Atama ve Geçici Görevlendirmelerle İlgili Açılan Davalar

13.04.2016

 

Odamız Hukuk Bürosu tarafından 2014 Nisan-2016 Nisan Çalışma Döneminde, atama ve geçici görevlendirmelerle ilgili açılan dava dosyalarına ilişkin rapor aşağıda paylaşılmıştır.  

 
Saygılarımızla.
 
İzmir Tabip Odası
 
1-) İzmir’de uzmanlık eğitimini tamamladıktan sonra devlet hizmeti yükümlülüğü kurasına katılan ve eşi İzmir’de Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastanede uzman doktor olarak çalışan hekimin eşinin yanına atanma talebi kabul edilmemiştir. Bu işlemin iptali istemiyle açılan dava, İzmir 6. İdare Mahkemesi 2015/57 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
 
2-) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde pratisyen hekim olarak görev yapmakta iken PDC fazlası olduğu gerekçesiyle Dikili Devlet Hastanesi’ne re’sen atanan hekim adına açılan davada, hekimin eşinin sağlık mazereti olduğu ve davacı hekimin refakatine ihtiyacı olduğu gerekçesiyle atama işleminin yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmiştir.  Temyiz incelemesini yapan Danıştay, hekimin eşinin hayati tehlikesinin olmadığı gerekçesiyle sağlık mazereti koşulunun oluşmadığına hükmetmiş ve kararı bozmuştur. Sağlık raporları ve tıbbi kayıtlarla birlikte karar düzeltme talebinde bulunulmuştur. Karar düzeltme talebini değerlendiren Danıştay, karar düzeltme talebimizi kabul etmiş ve kararın onanmasına karar vermiştir.
 
3-) Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında İzmir’de görev yapan anestezi uzmanı bir hekimin 1 ay süre ile Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesinde görevlendirilmesine ilişkin işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmıştır. İzmir 5. İdare Mahkemesi 2015/904 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, DHY kapsamındaki personelin başka yere görevlendirilemeyeceği gerekçesiyle işlemin yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir. İzmir Bölge İdare Mahkemesi, Suriyeli göçmen nüfusu nedeniyle olağanüstü bir durum olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması kararını kaldırmıştır. Yargılama sonucunda, idarenin personel ihtiyacı nedeniyle yapılan görevlendirmenin hukuka uygun olduğu kararı verilmiştir. Karar temyiz edilmiştir.
 
4-) Devlet hizmeti yükümlülüğü kapsamında İzmir’de görev yapan anestezi uzmanı bir hekimin 1 ay süre ile Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesinde görevlendirilmesine ilişkin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmıştır. Yürütmenin durdurulması talebi reddedilmiştir. Yargılama devam etmektedir.
 
5-) Alsancak Devlet Hastanesinde psikiyatri uzmanı olarak görev yapan bir hekim, hastalara yeterli süre ayrılmasını istediği ve hastaları kışkırttığı gerekçesiyle Aliağa Devlet Hastanesine atanmıştır. İzmir 2. İdare Mahkemesi, 2016/462 E. Sayılı dosyası ile işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmıştır. Henüz karar verilmemiştir. 
 
6-) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde göğüs cerrahisi uzmanı olarak çalışan bir hekimin, uzman hekim kadrosu olmayan Aliağa Devlet Hastanesine 3 ay süre ile geçici görevlendirmesine ilişkin açılan dava, İzmir 3. İdare Mahkemesi 2015/868 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
 
7-) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde göğüs cerrahisi uzmanı olarak çalışan bir hekimin, uzman hekim kadrosu olmayan Aliağa Devlet Hastanesine 3 ay süre ile geçici görevlendirmesine ilişkin açılan davada, İzmir 1. İdare Mahkemesi 2015/771 E. Sayılı dosyası ile, görevlendirmenin hizmet gereksinimi nedeniyle yapıldığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. İzmir Bölge İdare Mahkemesine yapılan itiraz reddedilmiştir.
 
8-) 663 sayılı KHK sonrası yeniden yapılanma çerçevesinde Torbalı 1 No’lu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonundan Torbalı Devlet Hastanesine resen ataması yapılan hekim adına İzmir 2.İdare Mahkemesi’nin 2013-506 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama sonunda atama işleminin iptaline karar verilmiştir. Karar davalı idare tarafından temyiz edilmiştir. Danıştay, idarenin yeni yapılanması çerçevesinde yapılan atamada idarenin takdir hakkı olduğu gerekçesiyle kararın bozulmasına karar vermiştir. İzmir 2. İdare Mahkemesi, önceki kararında direnmiştir. Karar, davalı idare tarafından temyiz edilmiştir.
 
