Aşı Kararı ve Halk Sağlığı Paneli Yapıldı

27.12.2016

 

Baş etmeye çalıştığımız pek çok soruna bir yenisi olan “aşı reddi” sorunu eklendi. Bilindiği üzere, çocuğuna çocukluk dönemi aşılarını uygulatmak istemeyen bir aile Anayasa Mahkemesine bireysel başvuru yapmıştır. Anayasa Mahkemesi, ailenin başvurusunu kabul ederek kanuni bir düzenleme olmadığı için ailenin rızası olmaksızın ailenin aşıya zorlanamayacağını değerlendirmiştir. 

 
Anayasa Mahkemesi’nin bu kararı ve bu kararın halk sağlığı üzerine etkileri,  İzmir Tabip Odası Sağlık Hukuku Komisyonu tarafından 22.12.2016 tarihinde düzenlenen panelde bütün boyutları ile tartışıldı.  
 
Prof Dr Ekin ÖZGÜR AKTAŞ (EÜTF Adli Tıp AD) yönetiminde bir araya gelen çok değerli öğretim üyeleri Prof Dr Gül ERGÖR (DEÜTF Halk Sağlığı AD) ve Prof Dr Özkan KARAMAN (DEÜTF Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları AD) konuyu çocuk sağlığı ve toplum sağlığı yanı ile bilimsel dayanakları ile ortaya koydular.
 
İzmir Tabip Odası Hukuk Bürosundan Av. Mithat KARA Anayasa Mahkemesi kararını hukuk tekniği ve tutarlılık açısından irdeledi.
 
Oldukça verimli tartışmaların olduğu panelde elde edilen sonuçların raporlaştırılarak Sağlık Bakanlığı, Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, milletvekilleri ve  Anayasa Mahkemesi üyeleri ile paylaşılmasına karar verildi.
 
Panelimiz aynı anda İzmir Tabip Odası facebook sayfasında canlı olarak yayınlandı. Panelimiz, yaklaşık 2.000 takipçi tarafından canlı olarak izlendi.
 
Panelimizde ele alınan konular bir kitapçık olarak hazırlanacaktır. Panelimizin görüntü kayıtlarını aşağıdaki linkten izleyebilirsiniz.
 
 
Panel Kitapçığı için tıklayınız...
 
 
1. Bölüm için tıklayınız...
Bu haber 1635 kez okunmuştur.