Özel Sağlık Kuruluşları Hekimleri Eğitim Semineri Yapıldı

11.03.2016

 

Özel Sağlık Kuruluşlarında Çalışan Hekimlerin Sözleşmeleri Ve Özlük Hakları konulu seminer, 2 Mart 2016 tarihinde yapıldı.

Seminerde, Odamız Hukuk Bürosundan Av. Mithat KARA, özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin hukuki statüsü, işe başlama ve işe son verme aşamasında dikkat edilecek hususlar, hekimlerin izin, ücret ve çalışma saatleri hakkında bilgi verdi. Seminerde, sözleşmelerin önemine ve sözleşmelerde ücretin belirlenebilir şekilde net yazılmasının gerekliliğine vurgu yapıldı.
 
Av. Mithat Kara’nın sunumunun ardından, Odamız Genel Sekreteri Dr. Mete Güzelant, özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimler için asgari ücret tarifesi hazırlanmasına yönelik girişimler hakkında bilgi verdi. Özellikle İş Mahkemeleri’nde görülmekte olan davalarda hekimlerin alabileceği emsal ücretin İzmir Tabip Odasından istendiği bilgisi paylaşıldı. İzmir’de branşlar bazında hekimlerin aldığı asgari sınırın aşağı yukarı belirlenebilir olduğu, hekimlerin bu sınırın altında çalıştırılmasının uygun olmadığı, bu ücret altında çalışmanın hekim emeğini değersizleştireceği vurgulandı. Hekimlerin bordrolarına yansıyan ücret ile gerçekte aldıkları ücretin farklı olmasının, özellikle yargıya yansıyan ücret uyuşmazlıklarında hekimleri zor durumda bıraktığı, tazminat ve ücret alacaklarını almakta zorluklar çıkardığı bilgisi paylaşıldı.
 
Toplantıya katılan meslektaşlarımız, tarife hazırlanmasına ilişkin girişimlerle ilgili görüşlerini paylaştı. Bu konuda farklı yaklaşımlar ileri sürüldü.
 
Bir kısım meslektaşlarımız, özel sağlık kuruluşlarında çalışan hekimlerin alması gereken asgari bir ücretin belirlenmesi gerektiğini, işverenlerin bu ücret altında hekim çalıştırmaması gerektiğini, belirlenecek ücretin İzmir’in ve sağlık kuruluşlarının koşulları ile kamu hastanelerinde çalışan emsal nitelikli branşların ücretleri de dikkate alınarak gerçekçi ve objektif bir ücret olması gerektiği düşüncesi paylaşıldı.
 
Bir kısım meslektaşımız, branş bazında ücret belirlemek yerine dahili branşlar ve cerrahi branşlar başlığı altında iki kriter olmasının ve bu kriterlere göre özel hastane ve tıp merkezi şeklinde ayrım yapılmasının daha gerçekçi olacağını ifade etti.
 
Asgari ücret tarifesi hazırlanmasına ilişkin çalışmalarımız, toplantıda paylaşılan görüşler doğrultusunda devam edecek olup meslektaşlarımızın bu konuya ilişkin görüş ve önerilerini Oda’mıza iletmesini diliyoruz.
 
Av. Mithat Kara’nın sunumu görüntülü olarak kaydedilmiştir. Meslektaşlarımız, sunumu ayrıca DVD ortamında Odamızdan temin edebilirler.
 
İZMİR TABİP ODASI
 
 

 

Bu haber 1329 kez okunmuştur.