9-) İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi radyoloji kliniğinde görevli uzman hekimin Dr.Behçet Uz Çocuk Hastanesine 1 ay süre ile geçici görevlendirilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle İzmir 3. İdare Mahkemesi 2014/  E. sayılı dosyası ile açılan davada, davanın reddine karar verilmiştir. Karara yapılan itiraz reddedilmiştir.
 
10-) 663 sayılı KHK düzenlemeleri sonrası sözleşmeli Hastane Yöneticisi olarak atanan bir hekimin sözleşmesinin herhangi bir gerekçe gösterilmeden yenilenmemesi nedeniyle, sözleşmenin yenilenmemesi işleminin iptali için dava açılmıştır. İzmir 5. İdare Mahkemesi 2015/250 E. sayılı dosyası ile açılan davada, hekim davadan feragat etmiştir.
 
11-) 663 sayılı KHK sonrası yeniden yapılanma çerçevesinde İzmir 3 nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonundan Karşıyaka Devlet Hastanesine resen ataması yapılan hekim adına İzmir 4.İdare Mahkemesi’nin 2013-917 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama sonunda atama işleminin iptaline karar verilmiştir. Karar davalı idare tarafından temyiz edilmiştir. Danıştay, idarenin yeni yapılanması çerçevesinde yapılan atamada idarenin takdir hakkı olduğu gerekçesiyle kararın bozulmasına karar vermiştir. Bozma kararı sonrası İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin karar vermesi beklenmektedir.
 
12-) 663 sayılı KHK sonrası yeniden yapılanma çerçevesinde Menemen 1 nolu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonundan Menemen Devlet Hastanesine resen ataması yapılan hekim adına İzmir 1.İdare Mahkemesi’nin 2013-493 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Atama işleminin iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
 
13-) 663 sayılı KHK sonrası yeniden yapılanma çerçevesinde 43 No’lu Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu’ndan Bornova Devlet Hastanesine re’sen ataması yapılan hekim adına İzmir 3.İdare Mahkemesi’nin 2013-489 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Atama işleminin iptaline karar verilmiştir. Danıştay, idarenin yeni yapılanması çerçevesinde yapılan atamada idarenin takdir hakkı olduğu gerekçesiyle kararın bozulmasına karar vermiştir. Bozma kararı sonrası İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin karar vermesi beklenmektedir.
 .
14-) 663 sayılı KHK sonrası yeniden yapılanma çerçevesinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden Karşıyaka Devlet Hastanesine resen ataması yapılan hekim adına İzmir 3.İdare Mahkemesi’nin 2013-452 E. Sayılı dosyası ile davada atama işleminin iptaline karar verilmiştir.   Danıştay, idarenin yeni yapılanması çerçevesinde yapılan atamada idarenin takdir hakkı olduğu gerekçesiyle kararın bozulmasına karar vermiştir. İzmir 3. İdare Mahkemesi bozma kararına uymuş ve davanın reddine karar vermiştir. Hekimin talimatı üzerine karar temyiz edilmemiştir.
 
15-) 663 sayılı KHK sonrası yeniden yapılanma çerçevesinde İzmir İl Sağlık Müdürlüğünden Karşıyaka Devlet Hastanesine re’sen ataması yapılan hekim adına İzmir 3.İdare Mahkemesi’nin 2013-453 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. İşlemin iptaline karar verilmiştir.  Danıştay, idarenin yeni yapılanması çerçevesinde yapılan atamada idarenin takdir hakkı olduğu gerekçesiyle kararın bozulmasına karar vermiştir. Bozma kararı sonrası İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin karar vermesi beklenmektedir.
 
16-) İzmir Dr.Behçet Uz Çocuk Hastanesinde çocuk hematoloji uzmanı olarak görev yapmakta olan bir hekimin Diyarbakır Çocuk Hastanesine geçici görevlendirilmesine dair işlemin iptali istemiyle açılan davada, İzmir 3. İdare Mahkemesi 2013-1594 E. sayılı dosyası ile davanın reddine karar vermiştir. Hekimin talimatı üzerine karar temyiz edilmemiştir.
 
17-) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde kadrolu başhekim yardımcısı olarak görev yapan bir hekimin 663 sayılı KHK sonrası başhekim yardımcılığı kadrosunun kaldırılmasına dair işlemin iptali ile işlemin dayanağı olan 663 sayılı KHK’nin geçici 5.maddesinin iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması istemiyle dava açılmıştır. İzmir 3. İdare Mahkemesi 2013/837 E. sayılı dosyası ile yapılan yargılamada, Anayasaya aykırılık iddiası kabul edilmemiştir. Davanın reddine karar verilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
 
18-) Ege Doğumevi ve Kadın Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görev yapmakta olan pratisyen hekimin Kilis Devlet Hastanesine 1 ay süre ile geçici görevlendirilmesine ilişkin İzmir 3. İdare Mahkemesi 2013-529 E. Sayılı dosya ile açılan davada, geçici görevlendirmenin iptaline karar verildi. Temyiz sonucu beklenmektedir.
 
