Değerli meslektaşlarımız,
Birden bire mevsim normallerinin üzerine çıkan hava sıcaklıkları bir toplum sağlığı sorununa dönüşmüştür.
Konuyla ilgili olarak odamız üyesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Acil Tıp Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yard. Doç.Dr. Başak BAYRAM'ın konuya ilişkin derlemesini bilginize sunuyoruz.
Saygılarımızla...
İzmir Tabip Odası
SICAK HAVALARDA SAĞLIK SORUNLARI
Aşırı sıcak havalar nedeniyle ülkemizde ve dünyada, başta yaşlılar ve kalp hastaları olmak üzere birçok insan yaşamını yitirmektedir. Bunların kayıtları tam olarak tutulamadığından ya da doğru tanı konulamadığından gerçek istatistiki veriler yoktur. Ancak ABD’de yılda yaklaşık 4000 kişinin hava sıcaklığı nedeniyle öldüğü ileri sürülmektedir. Yine 85 yaşının üzerindeki kişilerin her bir milyon kişiden 5’inin aşırı sıcak nedeniyle öldüğü tahmin edilmektedir. Aşırı sıcaklar genç sporcularda kafa travması ve kalp yetmezliğinin ardından üçüncü sıklıkta görülen ölüm nedenidir. Yani aşırı sıcak havalar tüm bireyleri olumsuz etkileyebilmektedir.
Vücut sıcaklığı, metabolizmanın neden olduğu ısı ile çevrenin etkisiyle kaybedilen ya da alınan ısıya ve bunların arasındaki dengeye bağlıdır. Normalde sıcaklara karşın vücudumuzun ısısı terleme ile kontrol altında tutulur. Ancak hava sıcaklığının çok artması durumunda terleme azalır, özel yöntemler uygulanmazsa ısı artışı hızlanır ve sonuçta doku hasarı ve ölüme kadar gidebilen olumsuzluklar ortaya çıkar.
NOT: Vücudumuzun hissettiği sıcaklık ile termometrenin ölçtüğü ısı birbirinden farklıdır. Giydiğimiz kıyafetler, rüzgar, nem gibi faktörler hissettiğimiz sıcaklığı değiştirir.
Sıcak havalara bedenimizin alışması mümkündür ancak zaman alır. Günlük 1-4 saat sıcak maruziyeti ile 1-2 haftada vücudumuz sıcak havaya alışır ve daha düşük sıcaklıkta dahi terleme başlayabilir. Bu duruma aklimatizasyon denir. Aklimatizasyon ile sadece terleme değil, kalbimizin ve damarların sıcağa yanıtı da değişir ve sıcak havada egzersize toleransımız artar. Vücudun sıcaklığa uyum sağlaması kişisel faktörlerden etkilenir. Bazı kişilerin sıcak havaya uyumu daha kötüdür veya sıcaktan daha fazla etkilenir. Bunlar;
- Sıcağa uyum kapasitesi yeterli olmayanlar
- Yaşlılar
- Çocuklar
- Kronik hastalıkları olanlar
- Kalp damar hastalığı olanlar
- Cilt hastalığı olanlar
- Terlemeyi baskılayıcı ilaç kullananlar (idrar söktürücü, antibiyotik gibi)
- Sıvı alımı kısıtlı ya da sıvı kaybı fazla olanlar
- Aşırı kilolular
- Yatağa bağımlı/evden çıkamayan kişiler
- Psikiyatrik hastalığı olanlar
Hava sıcaklıklarının artmasına bağlı birçok sağlık sorunu olabilir. Bu sağlık sorunlarından kaçınmak için tüm bireyler ortak önlemler almalıdır.
Bu haber 2210 kez okunmuştur.