TÜRKİYE’NİN TIP VE TIBBİYELİ TARİHİ, KHK İLE DEĞİŞTİRİLEMEZ!

02.09.2016

 

 

BASIN BİLDİRİSİ

Sayı: 16-26 - 02.09.2016

                                                     
TÜRKİYE’NİN TIP VE TIBBİYELİ TARİHİ, KHK İLE DEĞİŞTİRİLEMEZ!
 
Bu basın bildirgesi, siz değerli basın aracılığı ile değerli kamuoyuna ve Türkiye Cumhuriyeti hükümetinedir.
 
15 Temmuz Darbe Girişimi’ni izleyen dönem Olağanüstü Hal uygulamasıyla tanışmamıza yol açmıştır.
 
Ancak, ne OHAL ne de başka kudretli bir güç tarihsel gerçekleri değiştiremez! 
 
Anlaşıldığı kadarı ile OHAL uygulamaları gerekliliği aşarak bir fırsata dönüşmüştür. Darbeyle ve darbecilerle mücadele adı altında akıldan geçirilip de yapılamayanlar gerçekleştirilmeye başlanmıştır!
 
Sağlık Bakanlığı’na bağlanmasıyla yetinilmeyen askeri sağlık kurumlarının adlarının değiştirilmesi ele geçen fırsatın kullanılmasıdır.
 
Gülhane adı askeri bir sağlık kurumunun adı olmasının ötesinde yaşadığımız coğrafyada modern tıp eğitim/öğretiminin başlangıcıyla da özdeşleşmiştir. Gerçek bu denli açık ve ortadayken fırsattan yararlanarak gerçekleştirilen ad değişikliği tarihsel gerçeklerin hiçe sayılması, tahrif edilmesi ve daha da kötüsü tarihe saygısızlık anlamına gelmektedir.
 
Darbeyle ve darbecilikle mücadele bakımından anlam ve önem taşımayan ad değişikliğinin bir an önce geriye alınması gerekmektedir.
 
Ne OHAL yetkileri ne de başka bir güç tarihsel gerçekleri değiştirmek için yeterli dayanak oluşturamaz!
 
Gülhane adının değiştirilerek yerine Sultan Abdülhamit adının konması darbeyle mücadele için gerekli olmayan ve fırsatçılığa eşdeğer bir girişimdir. Her ne kadar şimdilik gerçekleştirilmiş gibi gözükse de tarih önünde zerre kadar önem taşımayacaktır.
 
Yakın tarihimiz ve modern tıp eğitiminin başlangıcı bakımından son derece önemli olan Gülhane adının değiştirilmiş olması 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrasında kendisini gösteren “milli birlik” anlayışına da ağır darbe vurmuştur!
 
Bu noktada en iyisi hatadan geri dönerek erdemli davranmak ve tarihe yapılan saygısızlığı gidermek için Türkiye’de modern tıp eğitimiyle özdeşleşmiş olan Gülhane adının geri verilmesini siz yetkililerden ivedilikle ve önemle talep ediyoruz!
 
 

İZMİR TABİP ODASI
 
Bu haber 3750 kez okunmuştur.