Acil Sağlık Hizmetleri Şakaya Gelmez !

14.07.2016

 

 

 

Sayın Başbakan Binali Yıldırım, geçtiğimiz günlerdeki bir konuşmasında “Acile kız bakmaya gidiliyor!” anlamında sözler söyledi. Sağlık hizmetlerinde yaratılan olumluluk ve hoşnutluğu kendince tanımlamayı amaçladığı anlaşılan bu sözlere gülünüp geçilebilirdi.

Ancak, biraz düşündüğümüzde bu sözler üzerine bir şeyler söyleme gereği duyduk!
 
Bir sayı vererek başlayalım!
 
Türkiye’de geçtiğimiz yıl içinde acil servislere yapılan toplam başvuru sayısı 115 milyondur. Bu sayı nüfusumuzun kabaca 1.5 katıdır. Genelde sağlık hizmeti ve özelde acil sağlık hizmetlerinin kalbi durumunda olan acil servisler bizce gülmeceye değil ciddiyete konu olması gereken mekânlardır.
 
Bizler bu işin içindeki kimseler olarak acil servislere kız bakmaya gelenlere rastlamadık. Ancak, katkı payı kıskacından kurtulurum umuduyla acil servislere başvuran sayısız insanımız olduğunun fazlasıyla farkındayız.  
 
Aile Hekimine, Devlet Hastanesine ya da Üniversite Hastanesine başvurduğunda en düşük 5 TL olmak üzere, 8 ve 12 TL’ye varan katkı payı ödeme zorunluluğuyla yüz yüze olan vatandaşlarımız, bu ücretleri ödememek için Acil Servisleri tercih etmektedir.
 
 

 
 
Acil Servislere bir yılda 115 milyon hasta başvurusunun önemli bölümünün gerçek anlamda acil olmadığını çok iyi biliyoruz. Ancak, adı üstünde acillerin birincil görevleri olmayan başvurularla oyalanması, vatandaşın sağlıktaki uygulamalar nedeniyle gerekmediği halde acillere başvurmaya zorlanması çok önemli bir sorundur. Sayın Başbakan’ın gülümseten sözleri bu önemli sorunu gündeme getirmesi bakımından yine de yararlı olmuştur düşüncesindeyiz.
 
Bu haber 1787 kez okunmuştur.