Göçmenlere sağlık hizmeti verilen birimlerin koşulları acilen düzeltilmelidir !

18.09.2015

 

 

Sayı: 15-29                                                                                                 İzmir, 18.09.2015

                       
 
Göçmenlere sağlık hizmeti verilen birimlerin koşulları acilen düzeltilmelidir !
 
 
Hepimiz bu yüzyılın en büyük göç dalgasının yaşandığı acı gerçeğininin tanığıyız.
Başta Suriye olmak üzere Ortadoğu ve Afrika  ülkelerinden milyonlarca insan ülkelerinde yaşanan iç savaşlardan, kırımlardan ve sefalet ortamından kaçarak Avrupa ülkelerine doğru büyük bir yürüyüş başlatmışlardır. Ne yazık ki binlerce insan bu yolda  hastalanmış, sakatlanmış ya da yaşamını yitirmiştir.
Bu çok büyük bir trajedidir. Bu trajedide ülkemizi yönetenlerin  yarattığı  ortamın çok önemli bir rolü vardır. Komşu ve hatta Libya gibi uzak ülkelerin içişlerine karışan, o ülkelerde iç savaş kışkırtan tutumlar çok  ağır olumsuz sonuçlara yol açmıştır. Bu olumsuz sonuçlarda hükümetin büyük bir suçu ve  sorumluluğu olduğu tartışılmaz bir gerçektir.
Sayın Medya Çalışanları,
Komşu ülkelerden gelen göç dalgasının ilk uğrak yeri doğal olarak ülkemizdir. 2 milyon dolaylarında sığınmacının ülkemizde bulunduğu söylenilmektedir. Bu insanlar barınma, beslenme, temizlik gibi sorunların yanında çok ciddi sağlık sorunları ile de karşı karşıyadır.
Sığınmacıların birçoğu değişik toplanma bölgelerinde yaşarken, çok önemli bir kısmı da büyük şehirlerimize yerleşmişlerdir. İzmir de bunlardan biridir.
Sığınmacıların sayısının ne olduğu, nerelere yerleştikleri ve sağlıkla ilgili geçmişleri vb. tam olarak bilinmemektedir.
 Başta çocuklar ve gebeler  olmak üzere  her türlü sağlık sorunu ile sağlıkçılar karşı karşıya kalmakta ve büyük sıkıntılar çekmektedirler. Sağlık hizmetlerinin düzenlenmesi ve yürütülmesinde  önemli sorunlar vardır.
Aile hekimlerimizin bölgelerindeki göçmen nüfusu saptamada ve gereken koruyucu ve diğer sağlık hizmetlerini vermede yaşadığı sorunlar ciddi boyutlardadır. Durum  özellikle ülkemizde yok edilen bazı bulaşıcı hastalıklar yönünden büyük önem arzetmektedir.
Değerli Medya Çalışanları;
Bugün dikkati çekmek istediğimiz konu Göçmen İdaresine bağlı  Göçmen  Geri Gönderme Merkezi ile Bornova TSM’ye bağlı Altındağ’daki sağlık birimidir.
Bu birimlerde çalışan meslektaşlarımız büyük bir özveri ile sağlık  hizmeti vermeye çalışmakta ancak çalışma ortamlarının olağanüstü kötü olması dolayısıyla büyük sıkıntılar çekmektedirler.
Işıkkent’ te bulunan Geri Gönderme  Merkezi’ndeki sağlık hizmeti 1,80x6 metrelik ve sonunda bir tuvalet bulunan ve depo niyetiyle kullanılan bir koridorda verilmektedir. Bu koridorda soyunma dolapları, 1 adet muayene masası, başlığı olmayan belki de içi boş bir oksijen tüpü, tansiyon ve dinleme aleti, üstleri ve altları dolu evrak ve ilaç dolapları , 1 adet hangi amaçla kullanılacağı belli olmayan ranza bulunmaktadır. Doktor ve hemşire masası ile sandalyesi yoktur. Evrak kaydı bu nedenle muayene masası üzerinde yapılabilmektedir. Poliklinik yapmak üzere boş bir arsaya yerleştirilen bir konteynıra aylardır bir yer bulunamamaktadır.
Önceden gerektiği zaman ve kısıtlı saatlerde verilebilen bu hizmet geçenlerde tam güne dönüştürülmüştür. Ancak öğrendiğimize göre, yapılan uyarılar sonucunda  İl Halk Sağlığı Müdürü “böyle bir ortamda sağlık hizmeti verilemeyeceği “ gibi çok haklı bir gerekçe ile ilgililerce ortam düzeltilinceye kadar tam gün çalışmaya son vermiştir.
