Suç : Hastasına zaman ayırmayı istemek !

10.03.2016

 

Sayı: 16-10                                                                                                   İzmir, 10.03.2016

 
Suç  : Hastasına zaman ayırmayı istemek !
Ceza : Sürgün !
Dr. Haluk Sunday Ataman Hakkındaki Sürgün kararı geri alınsın !
 
Alsancak  Devlet Hastanesi hekimleri olarak  geçtiğimiz Aralık ayında 1 ay süre ile  "HASTALARIMIZA HAK ETTİKLERİ MUAYENE SÜRESİNİ AYIRIYORUZ !" temalı bir etkinlik yürüttük.
Bu süre içinde başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere tüm ilgililere seslendik ve şunları söyledik:
"1.Sağlık bütçesi anormal boyutlara ulaşmıştır. 2.Toplumumuz sağlıksızdır. 3. Doktorlar ve sağlık çalışanları akıl almaz bir iş yükünün altındadır."
Yine  Bakanlığın dayattığı performans sisteminin gerek doktorlar ve gerekse hastalarımız için büyük tehlikelere yol açacağını  belirttik.
Bu acımasız sistemde hastalarımıza en çok 3-5 dakika zaman ayırabildiğimizi, bunun hasta ve insan haklarına  aykırı olduğunu açıkladık.
Sağlık Bakanlığı'nın kendi koyduğu 10 dakikada bir randevu sistemini ihlal ettiğini, ülkemiz koşullarında bu sürenin uygulanmasının  bile hasta  hakları açısından önemli  bir kazanım  olacağını dile getirdik.
Bu koşullarda bir hizmet verilemeyeceğini ,"hastanın değeri  olmadığı gibi  doktorun ve sağlık çalışanlarının hiç bir değeri olmadığını" anlattık.
"İnsanca koşullarda insanca bir hizmet vermek istiyoruz , eğitimimizin  ve emeğimizin niteliğine uygun bir ücretlendirme yapılmasını istiyoruz." dedik.
Sayın Bakana ;  " hastalara  ne kadar süre ayrılması gerektiğini ve emeğimizin değerini siz belirleyin " diye  açık bir çağrı yaptık.
Ne ses ne nefes ! Gözler kör, kulaklar sağır !
Bundan daha insanca bir  çağrı olabilir  mi ?
Biz olumlu  bir ses beklerken  tam tersi bir uygulama ile karşılaştık:  Psikiyatri uzmanımız Dr.Haluk Sunday Ataman Aliağa Hastanesine  tayin edildi.
Buradan Dr. Ataman'ın suçunu açıklıyoruz !
Dr.Sunday Ataman polikliniğinin kapısına bir yazı asmıştır  ve şöyle demiştir :
"Randevusuz hasta bakılmamaktadır.Psikiyatri hastasının en az muayene süresi 20 dakika olmalıdır. 10 dakikalık süre ancak 32 randevuya yetmektedir. Yetersiz verdiğim ve yetersiz aldığınız tedavi  hizmeti için ortak mücadele etmek gerekmektedir. Saygılarımla." 
 İşte Dr. Sunday Ataman'ın suçu budur !
Biz böyle bir açıklama için ödül beklerken karşımıza ceza çıkmıştır !
 
 
Gerekçe  ise " işyeri ortamının huzurunu bozmak ve açıkça hastaları  idareye karşı kışkırtmak"dır.
Evet , inanılacak gibi değildir ama suç budur, ceza da budur !
Hastane yönetimi  bu hastanenin tarihinde bir ilke imza atarak bir hekimin sürgününe yol açmıştır.
Bu sürgünle doktorlara  ve çalışanlara  açık  bir  gözdağı verilmiştir . Hekimlerin birliği ve dayanışmasına karşı adeta bir sopa gösterilmiştir.
Eğer "suçlu" aranıyorsa hepimiz "suçluyuz."
Eğer bu bir "suç" ise biz hastane doktorları 1 ay süre ile açıkça bu suçu işledik.  
Buradan bütün kamuoyuna  sesleniyoruz : Bu  bir suç ise biz bu suçu işlemekten onur duyduk  ve yine duyarız !
Kimse  bu haklı etkinliğe "ceza vermek"  hakkına sahip değildir.
Kamu Hastanesi  Genel Sekreterliği'ne çağrı yapıyoruz : Lütfen bu yanlış kararınızdan geri dönün!
İzmir Tabip Odası olarak  bu çok büyük  haksızlığa karşı meslektaşımızın  yanında duracağız ve  mesleki ve hukuki olarak sonuna kadar dayanışma içinde olacağız. İnanıyoruz ki, bu yanlış karar yargıdan dönecektir.
Saygılarımızla.
 
İZMİR TABİP ODASI

 

Bu haber 2051 kez okunmuştur.