Emekli Sandığına Tabi 30 Yılı Aşan Çalışma ve Emeklilik

26.01.2016

Emekli Sandığı Kanunu’ndaki düzenleme gereği, kamu görevlilerinin 30 yılı aşan hizmet süresi, emekli ikramiyesinin hesaplanmasında dikkate alınmamaktaydı.

Anayasa Mahkemesi, emeklilik ikramiyesinin hesabında 30 fiili hizmet yılından fazla sürelerin dikkate alınmayacağı yönündeki düzenlemeyi iptal etmiş ve Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararı 07.01.2015 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanmıştır.
 
Anayasa Mahkemesi kararı üzerine, Emekli Sandığına tabi çalışması 30 yıldan fazla olan ve ancak emekli olduğunda emekli ikramiyesini 30 yıllık çalışması üzerinden alan kamu görevlilerinin 30 yılı aşan çalışmalarının karşılığını geriye dönük alıp alamayacağı tartışması başlamıştır.
 
Oda’mız Hukuk Bürosu tarafından, Emekli Sandığına tabi çalışması 38 yıl 5 ay olan bir meslektaşımız adına bir dava açılmıştır. Ankara 6. İdare Mahkemesinde yapılan yargılama sonucunda, meslektaşımızın 30 yılı aşan çalışmasının karşılığı olan ikramiyelerinin ödenmesi kararı verilmiştir. Meslektaşımız, 8 yıl 5 aylık çalışmasının da karşılığını alacaktır. Benzer nitelikteki birçok karar, Ankara İdare Mahkemeleri tarafından verilmeye başlanmıştır. Bu kararlara, Sosyal Güvenlik Kurumu itiraz etmiştir ancak itirazlar sonuçlanmamıştır. İtirazlar sonucunda verilecek kararlar, hukuki süreci etkileyebilecektir.
 
Emekli Sandığı’na tabi çalışması 30 yıldan fazla olan, emekli olduğunda 30 yılı geçen hizmet süresinin karşılığı emekli ikramiyesini alamayan meslektaşlarımız da benzer nitelikte dava açabilirler.
 
Dava açmak isteyen meslektaşlarımız için Odamız hukuki destek verecektir. Dava açmak isteyen meslektaşlarımızın, öncelikle Sosyal Güvenlik Kurumuna başvurarak ödenmeyen emekli ikramiyelerinin kendilerine ödenmesini talep etmesi gerekmektedir. Başvuruya olumsuz yanıt verilmesi halinde, yazının tebliğinden itibaren 60 günlük dava açma süresi içinde Ankara İdare Mahkemesinde dava açılması gerekmektedir. SGK’ya yapılan başvuru üzerinden 60 gün geçmesine rağmen yanıt verilmemesi halinde talep reddedilmiş sayılacaktır. Bu durumda, 60 günlük sürenin dolmasından itibaren ikinci 60 gün içinde dava açılması gerekmektedir.
 
Sosyal Güvenlik Kurumuna gönderilmesi gereken örnek dilekçe ekte paylaşılmıştır. Dilekçe doğrudan SGK’ya gönderilebileceği gibi SGK’ya iletilmek üzere İzmir Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğüne de teslim edilebilir. Dilekçenin teslimi halinde evrak kayıt numarasının alınması gerekmektedir. Başvuru dilekçesinin bir örneğinin saklanması gerekmektedir. Meslektaşlarımız, SGK’dan gelen yanıt üzerine Odamıza başvurabilirler.
 

Dilekçe Örneği İçin Tıklayınız
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 2502 kez okunmuştur.