BOŞ HASTANEYE AÇILIŞ TÖRENİ !

15.10.2015

 

 

Çiğli'de inşaatı devam hastaneye, seçim öncesinde Başbakan tarafından açılışının yapılacağı gerekçesiyle, günübirlik hekim görevlendirmeleri yapılmaya çalışılmaktadır. Yurttaşları kandırmayı ve hekimleri konu mankeni göstermeye yönelik bu uygulamayla ilgili bir basın açıklaması yapılmıştır.

 
Oda Başkanımız Dr. Suat Kaptaner ve Genel Sekreter Dr. Mete Güzelant'ın katıldığı basın toplantısında, yöneticisi ve sağlık çalışanı kadrosu atanmamış, fiziki ve teknik altyapısı tamamlanmamış bir hastanenin açılışının yapılmasının ve hekimlerin de açılış için görevlendirilmesinin kabul edilemez olduğu vurgulanmıştır.
 
 
İzmir Tabip Odası
 
 
 
 
 
Sayı: 15-31                                                                                                 İzmir, 15.10.2015
                       
BOŞ  HASTANEYE AÇILIŞ TÖRENİ !
YURTTAŞLARI KANDIRMAYIN !
HEKİMLER KONU MANKENİ DEĞİLDİR !
 
 
Halen Çiğli’de bir hastane inşa  edilmektedir.
Hastanenin inşaatı bitmemiştir. Bahçesinde halen grayderler çalışmaktadır.
Hastanenin başhekimi, yöneticisi, doktoru, hemşiresi yani herhangi bir personeli yoktur.
Herhangi bir kadrosu belirlenmemiştir.
Tıbbi aletleri yerleştirilmemiştir.
Laboratuar ruhsatları yoktur.
Servisleri kapalıdır.
Bu durumda olan hastanenin, ne yazık ki, inşaatı bitmeden, kadroları belirlenmeden, hiçbir hekimi ve personeli yokken açılış töreni düzenleneceğini öğrenmiş bulunuyoruz.
Yani böyle güzel bir yatırım, ne yazık ki küçük siyasi hesaplara alet edilmekte, seçim yasakları başlamadan, bir an önce açılış töreni yapılarak yurttaşlar yanıltılmaktadır.
Hiçbir kadrosu belirlenmemiş ve dolayısıyla atanmış yöneticisi ve hekimi olmayan hastane, sırf siyasi propaganda amacıyla hayali olarak günübirlik olarak açılmaktadır.
Yurttaşlarımızı yanıltarak, sağlık alanı yine siyasi hesaplarla kullanılabilmektedir.
Yurttaşlar nezdinde açılış yapılmış izlenimi verebilmek için, İzmir’deki birçok hastanede   görev yapmakta olan hekimlere, sözlü emirler verilerek, açılış günü, adeta konu mankeni olmaya, günü birlik hastanenin polikliniklerinde hastane hizmete girmiş rolü oynamaya  zorlanmaktadırlar.
Daha inşaatı bitmeyen, teslimi yapılmamış bir hastaneye açılış töreni yapılarak, ne elde edilmeye çalışılmaktadır?
Güzel bir sağlık yatırımı küçük siyasi çıkarlar ve oy hesabıyla, kamuoyunda tartışılır hale getirmenin kime ne yararı vardır anlamakta zorluk çekiyoruz.
Sağlık hizmetleri günlük siyasi hesaplar ve çekişmelere kurban edilmemelidir. Sağlık hizmetlerinin planlamasında, ülkemizin ihtiyaçları, bilim, ortak akıl hakim olmalıdır.
İzmir’de özellikle Bayraklı’da yapımı devam eden (!) 2000 yataklı şehir hastanesinin hangi basamak hastane olacağı belli değildir.
Çiğli’de inşaatı devam eden bu hastanenin ne şekilde hizmet vereceği bilim ve izmir’in sağlık ihtiyaçlarına göre değil siyasi tartışmalarla belirlenmeye çalışılmaktadır. Bu hastanenin ne şekilde çalışacağı, her ay Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanlığı emri (!), Sağlık Bakanı’nın emri (!), Rektörlüğün talebi (!) arasında değişerek devam etmektedir.
Son olarak, Çiğli Hastanesi’nin bu defa Tepecik Hastanesine bağlı bir hastane olacağı ifade edilmektedir. Bu örnek, Türkiye’de tektir. Herhalde dünyada da örneği yoktur.
Somut gerçek, sağlık hizmetlerinin planlamasında günlük siyasi tartışmaların hakim olduğudur. Böyle bir ottamda, ülkenin ihtiyaçlarına uygun, nitelikli sağlık hizmeti verilemeyeceği çok açıktır.
Biz hekimler, bu ortamların konu mankeni olmak istemiyoruz.
Oy hesabıyla yurttaşları yanıltma çabası yine İzmirli yurttaşlar tarafından değerlendirilecektir.
Bu durumun, bizi esas olarak ilgilendiren yönü, hekimlerin, siyasi  hesaplarla konu mankeni konumuna sürüklenmek istenmesidir.
Tamamlanmamış, kadroları belirlenmemiş dolayısıyla atamaları yapılmamış bir hastaneye, görev yaptıkları hastanelerden getirilerek, hizmet veriyormuş rolü yapmaya zorlanmaları, hekimleri rencide etmektedir.
Biz hekimler, hiçbir zaman, hiçbir iktidar tarafından siyasi hesaplarla konu mankeni durumuna sürüklenmek istemiyoruz.
Biz hekimleri siyasi çıkarlara alet etmeyin.
Sağlık hizmetlerini siyasi oy hesaplarına alet etmeyin.
Hekimlerin onurunu zedelemeyin.
Kendi atadığınız sağlık yöneticilerini  de, siyasi taleplerinizi  yerine getirmeye zorlayarak, hekimler ve kamuoyu nezdinde,zor ve tahammül edilemez konumlara sürüklemeyin, itibarlarını zedelemeyin.
Bu hayali hastane açılışı  yurttaşlarımızı  çok olumsuz durumlara sürükleyebilir.
Basından, hastanenin gerçekten açıldığını zanneden yurttaşlarımız, acil bir hasta olarak hastaneye başvurmaya kalktıklarında, gerçekte bitmemiş bir hastane inşaatı ile karşılaşacakları için, yaşayabilecekleri gecikmelerin sorumlusu kim olacaktır?
Bir sağlık yatırımını böyle küçük siyasi oy hesaplarına alet etmenin kime ne yararı vardır?
Hekimleri de günü birlik emirlerle, rencide edecek konumlara sürüklemeye kimsenin hakkı yoktur.
 
Biz hekimlerin konu mankeni konumlarına sürüklenmelerini üzüntüyle karşılıyoruz ve kınıyoruz.
Yurttaşların yanıltılarak, sağlık hizmetlerinin siyasi hesaplarla değerlendirilmesini onaylamıyoruz ve kınıyoruz.
Yetkilileri, hekimlerin mesleki onurlarını zedeleyen ve onları mutsuz eden bu tutumlarından vazgeçmeye davet ediyoruz.
Yurttaşlarımızı da, mağdur olmamaları için, gerçekleri izlemeye ve değerlendirmeye çağırıyoruz.
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 2174 kez okunmuştur.