Hekime Yönelik Şiddet Konusunda Takip Edilen Davalar

11.04.2016

 

Odamız Hukuk Bürosu tarafından 2014 Nisan-2016 Nisan Çalışma Döneminde, hekime yönelik şiddet nedeniyle takibi yapılan dava dosyalarına ilişkin rapor aşağıda paylaşılmıştır. Raporda, 2014 Nisan döneminden hukuksal süreci tamamlanan dosyalara yer verilmemiştir.

 
Saygılarımızla.
 
İzmir Tabip Odası
 
 
1-) Bir hekime hakaret eden kişi hakkında, 10.000,00TL manevi tazminat istemli dava açılmıştır. Karşıyaka 1. Asliye Hukuk Mahkemesi 2015/  102 E. sayılı dosyası ile yapılan yargılamada 1.500,00-TL tazminata hükmedilmiştir. Tazminatın az belirlenmesi nedeniyle karar temyiz edilmiştir.
 
2-) Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi servisinde görevli asistan hekimin hasta yakını tarafından silahla tehdit ve darp edilmesi nedeniyle, hekim adına 20.000,00-TL talepli manevi tazminat davası açılmıştır. İzmir 4. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 2009/207 E. Sayılı dosyası ile yapılan yargılama, ceza dosyasının kesinleşmesini beklemiş, ceza dosyasının kesinleşmesi üzerine 8.000-TL manevi tazminatın 2009 yılından 2015 yılına kadar işleyecek yasal faizi ile tahsiline karar verilmiştir. Karar taraflarca temyiz edilmiş, kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
3-) Özel Gazikent Tıp Merkezinde ortopedi uzmanı olarak çalışan hekimin hasta yakını tarafından darp edilmesi nedeniyle açılan dava, İzmir 11. Asliye Ceza Mahkemesi 2015/586 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
 
4-) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi KBB Kliniğinde çalışan bir asistan hekimin hasta yakını tarafından darp edilmesi nedeniyle İzmir 4. Asliye Ceza Mahkemesi 2015/560 E. Sayılı dosyası ile açılan davada yargılama devam etmektedir.
 
5-) Aile hekimi olarak görev yapan bir hekime hasta tarafından hakaret edilmesi nedeniyle açılan dava, İzmir 14. Asliye Ceza Mahkemesi 2015/583 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
 
6-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Nöroloji Servisinde görevli asistan hekime hasta yakını tarafından hakaret edilmesi nedeniyle açılan dava, İzmir 43 Asliye Ceza Mahkemesi 2015/608 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
 
7-) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde radyoloji uzmanı olarak çalışmakta olan hekime hasta yakını tarafından hakaret edilmesi nedeniyle İzmir 8. Asliye Ceza Mahkemesi 2015/412 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
8-) Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji AD’da görevli iki asistan hekimin hasta tarafından darp edilmesi ve tehdit edilmesi nedeniyle İzmir 19. Asliye Ceza Mahkemesi 2015/661 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
9-) Özel Tınaztepe Hastanesinde çalışan bir hekime hasta yakını tarafından yapılan hakaret ve tehdit nedeniyle açılan davada, İzmir 42. Asliye Ceza Mahkemesi 2014/667 E. Sayılı dosyası ile sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
10-) İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Dermatoloji Kliniğinde çalışan asistan hekim ile hasta yakınlarının tartışması üzerine hem hekim hem de sanıklar hakkında hakaret nedeniyle dava açılmıştır. İzmir 27. Asliye Ceza Mahkemesi 2014/50 E. Sayılı dosyası ile yapılan yargılamada, hekim ve sanığın beraatına karar verildi.
 
11-) Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD’da görevli 3 asistan hekimin hasta yakını tarafından darp edilmesi ve tehdit edilmesi nedeniyle 21. Asliye Ceza Mahkemesi 2014/74 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
12-) Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi beyin cerrahisi servisinde asistan hekim olarak görev yapan asistan hekimin hasta yakını tarafından darp edilmesi nedeniyle açılan dava, İzmir 30. Asliye Ceza Mahkemesi 2016/48 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
 
13-) Muayenehanesinde silahlı saldırı sonucu yaralanan hekimin şikayetçi olduğu davada, Karşıyaka 8. Asliye Ceza Mahkemesi 2014/1116 E. sayılı dosyası ile sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir. Dosya temyiz aşamasındadır.
 
