İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu tarafından Karşıyaka Kent Konseyi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen panelin kolaylaştırıcılığını Doç. Dr. Raika Durusoy yaptı.
Panelin İlk konuşmasını yapan Ege Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ali Osman Karababa, Aliağa’nın Türkiye’nin en sanayi yoğun kentlerinden birisi olduğunu belirterek, ilçede; petrokimya, gemi söküm, hurda demir çelik işletmeleri ve şimdi de termik santraller gibi çok sayıda birbirinden farklı endüstriyel tesisler olduğunu kaydetti. Karababa, 2 bine yakın sanayi kuruluşunun bulunduğu Aliağa’daki sanayi kuruluşlarının yarattığı kirlilikle hem İzmir hem de bölge için sağlık tehdidi oluştuğunu belirtti. Tüm bu kirletici enerji vb. yatımların "ne için, kim için" sorusuyla yanıtlanması gerektiğini söyledi.
9 Eylül Üniversitesi Öğretim üyesi Dr. Ahmet Soysal, Aliğa’da yaptıkları kanser araştırması ile ilgili bilgi verirken 15-30 yıl arasında Aliağa’da yaşayanların kanserden ölüm oranlarının 15 yılın altında yaşayanlardan 4.7 kat fazla olduğunu belirtti. Yine ölüm istatistiklerinin incelenmesinden bölgede kansere bağlı ölümlerin Türkiye ve İzmir ortalamalarının çok üzerinde olduğunun çıktığını belirtti.
Göğüs Cer. Op. Dr. Nebil Gürhanlı ise kömürün dünya üzerindeki en büyük kirletici enerji kaynağı olduğunu belirterek, Aliağa demir çelik fabrikaları ve termik santrallerinde yakılan kömür nedeniyle oluşan hava kirliliğinin çok çeşitli sağlık sorunlarına yol açtığını söyledi. Sağlık sorunlarının yarattığı kayıp ve maliyetlerin daha büyüyeceğini belirtti.
Etkinliğin ikinci yarısı katılımcıların görüş ve değerlendirmelerinin alındığı forum şeklinde geçti.
Yaşamla bağdaşamaz boyuta gelen çevresel yıkıma karşı, yaklaşık 25 yıl önce -tehlike henüz bu boyutta değilken- gösterilen tepkinin bugün neden sağlanamadığı tartışıldı. Çeşitli kuruluş, meslek odası üyeleri, kent konseyi üyelerinin nitelikli görüşleri bu mücadelenin önemini vurguladı. Bugün için sayısı az da olsa anlatılan gerçeklerle halka halka büyüyen, yurttaş kitlesine mal olan mücadelelerin Sinop Gerze gibi halk sağlığı kazanımlarıyla sonuçlandığı anlatıldı.
Toplantıya meslektaşlarımızın yanı sıra, meslek odası temsilcileri, Karşıyakalılar ve çevre gönüllüleri katıldılar ve katkı sundular.
İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu olarak Karşıyaka Kent Konseyi'ne ev sahipliği için, konsey yürütmesinden meslektaşımız Cemil Tugay'a ilgili bağlantıları sağladığı için teşekkür ederiz. Katılımın daha fazla olacağı beklentisinde olduğumuz toplantılarımızın süreceğini belirtiriz.
İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu