Özel Hekimlik Alanında Takip Edilen Davalar

11.04.2016

 

Odamız Hukuk Bürosu tarafından 2014 Nisan-2016 Nisan Çalışma Döneminde, özel hekimlik alanı ile ilgili açılan dava dosyalarına ilişkin rapor aşağıda paylaşılmıştır. 

 
Saygılarımızla.
 
İzmir Tabip Odası
 
1-) Özel bir tıp merkezinde çalışan hekimin sözleşmesi, haklı ve geçerli bir neden olmadan, ücret ve tazminatları ödenmeksizin feshedilmiştir. Geçerli bir neden olmaksızın yapılan fesih işleminin geçersizliğinin tespiti ve işe iade istemiyle dava açılmıştır. İzmir 4. İş Mahkemesi 2015/752 E. Sayılı dosyası ile feshin geçerli bir nedene dayanmadığına ve hekimin işe iadesine karar verilmiştir.
 
2-) Özel bir hastanede çalışan hekimin iş akdinin bildirimsiz ve tazminatsız feshi üzerine açılan dava, Karşıyaka 3. İş Mahkemesi 2014/156 E. sayılı dosyasında görülmüş, hekimin kıdem ve ihbar tazminatının tahsiline karar verilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
 
3-) Aile hekimi uzmanı bir hekimin özel hastane acil servisinde pratisyen hekim kadrosunda çalışmasına izin verilmemesi işleminin iptali istemiyle açılan dava, Ankara 7. İdare Mahkemesi 2015/1871 E. Sayılı dosyası ile devam etmektedir.
 
4-) Özel bir tıp merkezinde çalışan hekimin sözleşmesi, haklı ve geçerli bir neden olmadan, ücret ve tazminatları ödenmeksizin feshedilmiştir. Kıdem, ihbar ve ücret alacaklarının tahsili için İzmir 15. İş Mahkemesi 2016-160 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama devam etmektedir.
 
5-) Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Nefroloji olmak üzere iki ayrı uzmanlığı olan hekimin özel hastanede çocuk hastalıkları kadrosunda çalışmak için yaptığı başvurunun hastanenin yan dal kadrosu olmadığı gerekçesiyle reddi nedeniyle çalışamadığı 1 yıllık sürede mahrum kaldığı zararının tazmini amacıyla  Sağlık Bakanlığı aleyhine 120.000,00-TL maddi, 10.000,00-TL manevi olmak üzere 130.000,00-TL tutarında tazminat davası açılmıştır. İzmir 3. İdare Mahkemesi 2013/1229 E. sayılı dosyasında, yargılama sonucunda, 42.917 TL maddi tazminatın tahsiline, manevi tazminat talebinin reddine karar verilmiştir. Karar taraflarca temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
 
6-) Özel poliklinikte çalışan ve takip ettiği hastalarını özel hastanede ameliyat yapmasına izin verilmeyen hekim adına İzmir 4. İdare Mahkemesi 2012-632 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, 1219 sayılı Kanun’un 12.maddesi uyarınca işlemin iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
7-) Özel poliklinikte çalışan ve takip ettiği hastalarını özel hastanede ameliyat yapmasına izin verilmeyen hekim adına İzmir 1. İdare Mahkemesi 2012-543 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, 1219 sayılı Kanun’un 12.maddesinde yer almayan bir kısıtlamanın yönetmelikle getirilemeyeceği gerekçesiyle işlemin iptaline karar verilmiştir. Davalı idare tarafından karar temyiz edilmiş Danıştay, mesul müdür olarak görev yapan hekimin başka sağlık kuruluşunda çalışamayacağı gerekçesiyle kararın bozulmasına karar vermiştir. Bozma kararı üzerine reddedilen dava tarafımızca temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
 
