5 Dakikada Muayene Dayatması ve Tıbbi Sekreterlerin Çekilmesi

23.11.2016

 

Değerli Meslektaşlarımız,

Sağlık Bakanlığı tarafından hastaların randevu sisteminin düzenlenmesine ilişkin bir genelge yayınlanmıştır. Genelge, görüntüde, randevulu hasta sayısını artırmayı, randevu dışı gelen hasta sayısını azaltma amacını taşımaktadır.  
 
Ancak genelgenin hekimlere yansıması, devlet hastanelerinde 5 dakikada bir, eğitim ve araştırma hastanelerinde 2,5 dakikada bir hasta muayenesidir.
 
Hastane yöneticilikleri tarafından, hekimlere, randevu sisteminin 10 dakikaya 2 hasta muayenesi düşecek şekilde ayarlanması talimatı verilmektedir.
 
Bununla birlikte polikliniklerden tıbbi sekreterlerin çekilmesi uygulaması da sürdürülmektedir. Hekimler, hekimlik görevi yanında tıbbi sekreter görevini yürütmeye zorlanmaktadır.
 
Hekimlere daha fazla hasta muayene etme zorlaması yanında hekimlerin yardımcısı konumundaki tıbbi sekreterlerin polikliniklerden çekilmesi, çalışma koşullarını çekilmez hale getirmektedir.
 
Hekimlerin ağır çalışma koşulları, hastane yöneticiliklerinin daha fazla hasta muayene edilmesi baskısıyla daha da ağırlaşmaktadır. Bu uygulamalarda gösterilmeye çalışıldığının tersine ne hasta ne de kamu yararı vardır. Bir günde daha fazla hasta muayene ediliyor görüntüsü, daha nitelikli sağlıklı hizmeti verildiği anlamına gelmemektedir.
 
Bu uygulamaların derhal durdurulması için Sağlık Bakanlığı ve Genel Sekreterlikler düzeyinde girişimlerimiz devam etmektedir.
 
Bu arada, farklı kurumlarda farklı farklı uygulamalar yapıldığı bilgisi edinilmektedir. Bazı kurumlarda 10 dakikada bir randevu uygulamasının devam ettiği, bazı hastanelerde 10 dakikada 2 randevu uygulamasına geçildiği bilgisi iletilmektedir. Tıbbi sekreterler konusunda da farklı uygulamalar bulunmaktadır.
 
Tıbbi sekreterlerin çekilmesi uygulamasına karşı hukuki süreç başlatılmıştır.
 
Meslektaşlarımızın, Odamızca yapılacak işlemlere esas olmak üzere, sö
Bu haber 1665 kez okunmuştur.