14-) İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi hematoloji kliniğinde görevli iki hekime, hasta tarafından hakaret edilmiştir.  İzmir 30. Asliye Ceza Mahkemesi 2014/768 E. sayılı dosyası ile açılan davada sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
15-) Ödemiş Devlet Hastanesi acil servisinde görev yapan acil tıp uzmanı hekimin darp edilmesi ve hakarete uğraması nedeniyle Ödemiş 1. Asliye Ceza Mahkemesi 2014/382 E. sayılı dosyası ile açılan davada sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
16-) İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi dermatoloji kliniğinde asistan hekim olarak görev yapan hekime hasta tarafından hakaret edilmesiyle nedeniyle açılan dava, İzmir 32. Asliye Ceza Mahkemesi 2014/ 84 E sayılı dosyasında devam etmektedir.
 
17-) Alsancak Devlet Hastanesinde psikiyatri uzmanı olarak görev yapan hekimin hasta tarafından darp edilmesi ve hakarete uğraması nedeniyle İzmir 29. Asliye Ceza Mahkemesi 2015/141 E. sayılı dosyası ile açılan davada hekim şikayetten vazgeçmiştir.
 
18-) 112 ambulansta görevli bir hekimin hasta yakınının fiili saldırısına ve hakaretine maruz kalması nedeniyle açılan davada, İzmir 8. Asliye Mahkemesi 2015/219 E. sayılı dosyası ile sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
19-) Özel Medicalpark Hastanesinde çalışan genel cerrahi uzmanı hekime hasta tarafından hakaret edilmesi üzerine Karşıyaka 4. Sulh Ceza Mahkemesi 2013/398 E. sayılı dosyası ile açılan davada,  sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
20-) Alsancak Devlet Hastanesinde görevli genel cerrahi uzmanı hekime hasta yakını tarafından hakaret edilmesine üzerine İzmir 31 Asliye Ceza Mahkemesi 2014/312 E. sayılı dosyası ile açılan davada, hekim şikayetinden vazgeçmiştir ancak sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
21-) Özel Kent Hastanesinde görevli pratisyen hekimin hasta yakını tarafından darp edilmesi üzerine Karşıyaka 5. Asliye Ceza Mahkemesi 2014/349 E. sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
22-) Şikayetvar.com isimli internet sitesinde bir hekim hakkında yayınlanan yorumların gerçek dışı olması ve hekimi zan altında bırakması nedeniyle haberin kaldırılması için öncelikle ilgili site yönetimine başvurulmuş, haberin kaldırılmaması üzerine Karşıyaka 3.SC 2013/496 D.İş sayılı dosyası ile haberin kaldırılması talebimiz Mahkemeye sunulmuş, mahkeme, sitede yer alan yorumların hekimin onur, şeref ve saygınlığını zedelediği ile gerekçesiyle yorumların kaldırılmasına karar vermiştir. Site yönetimi tarafından karara yapılan itiraz reddedilmiş ve haber siteden kaldırılmıştır.
 
23-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji AD’da görevli asistan hekimin bir hastanın fiili saldırısına uğraması üzerine İzmir 21. Sulh Ceza Mahkemesi 2013-910 E. sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın yaralama suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
24-) Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi acil servisinde görev yapan hekimin acil serviste hasta için düzenlediği belgeyi sosyal medya organlarında hekimi aşağılayıcı şekilde paylaşan şahıs hakkında hakaret iddiasıyla açılan davada, İzmir 8.Sulh Ceza Mahkemesi 2013-1221 E. sayılı dosyası ile sanığın beraatine karar verilmiştir. Karar hekim tarafından temyiz edilmiştir.
 
25-) Torbalı Devlet Hastanesinde görevli iki hekimin hasta yakınlarının fiili ve sözlü saldırısına uğraması üzerine açılan davada, Torbalı 2. Asliye Ceza Mahkemesi 2013-31 E. sayılı dosyası ile sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
26-) Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisinde görevli asistan hekimin hasta yakınının sözlü saldırısına uğraması üzerine İzmir 41.Asliye Ceza Mahkemesi 2014-312 E. sayılı dosyası ile açılan davada, sanığın cezalandırılmasına karar verilmiştir.
 