Bu tutum önemlidir. Ancak sorun acilen çözülmezse, kısa süreliğine gidilse bile aynı kötü ortamda çalışmaya  devam edilmek durumunda kalınacaktır.
Değerli Medya Çalışanları,
Bilindiği gibi Işıkkent’te aynı zamanda ayakkabıcılar sitesi de bulunmaktadır. Gelen bilgilere göre buradaki bazı işyerlerinde  çocuklar da dahil olmak üzere sığınmacılar  kaçak ve ucuza ve hiç bir koruma önlemi olmaksızın  çalıştırılmaktadırlar. Buralarda kullanılan kalitesiz  sentetik yapıştırıcılar değişik nörolojik hastalıklara yol açmaktadır. Bu konuyu İl Sağlık Müdürlüğü yetkililerine resmi kanallardan iletip araştırma ve denetleme yapılmasını talep ettik. Sonuçları konusunda tarafımıza halen bir bilgi iletilmediğini de paylaşmak istiyoruz.
Diğer konu ise Altındağ’da sığınmacılara hizmet verilen sağlık birimidir.
Bu birime çoğunluğu çocuk ve gebeler olmak üzere , aşılamanın yapıldığı günlerde yaklaşık olarak 150 , diğer günlerde ise 100  dolayında hasta başvurmaktadır.
Belediye seçimleri öncesinde kanımızca seçimkondu olarak açılan bu sağlık merkezi 44 m2 lik çok eski,tek katlı bir yapıdır. Bekleme alanı olmadığından kayıt odası bekleme odasına çevrilmiştir. Muayene odası çok küçük olup her türlü işlem burada yapılmaya çalışılmaktadır. İçinde birçok şeyin bulunduğu ve depo olarak kullanılan alan ise aşı ve emzirme alanıdır aynı zamanda. En çok gebelerin başvurduğu bu poliklinik deposundaki Jinekolojik masa yer darlığından dışarı çıkarılmıştır. Aynı yerde wc  de  bulunmaktadır. Sık elektrik kesilmeleri yaşandığı söylenilen bu bölgede bildiğimiz kadarıyla  aşılar için jeneratör de yoktur.
Buraya gelenlerin çoğu uzak bölgelerden otobüs, dolmuşla vb. gelip caddede inmektedirler.Çoğunluğu gebe ve çocuk olan hastalar  2.bir yol parası veremeyecek durumda olduklarından ana caddeye 1-1.5 km uzakta olan oldukça dik bir yokuşu yayan tırmanarak merkeze ulaşabilmektedirler.
Bu son derecede elverişsiz bina,üzerindeki tabelalara bakılırsa 3 değişik amaca hizmet etmektedir: İHS Müdürlüğü Çocuk Ergen Kadın Üreme Sağlığı Merkezi, Bornova TSM Ek Hizmet Binası ve Bornova TSM Suriyeli Polikliniği. Bunu değerlendirmenize sunuyoruz.
Değerli medya çalışanları,
Böyle bir ortamda sağlık hizmeti verilemez ve alınamaz !
Sağlık hizmeti almaya çalışanların sıkıntısını anlatmaya gerek yok sanırız. Sağlık hizmeti vermeye çalışan arkadaşlarımızın huzursuzluğu ise sorunların çözülememesinden dolayı her geçen gün daha da artmaktadır.
Bu sıkıntıları İl Halk Sağlığı Müdürlüğü  yetkilileri ile paylaştık. Onlar da  “sıkıntıları bildiklerini ve çözüm için çaba gösterdiklerini, buraların sağlık hizmetine uygun olmadığını ve uygun yerler aradıklarını” bizimle paylaştılar.
Bizler, yetkilileri, sağlık çalışanlarının istem ve uyarılarını önemle ve samimiyetle dikkate almaya çağırırken, bu çabaların sürüncemede kalmamasını ve en kısa sürede sonuç vermesini diliyor ve bekliyoruz. 
Başta Sayın Vali olmak üzere tüm ilgilileri konuya sahip çıkmaya, çözüm bulmaya ve zaten büyük sıkıntı ve acılar içinde olan bu insanlara insan onuruna yakışır bir sağlık ortamı oluşturmak üzere çaba göstermeye davet ediyoruz.
 
İZMİR TABİP ODASI
Bu haber 1625 kez okunmuştur.