İnsan Hakları İhlalleri İle İlgili Hekim Tutumu

12.08.2016

 

Ülkemiz olağanüstü koşullar yaşamaktadır. Bu koşullarda, adli süreçlerin bir parçası olarak adli muayeneler gündeme gelmektedir.

Gözaltı sayılarının fazlalığı nedeniyle uygulamada sorunlar yaşanmakta, hekimler, uygun olmayan koşullarda adli muayene hizmeti vermeye zorlanmaktadır.
 
İzmir Tabip Odası olarak İzmir Valiliğine ve Genel Sekreterliklere bir yazı gönderilmiştir. Bu yazıda, aksaklıkların giderilmesi, hekim bağımsızlığının korunması ve insan hakları ihlallerinin önlenmesi için gerekli önlemlerin alınması istenmiştir. İzmir Valiliği de yazımıza bir yanıt vererek gerekli önlemlerin alınacağını bildirmiştir.  İlgili yazışmalarımız için tıklayınız.
 
Bu süreçte, meslektaşlarımızı bilgilendirmek üzere, Türk Tabipleri Birliği, Adli Tıp Uzmanları Derneği ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı tarafından bir metin hazırlanmıştır. Bu metinde, İstanbul Protokolü’ne de vurgu yapılarak muayene ve gözaltı işlemleri sırasında hekimlerin dikkat etmesi gereken noktalar vurgulanmıştır. İnsan Hakları İhlalleri İle İlgili Hekim Tutumu Belgesi İçin Tıklayınız
 
Meslektaşlarımızın uygulamada karşılaştıkları sorunlar konusunda Odamızı bilgilendirmesini rica ederiz. Sorunların giderilmesi için Odamız İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı, İzmir Valiliği ve Genel Sekreterlikler nezdinde gerekli girişimlerde bulunacaktır.
 
Meslektaşlarımızın bilgisine sunarız.
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 1538 kez okunmuştur.