İşyeri Hekimleri Listesi İçin Dava Açıldı

04.04.2016

 

6023 sayılı Türk Tabipleri Birliği Kanunu gereği, serbest çalışan hekimlerin Tabip Odasına üye olma zorunluluğu bulunmaktadır. Bununla birlikte, hekimler ve hekimleri istihdam eden kurum ve kuruluşlar, hekimlerin işe başlayış ve ayrılışlarına ilişkin bilgileri 15 gün içinde Tabip Odası ile paylaşmakla yükümlüdür.

İşyeri hekimlerinin yetkilendirilmesine ilişkin geçmiş dönemlerde mevzuatta ortaya çıkan karışıklık nedeniyle, işyeri hekimliği yapan meslektaşlarımızın bir kısmının Tabip Odalarına üye olmadan işyeri hekimliği yaptığı veya üye olan hekimlerin de işyeri hekimliği yaptığına ilişkin bilgiyi Tabip Odası ile paylaşmadığı tespit edilmektedir.
 
İşyeri hekimlerinin yetkilendirilmesinin İSG-KATİP aracılığıyla Çalışma Bakanlığı tarafından yapılması, işyeri hekimlerinin Tabip Odalarına üyelik zorunluluğunu ortadan kaldıran bir durum değildir.  6023 sayılı Kanun’un 5. ve 7. maddesi uyarınca serbest meslek uygulamasında bulunan işyeri hekimlerinin Tabip Odalarına üyelik zorunluluğu bulunmaktadır. 
 
Bu çerçevede, İzmir’de görev yapan işyeri hekimlerinin tespiti amacıyla Çalışma Bakanlığına bir başvuru yapılmış, işyeri hekimleri ile görev yaptıkları işyerlerine ilişkin listenin İzmir Tabip Odasına gönderilmesi istenmiştir. Bu başvuru, Çalışma Bakanlığı tarafından reddedilmiştir. Çalışma Bakanlığı İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü tarafından gönderilen ret yazısında, istenen bilgilerin 4982 sayılı Bilgi Edinme Hakkı Kanunu’nun 21. Maddesinde özel hayata ilişkin bilgiler olduğu gerekçesine yer verilmiştir. Başbakanlık Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu Başkanlığına yapılan itiraz reddedilmiştir.
6023 sayılı Kanun gereği tabip odalarında bulunması gereken bilgilerin, özel hayata ilişkin bilgiler olduğu gerekçesiyle paylaşılmaması hukuka aykırı bir işlemdir. Bu nedenle, işlemin iptali için dava açılmıştır. Meslektaşlarımız süreç hakkında bilgilendirilecektir.
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 1399 kez okunmuştur.