8-) Dahiliye ve Kardiyoloji uzmanı olmak üzere iki ayrı uzmanlığı olan bir hekimin, özel hastanede dahiliye uzmanı olarak çalışmak üzere yaptığı başvurunun, hekimin iki ayrı uzmanlığı olduğu, yerine başlayacağı hekimin sadece Dahiliye Uzmanı olduğu, planlama kapsamında iki uzmanlığı olan hekimin tek uzmanlığı olan hekim yerine göreve başlamasının mümkün olmadığına dair Sağlık Bakanlığı genel yazısının yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay 10.Dairesi 2011-10716 E. sayılı dosyasında açılan davada, işlemin yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmiştir. Karar Sağlık Bakanlığı tarafından temyiz edilmiştir.
 
9-) Özel bir tıp merkezinde çalışan hekimin sözleşmesi, haklı ve geçerli bir neden olmadan, ücret ve tazminatları ödenmeksizin feshedilmiştir. Kıdem, ihbar ve ücret alacaklarının tahsili için İzmir 3. İş Mahkemesi 2015-719 E. Sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama devam etmektedir.
 
10-) Muayenehanelerin bulunduğu kısımda yangına karşı tedbirlerin alındığını gösterir belge koşulu getiren Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü’nün 15.10.2014 tarihli genelgesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle dava açılmıştır. Danıştay 15. Dairesi 2014/9731 E. sayılı dosyası ile YD talebini reddetmiştir. Yargılama devam etmektedir.
 
11-)  İşyeri hekimi olarak çalışmakta iken SGK ile anlaşması olmayan bir özel hastanede çalışmak için başvuru yapan hekimin başvurusunun, işyeri hekimlerinin SGK adına reçete yazdığı, 1219 sayılı Kanun’un 12.maddesi gereği bir hekimin SGK ile anlaşmalı özel sağlık kuruluşu ile SGK ile anlaşmalı olmayan özel sağlık kuruluşunda aynı zamanda çalışamayacağı gerekçesiyle reddedilmesi üzerine, bu işlemin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle İzmir 2.İdare Mahkemesi 2012-476 E. sayılı dosyası ile dava açılmıştır. İşlemin yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmiştir. Davalı idare tarafından temyiz edilen kararda temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
12-)  Muayenehane faaliyeti yanında SGK ile anlaşmalı özel hastanede görev yapan hekimin 1219 sayılı yasanın 2. ve 3. maddeleri gereği özel hastanede çalışamayacağına dair işleme karşı İzmir 4. İdare Mahkemesi 2011-2383 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, işlemin iptaline karar verilmiştir.  Davalı idare tarafından temyiz edilen karar, Danıştay tarafından, muayenehane faaliyeti yanında SGK anlaşmalı özel sağlık kuruluşunda çalışılamayacağı gerekçesiyle bozulmuştur. Karar düzeltme talebi reddedilmiştir. Bozma sonrası Yerel Mahkeme tarafından direnme kararı verilmiştir. Direnme kararında Anayasa Mahkemesi kararına atıf yapılarak iki faaliyetin birlikte yürütülebileceği yönünde karar verilmiştir. DİDDK kararı beklenmektedir.
 
13-) Çocuk Hastalıkları ve Çocuk Nefroloji olmak üzere iki ayrı uzmanlığı olan hekimin özel hastanede çocuk hastalıkları kadrosunda çalışmak için yaptığı başvurunun hastanenin yan dal kadrosu olmadığı gerekçesiyle reddi üzerine işlemin iptali için İzmir 1.İdare Mahkemesi 2012-1152 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, işlemin iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
14-) Özel tıp merkezinde çalışan hekimin iş akdinin, hekimin performans düşüklüğü gerekçesiyle feshi üzerine fesih işleminin geçersizliğinin tespiti ile işe iade istemli dava açılmıştır.   İzmir 8.İş Mahkemesi 2013-672  E. sayılı dosyası ile açılan davada, fesih işleminin geçersizliğine ve hekimin işe iadesine karar verilmiştir. Yargıtay incelemesi sonucu karar kesinleşmiştir.   
 