19-) Konak Toplum Sağlığı Merkezi’nde pratisyen hekim olarak görev yapmakta iken PDC fazlası olduğu gerekçesiyle Çeşme Devlet Hastanesi’ne re’sen atanan hekim adına açılan dava İzmir 1. İdare Mahkemesi’nin 2011/1527 E sayılı dosyasında görülmüştür. Mahkemece davacının eşinin Ege Üniversitesi’nde hemşire olarak görev yaptığı ve bu atama ile aile bütünlüğünün bozulmuş olduğu gerekçesiyle önce yürütmenin durdurulmasına devamında da işlemin iptaline karar verilmiştir. Danıştay, kararın onanmasına karar vermiştir.
 
20-) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde pratisyen hekim olarak görev yapmakta iken PDC fazlası olduğu gerekçesiyle Kiraz Devlet Hastanesi’ne re’sen atanan hekim adına açılan dava İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin 2011/1539 E sayılı dosyasında görülmektedir. Hekimin eşinin İzmir Karabağlar’da aile hekimi olarak görev yaptığı, hekimin eşi ile birlikte Karabağlar’da ikamet ettiği, Kiraz ilçesinin İzmir’e 140 Km. mesafede olduğu, aile bütünlüğünün bozulduğu gerekçesiyle atama işleminin iptaline karar verilmiştir. Danıştay, eşin kamu görevlisi olmadığı gerekçesiyle bozma kararı vermiştir. Bozma kararı sonrası davanın reddine karar verilmiştir. Aile hekimlerinin kamu görevlisi olduğuna dair mahkeme kararları ve idare işlemleri çerçevesinde karar temyiz edilmiştir.
 
21-) Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi’nde beyin ve sinir cerrahisi uzmanı olarak görev yapmakta iken PDC fazlası olduğu gerekçesiyle Bergama Devlet Hastanesine resen ataması yapılan hekim adına açılan dava İzmir 4. İdare Mahkemesi 2010 – 863 E. sayılı dosyasında görülmüştür. Hastanede beyin ve sinir cerrahisi uzmanı fazlası olmadığı, başhekim yardımcısının PDC’nin belirlenmesinde dikkate alınmaması gerektiği gerekçesiyle atama işleminin iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
22-) İzmir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde radyoloji uzmanı olarak görev yapmakta iken PDC fazlası olduğu gerekçesiyle Bergama Devlet Hastanesi’ne re’sen ataması yapılan hekim adına açılan dava İzmir 3. İdare Mahkemesi 2010 – 903 E. sayılı dosyasında görülmüştür. Birden fazla hastanede radyoloji uzmanı PDC fazlalığı olmasına rağmen bir hastanedeki hekimin atama işleminin yapılmasının ve diğer hastanelerdeki PDC fazlalığının devam ediyor olmasının hizmetin gereklerine ve kamu yararına uygun olmadığı gerekçesiyle atama işleminin iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
23-) Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi’nde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapmakta iken PDC fazlası olduğu gerekçesiyle Bergama Devlet Hastanesi’ne re’sen ataması yapılan hekim adına açılan dava İzmir 4. İdare Mahkemesi 2010 – 898 E. sayılı dosyasında görülmüştür. Mahkeme İzmir merkezdeki hastanelerde boş çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı hekim kadrosu varken, merkez dışındaki hastaneye atama yapılmasının Yönetmeliğin 28. maddesinin 1. fıkrasına aykırı olduğu gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu karar onanmıştır.
 
24-) Menemen Devlet Hastanesi’nde çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı olarak görev yapmakta iken PDC fazlası olduğu gerekçesiyle Bergama Devlet Hastanesi’ne resen ataması yapılan hekim adına açılan dava İzmir 4. İdare Mahkemesi 2010 – 955 E. sayılı dosyasında görülmüştür. Oyçokluğu ile davanın reddine karar verilmiş olup karar temyiz edilmiştir. Temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
25-) Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi’nde patoloji uzmanı olarak görev yapmakta iken PDC fazlası olduğu gerekçesiyle Bergama Devlet Hastanesi’ne re’sen ataması yapılan hekim adına açılan dava İzmir 1. İdare Mahkemesi 2010 – 983 E. sayılı dosyasında görülmüştür. Mahkeme atama işlemin Yönetmeliğin 28. maddesinin 2. fıkrasına göre yapıldığı ve işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle reddine karar vermiştir. Kararın taraflarca temyizi üzerine esastan onanmasına, davalı idare lehine vekalet ücretine hükmedilmemesi nedeniyle bozulmasına karar verilmiştir. bozma kararı üzerine davalı idareye vekalet ücreti ödenmesine hükmedilmiştir. Hekimin talimatı üzerine karar temyiz edilmemiştir.
 
