Tibbi sekreterler geri verilmelidir!

01.12.2016

 

 

Değerli meslektaşlarımız,

 
Sağlık Bakanlığı bir süreden beri, sağlık kurumlarında hekimlerin eli, ayağı olan tıbbi sekreterleri geri çekmektedir. Konu araştırıldığında, uygulamanın ülke genelinde yaygınlaştırıldığı anlaşılmaktadır.
 
Sağlık Bakanlığı’na bağlı sağlık kuruluşlarında hekimlerin karşı karşıya bulunduğu işyükü anlatılır boyutları çoktan aşmış durumdadır.  Durum böyleyken hekimlerin tıbbi sekreterden yoksun bırakılması kabul edilebilir bir uygulama değildir.
 
Bir yandan hekimlerin daha fazla hasta muayene etmesi istenirken, diğer yandan da hekimlerin yalnız çalışması dayatılmaktadır.
 
Hekimlerin polikliniklerde hastaya ayırabildiği süre zaten çok kısadır. Bu süre içinde hastasının anamnezini alması, muayenesini yapması, geçmiş tetkiklerini değerlendirmesi, hastaya tedavi düzenlemesi ve yaptıklarını  hastayı bilgilendirmesi gerekmektedir.  Etik ve hukuki olan budur.
 
Ağır iş yükü altındaki hekimler, birlikte görev yaptıkları tıbbi sekreterler sayesinde, en azından kayıt ve bilgi işlem konusunda önemli kolaylıklar sağlamıştır.
 
Hal böyle iken, hekimlerin hastası ile geçirmesi gereken zaten kısa olan süreyi bir de kayıt işlemlerine harcaması hiç kimseye yarar sağlamamaktadır. Bu uygulamanın içinde hekim, hasta ve kamu yararı yoktur. Tek gerekçenin, tıbbi sekreterleri azaltarak tasarruf etmek olduğu açıktır.
 
 
Öte yandan, sağlık kurumlarında şiddet ve haksız suçlamalar/iftiralar sıklıkla karşılaştığımız olgulardır. Tıbbi sekreterlerin varlığı hekime yönelik şiddetin ve dayanaksız suçlamaların önüne geçilmesi bakımından da önemli bir güvencedir.
 
Tıbbi sekreterlerin geri çekilmesi uygulamasını, İzmir Tabip Odası, bir meslektaşımız üzerinden yargıya taşımıştır.
Bu haber 1329 kez okunmuştur.