15-) Özel bir hastanede çalışan hekimlerin ücretlerinin uzun süredir ödenmemesi üzerine iş akdini kendisi fesheden hekimin işçilik haklarının tahsili istemiyle açılan davada, İzmir 5. İŞ Mahkemesi 2013-432 E. sayılı dosyası ile işçilik haklarının tahsiline karar verilmiştir. 
 
16-) Özel bir hastanede çalışan hekimin iş akdinin haklı gerekçe olmaksızın feshi üzerine işçilik haklarının tahsili istemiyle açılan davada, Karşıyaka 3. İş Mahkemesi 2014-156 E. sayılı dosyası ile işçilik haklarının tahsiline karar verilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
 
17-) Özel bir tıp merkezinde görev yapan hekimin ücret alacaklarının ödenmemesi nedeniyle İzmir 13. İş Mahkemesi 2014/635 E. sayılı dosyası ile açılan davada,  hekimin alacaklarının ödenmesine karar verilmiştir. Hekim alacaklarını tahsil etmiştir.
 
18-) SGK anlaşmalı iki hastanede çalışan hekimin SGK anlaşmalı olmayan üçüncü bir hastanede geçici kadro ile çalışmak için yaptığı başvurunun reddi üzerine işlemin iptali için İzmir 2.İdare Mahkemesi 2012-1801 E. sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Yargılama sonucunda 1219 sayılı Kanun’un 12.maddesi gerekçe gösterilerek davanın reddine karar verilmiştir, Danıştay kararın onanmasına karar vermiştir.
 
19-) Özel tıp merkezinde çalışan hekimin iş akdinin haklı gerekçe olmaksızın feshi üzerine fesih işleminin geçersizliğinin tespiti ile işe iade istemli dava açılmıştır. İzmir 5.İş Mahkemesi 2013-661 E. sayılı dosyası ile devam eden dosyada,  hekimin talimatı üzerine davadan feragat edilmiştir
 
20-)  Muayenehane faaliyeti yanında SGK ile anlaşmalı özel hastanede görev yapan hekimin 1219 sayılı yasanın 2. ve 3. maddeleri gereği özel hastanede çalışamayacağına dair işleme karşı İzmir 4. İdare Mahkemesi 2011-2384 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, işlemin iptaline karar verilmiştir.  Davalı idare tarafından temyiz edilen karar, Danıştay tarafından, muayenehane faaliyeti yanında SGK anlaşmalı özel sağlık kuruluşunda çalışılamayacağı gerekçesiyle bozulmuştur.  Karar düzeltme talebi reddedilmiştir. Bozma sonrası Yerel Mahkeme tarafından direnme kararı verilmiştir. Direnme kararında Anayasa Mahkemesi kararına atıf yapılarak iki faaliyetin birlikte yürütülebileceği yönünde karar verilmiştir. DİDDK kararı beklenmektedir.
 
21-) SSK emeklisi olup 65 yaşını dolduran kulak burun uzmanı bir hekiminAyakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmeliğin ek 1.maddesinin ( h ) bendinde yer alan düzenlemeden faydalanarak kadro dışı geçici çalışma izni verilmesi talebinin İzmir İl Sağlık Müdürlüğü tarafından hekimin kamudan emekli olmadığı gerekçesiyle reddi üzerine, ret işleminin yürütmesinin durdurulması ve iptali için dava açılmıştır. İzmir 4.İdare Mahkemesi’nin 2011-2298 E. sayılı dosyasında işlemin iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
22-) Muayenehane açılışına ilişkin başvurusunu Tabip Odası’na, vergi dairesine ve Konak Sağlık Grup Başkanlığına 03.08.2010 tarihli Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik değişikliğinden birkaç gün önce yapan çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı bir hekimin, muayenehane açma başvurusunun yeni yönetmeliğe göre değerlendirileceğine yönelik İzmir İl Sağlık Müdürlüğü işlemine karşı İzmir 1.İdare Mahkemesi’nin 2011-1916 E. sayılı dosyası ile dava açılmıştır. Hekimin muayenehane açılış başvurusunun yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten önce yapılmış olması nedeniyle yeni yönetmeliğe uygun başvuru yapılması zorunluluğu olmadığı gerekçesiyle işlemin yürütmesinin durdurulmasına ve iptaline karar verilmiştir. Temyiz sonucu kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
23-) Muayenehane faaliyeti yanında SGK ile anlaşmalı özel hastanede görev yapan hekimin 1219 sayılı yasanın 2. ve 3. maddeleri gereği özel hastanede çalışamayacağına dair işleme karşı İzmir 3. İdare Mahkemesi 2011-2472 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, işlemin iptaline karar verilmiştir. Davalı idare tarafından temyiz edilen karar, Danıştay tarafından, muayenehane faaliyeti yanında SGK anlaşmalı özel sağlık kuruluşunda çalışılamayacağı gerekçesiyle bozulmuştur. Karar düzeltme talebi reddedilmiştir. Bozma sonrası karar beklenmektedir.
 
24-) Muayenehane faaliyeti yanında SGK ile anlaşmalı özel hastanede görev yapan hekimin 1219 sayılı yasanın 2. ve 3. maddeleri gereği özel hastanede çalışamayacağına dair işleme karşı İzmir 1. İdare Mahkemesi 2012-677 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, işlemin iptaline karar verilmiştir.  Davalı idare tarafından temyiz edilen karar, Danıştay tarafından, muayenehane faaliyeti yanında SGK anlaşmalı özel sağlık kuruluşunda çalışılamayacağı gerekçesiyle bozulmuştur. Karar düzeltme talebi reddedilmiştir. İzmir 1. İdare Mahkemesi bozma kararına uyarak davanın reddine karar vermiştir. Ret kararı temyiz edilmiş olup sonucu beklenmektedir.
 
25-) Kendisine ait fizik tedavi ve rehabilitasyon müessesesinde çalışırken aynı zamanda özel hastanede çalışan hekimin mesleki faaliyetinden birisini sonlandırması gerektiği yönündeki işleme karşı  İzmir 3.İdare Mahkemesi 2012-2167 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, davanın süresinde açılmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.  Tarafımızca temyiz edilen karar, Danıştay tarafından davanın süresinde açıldığı, davanın esasının incelenmesi gerekçesiyle bozulmuştur. Bozma kararı sonrası davanın esastan reddine karar verilmiştir. Karar temyiz edilmiş olup sonucu beklenmektedir.
 
26-) Muayenehane faaliyeti yanında SGK ile anlaşmalı özel hastanede görev yapan hekimin 1219 sayılı yasanın 2. ve 3. maddeleri gereği özel hastanede çalışamayacağına dair işleme karşı  İzmir 3. İdare Mahkemesi 2012-545 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, işlemin iptaline karar verilmiştir. Davalı idare tarafından temyiz edilen karar, Danıştay tarafından, muayenehane faaliyeti yanında SGK anlaşmalı özel sağlık kuruluşunda çalışılamayacağı gerekçesiyle bozulmuştur. Karar düzeltme talebi reddedilmiştir. Bozma sonrası karar beklenmektedir.
 
27-) Muayenehane faaliyeti yanında SGK ile anlaşmalı özel dal merkezinde görev yapan hekimin 1219 sayılı yasanın 2. ve 3. maddeleri gereği dal merkezinde çalışamayacağına dair işleme karşı Ankara 15.  İdare Mahkemesi 2011-1900 E. Sayılı dosyası ile açılan davada, davanın reddine karar verilmiştir. Kararın tarafımızca temyizi üzerine Danıştay 10.Dairesi tarafından işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Temyiz sonucu Danıştay 15. Dairesi tarafından kararın onanmasına karar verilmiştir.
 