26-) Bornova Türkan Özilhan Devlet Hastanesi’nde Anesteziyoloji ve Reanimasyon uzmanı olarak görev yapmakta iken PDC fazlası olduğu gerekçesiyle Bayındır Devlet Hastanesi’ne re’sen ataması yapılan hekim adına açılan dava İzmir 3. İdare Mahkemesi 2011 – 750 E. sayılı dosyasında görülmüştür. Mahkemece, İzmir merkezdeki hastanelerde boş anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı hekim kadrosu varken, merkez dışındaki hastaneye atama yapılmasının Yönetmeliğin 28. maddesinin 1. fıkrasına aykırı olduğu gerekçesiyle işlemin yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmiştir. Temyiz edilen kararın incelemesi sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
27-) İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde pratisyen hekim olarak görev yapmakta iken Rize İkizdere Toplum Sağlığı Merkezi’ne 1 ay süre ile geçici görevlendirilen hekim adına İzmir 2. İdare Mahkemesi’nin 2011/947 E sayılı dosyası ile açılan davada, geçici görevlendirme kriterlerine uyulmadığı gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
28-) İzmir merkezden Bergama Devlet Hastanesi’ne geçici görevlendirilen hekimlerin icap nöbet listesine dahil edilmesi işleminin iptali için açılan dava İzmir 4. İdare Mahkemesi’nin 2010/1530 E. Sayılı dosyasında görülmüştür. Mahkeme davanın reddine karar vermiştir. Karar temyiz edilmiş olup Danıştay kararın onanmasına karar vermiştir.
 
29-) SGK İzmir İl Müdürlüğü’nde görevli bir hekimin SGK Başkanlığına bağlı olarak diğer illerde yeni kurulan sosyal güvenlik merkezlerinde birden fazla geçici görevlendirmesinin ardından son defa Şanlıurfa Sosyal Güvenlik İl Merkezi’ne geçici görevlendirilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle İzmir 1. İdare Mahkemesi 2010-2087 E. sayılı dosyası ile açılan davada idarenin yeni teşkilatlanması çerçevesinde hizmetleri geçici görevlendirmeyle yürütmesinde hukuka aykırılık olmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. Karar temyiz edilmiş olup Danıştay kararı beklenmektedir.
 
30-) Çiğli Devlet Hastanesi’nde Başhekim Yardımcısı olarak görev yapan bir hekimin Başhekim Yardımcılığı görevinden alınmasına dair işlemin iptali istemiyle açılan dava, İzmir 3. İdare Mahkemesi’nin 2009/730 E.-2010/198 K. Sayılı kararı ile, görevden almanın idarenin takdir yetkisinde olduğu belirtilerek reddedilmiştir. Karar temyiz edilmiş, Danıştay, idari işlemin yetki yönüyle hukuka aykırı olduğu gerekçesiyle kararın bozulmasına karar vermiştir. Bozma kararı sonrası işlemin iptaline karar verilmiştir.
 
31-) Mesleki yeterlilikler, yurtiçi ve yurtdışı yayınlar ile lisans üstü eğitim gibi mesleki çalışmalar için verilen hizmet puanlarının, hizmet puanlaması hesaplamasında dikkate alınmayacağına ilişkin  05.07.2007 günlü Atama ve Nakil Yönetmeliği değişikliğinin bazı maddelerinin iptali istemi ile Oda ve bir hekim adına açılan dava Danıştay Beşinci Dairesi’nin 2007/5625E.-2008/5080 K. sayılı dosyasında karara bağlanmıştır. Kararda, hizmet puanlarının belirlenmesinde, mesleki yeterlilikler, yurtiçi ve yurtdışı yayınlar ile lisansüstü eğitim gibi mesleki çalışmaların hizmet puanı değerlendirme ölçütlerinden çıkarılmasının mevzuata aykırı olmadığı belirtilerek davanın reddine karar verilmiştir.  Temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
32-) Sağlık Bakanlığı Atama Nakil Yönetmeliği’nde değişiklik yapan 13.04.2007 tarihli yönetmeliğin 1,2,3,4,5,8,9,10,11,12,13,14,20. maddelerinin iptali istemi ile açılan dava,  Danıştay 5. Dairesi 2007/4224 E.-2008/5079 K. sayılı dosyası ile karara bağlanmıştır. 22.10.2008 günlü karar ile, 13.04.2007 tarihli yönetmelik değişikliğinin bir kısım maddelerinin iptaline, bir kısım maddeleri hakkında yeniden karar verilmesine yer olmadığına, bir kısım maddelerinin iptali talebinin reddine karar verilmiştir. Redde ilişkin kısım temyiz edilmiş olup temyiz incelemesi sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir. 
Bu haber 3923 kez okunmuştur.