta sözleşmesi bitmişse veya iptal etmişse, yeni kurum sigorta poliçesi yaptırmakla yükümlüdür.
 
7-) Birden fazla özel sağlık kurum ve kuruluşunda birlikte çalışılması halinde bu durumun sigorta poliçesinde belirtilmesi gerekmektedir. Tek bir yerde çalışmakta iken ikinci bir sağlık kuruluşunda birlikte çalışmaya başlandığı takdirde, sigorta şirketine bilgi vermek gerekmektedir. Sigorta poliçesinin tüm mesleki faaliyetleri kapsayacak şekilde yapılması gerekmektedir.
 
8-) Mesleki faaliyetin yürütüldüğü an itibarı ile sigorta poliçesinin yapılmış olması önemlidir.  Mesleki faaliyet devam ettiği sürece sigorta poliçelerinin devamlılığının sağlanması gerekmektedir. Bir ayı geçen sigortasızlık döneminde meydana gelen olaylar nedeniyle sigorta koruması yoktur. 
 
Sonuç olarak, özel sağlık kuruluşlarında çalışan meslektaşlarımızın sigorta poliçelerinin sigorta ettiren sıfatıyla işveren tarafından yaptırılması gerekmektedir. İşveren, sigorta poliçesini yaptırmadığı her bir hekim için idari para cezası ödemek zorundadır.
 
Meslektaşlarımızın, sigorta poliçelerinin yaptırılıp yaptırılmadığı konusunda işverenle görüşmesi ve işvereni uyarması önem taşımaktadır. Sigorta poliçesini yaptırmama konusunda direnç gösteren özel sağlık kuruluşları olduğu takdirde Odamıza bilgi verilmesini rica ederiz.
 
 
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 1996 kez okunmuştur.