Hukuksal Olunmalı, Özenli Davranılmalı !

10.01.2017

 

Değerli meslektaşlarımız,

Soruşturmalar kapsamında çok sayıda kamu görevlisinin görevden uzaklaştırılması ve kamu görevinden çıkartılması söz konusu olmaktadır.
 
Geçtiğimiz günler ve dönemlerde yayımlanan KHK’ler ile aralarında meslektaşlarımızın da bulunduğu çok sayıda kişinin kamu görevine son verilmiştir.
 
Kamu görevinden ihraç edilen meslektaşlarımıza isnat edilen suçlamalar değerlendirildiğinde, bir kısmı hakkında somut bir iddia olmadığı anlaşılmaktadır. Aralarında akademisyenlerin de olduğu birçok meslektaşımızın düşünce özgürlüğü bağlamında değerlendirilmesi gereken eylemlerinin, kamu görevinden ihraç için gerekçe oluşturulduğu görülmektedir.
 
Kamu görevinden çıkartmak gibi son derece ağır bir yaptırımın kararı alınırken; ince elenip sıkı dokunması son derece haklı ve yerinde bir beklentidir. Devlet, kendisine ve vatandaşlarına yönelen hukuka aykırı girişimleri hukuk sınırları içinde sorgulamak ve yargılamak zorundadır.  Devlet, sahip olduğu yaptırım yetkisini kullanırken özenli, ölçülü ve orantılı davranmalıdır. Hukuk devleti olmak, her ne olursa olsun, devletin özenli, ölçülü ve orantılı olmasını gerekli kılar.
 
Konunun duyarlılığı ve yaptırımın ağırlığı ortadadır. Buna bağlı olarak, geri dönüşü olanaksız değilse de zor ve zahmetli olan bu uygulamada hukuk sınırları içinde kalınması gereğini hatırlatmak zorundayız!
 
İlgilileri ve yetkilileri bu önemli durum karşısında uyarırken gerekli duyarlılığın gösterilmesi gereğini anımsatırız!
 
 
İZMİR TABİP ODASI YÖNETİM KURULU
Bu haber 1301 kez okunmuştur.