27-) Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi acil servisinde görev yapmakta iken hastanın hakaretine maruz kalan hekimin şikayeti üzerine İzmir 39.Asliye Ceza Mahkemesi’nin 2014-27 E. Sayılı dosyası ile açılan davada sanığın beraatine karar verilmiştir. Karar hekimin talimatı üzerine temyiz edilmemiştir.
 
28-) Özel Şifa Basmane Hastanesi acil servisinde görev yapmakta iken hasta ve yakınlarının fiili ve sözlü saldırısına uğrayan hekimin şikayeti üzerine İzmir 12.Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2013-184 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, mahkeme görevsizlik kararı vererek dosyanın Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine karar vermiştir. Yargılama sonucunda,  bir kısım sanıkların tehdit ve hakaret suçundan beraatına, bir kısım sanıkların tehdit ve hakaret suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir. Tehdit suçundan hakkında dava açılan hekim hakkında beraat kararı verilmiştir. Karar taraflarca temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
 
29-) Bayındır Devlet Hastanesi acil servisinde görevli iken hasta ve hasta yakınları tarafından tehdit edilen ve hakaretlere maruz kalan hekimin şikayeti üzerine, 3 sanık hakkında Bayındır Sulh Ceza Mahkemesi 2012-37 E. sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama sonunda sanıkların kamu görevlisine hakaret suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir. Karar sanıklarca temyiz edilmiş olup temyiz incelemesi beklenmektedir.
 
30-) Buca Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi Acil Servisi’nde görev yapmakta iken hasta yakını tarafından darp ve tehdit edilen hekimin şikayeti üzerine İzmir 6.Asliye Ceza Mahkemesi 2011-380 E. sayılı dosyası ile sanık hakkında dava açılmıştır. Yargılama sonucunda, sanığın yaralama ve tehdit suçundan cezalandırılmasına karar verilmiştir. Karar sanık tarafından temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
 
31-) Bornova’da aile hekimi olarak görev yapmakta olan hekimin hastanın hakaretlerine maruz kalması nedeniyle İzmir 2. Sulh Ceza 2011-1569 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, sanık hakkında ceza verilmesinden vazgeçilmesine karar verilmiştir. Kararın temyizi üzerine Yargıtay, suçun unusrlarının oluşmamış olması nedeniyle beraat kararı verilmesi gerektiği gerekçesiyle kararın bozulmasına karar vermiştir. Bozma kararı sonrası verilen beraat kararı, hekimin talimatı üzerine temyiz edilmemiştir.
 
32-) Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hematoloji Bilim Dalı’nda görevli iken hasta yakınları tarafından hakaret ve tehdit edilen uzman hekimin şikayeti üzerine sanıklar hakkında İzmir 11. Sulh Ceza Mahkemesi 2010/1954 E. Sayılı dosyası ile kamu davası açılmıştır. Yargılama sonunda, bir sanık tehdit ve hakaret suçundan cezalandırılmış, bir sanık delil yetersizliğinden beraat etmiştir. Sanığın beraatına yönelik karar temyiz edilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
 
33-) İzmir Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesinde görevli bir asistanın hasta yakınının fiili saldırısına uğraması nedeniyle Boğaziçi Karakolu’nda hekimle birlikte ifadede hazır bulunulmuştur. İzmir 9. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2010/1462 E. sayılı dosyası ile açılan kamu davasında,  sanığın yaralama suçundan cezalandırılmasına, tehdit suçundan beraatine karar verilmiştir. Sanığın tehdit suçundan beraatine dair karar tarafımızca temyiz edilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
 
34-) İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği asistanı hekimin acil serviste görevli olduğu sırada, hasta yakınları tarafından fiili ve sözlü saldırıya uğraması üzerine olaya müdahale edilmiş,  Basın Sitesi Karakolu’nda saldırganlar hakkında şikayetçi olunmuş ve hekimle birlikte ifadede hazır bulunulmuştur.Saldırganlar hakkında, İzmir 11. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 2009/ 477 E. sayılı dosyasında açılan kamu davasında,  sanıkların kamu görevlisine karşı işlenen yaralama suçu nedeniyle cezalandırılmasına karar verilmiştir. Karar sanıklar tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
Bu haber 1714 kez okunmuştur.