Dr. Şeyma Gümüştüs “Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi” Açıldı

15.06.2015

 

Dr. Şeyma Gümüştüs Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bahçesi” daha önce de duyurulduğu gibi 12.6.2015 Cuma saat 13.00’te Ege Üniversitesi Yerleşkesi içindeki Botanik Bahçesi ve Herbaryum’da açıldı.

Açılışa Dr. Şeyma GÜMÜŞTÜS’ün ailesi, akrabaları, arkadaşları ve sevenleri katıldı.
 
Herbaryum Sorumlu Müdürü. Doç.Dr. Serdar ŞENOL törenin başında bir açılış konuşması yaptı. Katılımcılara bahçe ve bitkilerle ilgili ayrıntılı bilgiler aktardı. Aileye bugünün anısına bir belge, Botanik Bölümü’nün yayınlarından oluşan kitaplar ve yine bu bahçede yetiştirilmiş bir çiçek sundu.
 
Bahçede 50 dolayında değişik türden tıbbi ve aromatik bitki bulunuyor. İçlerinden çok özel birisiyle ilgili ayrıntıya biraz olsun inelim.
 
Tüm dünyada yalnızca Ödemiş Bozdağ’da yetişen Lamiaceae (Ballıbabagiller) familyasından Sideritis tmolea (Bozdağ Sivri Çayı) aşamalı çalışmalarla Bornova’da da yetiştirilebilmiş. Öğrendiğimize göre bu sıra dışı bitkinin bahçenin en özel bölümünde yetişiyor olması son derece heyecan verici bir durum.
 
Bahçenin zemini Selçuklu desenlerinden esinlenilerek  “onikigen” olarak tasarlanmış. Bu desen aynı desenin eklenmesi, ulanması ile sonsuza dek genişleyebilme yeteneğine sahip.  Bu bahçeden sonsuzluğa uzanış simgelenmiş. Bahçenin kenarında bir Rum evi girişi inşa edilmiş. Bu girişe bahçe bitkileri ile süsleme yapılmış.Bu girişin duvarında Dr.Şeyma GÜMÜŞTÜS’e ilişkin tanıtıcı bir yazı bulunmakta.
 
Ödünsüz bir çevreci ve doğa dostu olarak yaşamını bu mücadeleye adamış olan meslektaşımız Şeyma GÜMÜŞTÜS’ün anısı bundan daha anlamlı şekilde yaşatılamazdı.
 
Ulu bir ceviz ağacının altındaki bu cennet bahçede değerli meslektaşımızın anısı huzur içinde her yıl bu bahçeyi ziyaret eden 10.000 anaokulu, ilköğretim, lise ve fakülte öğrencisi başta olmak üzere tüm ziyaretçileri gülümseyerek karşılayacak!
 
Artık, sonsuzluğa göçmüş olan Dr Şeyma GÜMÜŞTÜS bu güzel mekânda gülümseyen yüzüyle siz değerli meslektaşlarını da selâmlamak için yolunuzu buraya düşürmenizi diliyor!
 
 
İZMİR TABİP ODASI
 
 
Bu haber 3125 kez okunmuştur.