Aziz SANCAR Onur Günü

14.05.2016

 

Değerli meslektaşlarımız,

2015 Nobel Kimya Ödülü’nü “DNA ONARIMI” alanındaki çalışmasıyla alan ulusal gururumuz Aziz SANCAR İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsü (İBG-International)’nde kendisi için düzenlenen ONUR GÜNÜ’nde salona sığmayan bir kalabalıkla buluştu.
 
Yoksulluk ve yoksunlukla başlayan ama olağanüstü bir bilimsel başarıyla taçlanan yaşamdır Aziz Sancar’ı özetleyen!
 
Etkinlik genç bir bilim insanının sazıyla eşlik ettiği iki bilim insanı hanımefendinin seslendirdiği Anadolu ezgileriyle başladı. Tam da Aziz Sancar’a yaraşır bir başlangıçtı doğrusu!
 
Bedeni uzakta olsa da kendi deyişi ile “patriotic” ve “nationalist” tutumuyla kafası burada olan bir insanı selamlamak için bundan daha güzel bir başlangıç olamazdı.
 
İBG Müdürü Prof Dr Mehmet ÖZTÜRK’ün sunuşuyla süren program Aziz SANCAR’ın kürsüye çıkmasıyla birlikte kimi zaman dokunaklı ve duygusal ama hemen her an gurur verici, su gibi akan bir izlenceye dönüştü.
 
Mardin’in Savur ilçesinde başlayan zor bir yaşam Tıbbiyeli yoluna girmekle biraz olsun soluk aldırmış olsa da; Aziz SANCAR’ı Nobel’e götüren koşunun hekimlikle birlikte başladığı söylenebilir.
 
Nobel haftasında İsveç’te yaptığı konuşmada vurguladığı gibi bugün kendisini Nobelli yapan bilim üretiminin 45 yıllık bir geçmişi vardır.
 
İsveç’teki konuşması sırasında yakasındaki Türk bayrağı ve Atatürk, kravatındaki Osmanlı tuğrası uzaklarda yaşasa da köklerinden kopmadığının belgesi gibidir.
 
Aziz SANCAR Nobel ödülünü 19 Mayıs’ta çıkacağı Anıt Kabir’e kalıcı olarak sergilenmek üzere teslim edecek!
 
Bu haber 1869 kez okunmuştur.