28-) Muayenehanelerin fiziksel ve teknik koşullarını ağırlaştırarak muayenehane açılmasını zorlaştıran, 03.08.2010 tarihinden önce açılan muayenehanelerin 03.08.2011 tarihine kadar yeni koşullara uyum sağlamasını düzenleyen 03.08.2010 tarihli Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay 10.Dairesi’nin 2010-11950 E. sayılı dosyası ile açılan davada, muayenehaneler için getirilen kısıtlamaların bir kısmının iptaline, bir kısmının iptali talebinin reddine karar verilmiştir. Temyiz sonucu beklenmektedir.
 
29-) Danıştay 10.Dairesi kararına rağmen kararda yer verilen gerekçelere aykırı şekilde muayenehaneler için ek koşullar getiren 07.04.2011 tarihli Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik değişikliğinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemiyle Danıştay 10.Dairesi’nin 2011-6866 E. sayılı dosyası ile açılan davada, muayenehanelerde yapılacak işlemlerin minimum seviyede tutulduğu, genellikle acil ve sedye ile hasta başvurusunun olmadığı, muayenehanelerin doktorun hastasının bulunduğu yere çağrılabildiği bir yer olduğu, asansör, merdiven ve kapılar için yönetmelikte aranan fiziki şartların hizmet gereği asgari standartları aşar şekilde belirlendiği, doktorluk mesleğinin serbest icra edildiği, serbest meslek sunumu koşullarını ağırlaştırarak asgari standart belirlenemeyeceği, çalışma hakkı ve özel girişim özgürlüğüne ağır müdahale olduğu gerekçeleriyle asansör, kapı ve merdivenlere ilişkin düzenlemelerin iptaline bazı maddelerin iptali talebinin reddine karar verilmiştir. Taraflarca temyiz edilen kararın temyiz sonucu beklenmektedir.
 
30-) Kendisine ait poliklinikte çalışan ve takip ettiği hastalarının ameliyatlarını özel hastanede yapan hekimin özel hastanedeki çalışmasının kısıtlanmasına dair işleme karşı açılan davada, Ankara 14.İdare Mahkemesi 2012-1076 E. Sayılı dosyası ile işlemin iptaline karar vermiş, Danıştay kararın onanmasına karar vermiştir.
 
31-) 15.02.2008 tarihinde yürürlüğe giren “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik”in, hekimler aleyhine hükümlerinin iptali için açılan dava sonucunda, Danıştay 10.Dairesi 2008/2902 E.sayılı dosyasında, 7.madde 2.fıkrasının, 24.madde 1.ve3.fıkrasının, 25.madde 1. ve 2.fıkrasının, 31.madde 1.fıkra j bendinin, 38.madde ve geçici 2.madde 2.fıkrasının yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir. Biri kısım maddeleri iptal edilen, bir kısım maddelerinin iptal talebi reddedilen dosya taraflarca temyiz edilmiş olup temyiz sonucu beklenmektedir.
 
30-) 11.03.2009 tarihli Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel sağlık Kuruluşları hakkında Yönetmelik Değişikliği ile yapılan düzenleme uyarınca, yaş haddi nedeniyle emekli olması nedeniyle kadro ilavesi yoluyla bir tıp merkezinde çalışma imkanına kavuşan bir hekimin çalışma izin belgesi talebinin, Sağlık Bakanlığı İstihdam ve Planlama Komisyonu kararı gerekçe gösterilerek reddedilmesine ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, İzmr 1. İdare Mahkemesi’nin 2009/ 1317 E. sayılı dosyası ile, alt düzenleyici bir işlemle yönetmeliğe aykırı işlem tesis edilemeyeceği belirtilerek dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir. 
 
Bu haber 1662 kez okunmuştur.