Halk Sağlığı Müdürü İle Görüşme

28.04.2015

 

Oda’mızın çağrısıyla, 16.04.2015 tarihinde, İZAHED, TAHUD İzmir Şubesi, Türk Sağlık Sen İzmir Şubeleri, SES İzmir Şubesi,  Genel Sağlık-İş İzmir Şubesi, Türk Hemşireler Derneği temsilcilerinin katıldığı bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıda,  aile hekimliği alanındaki son gelişmeler değerlendirilmiş ve konunun İl Halk Sağlığı Müdürlüğü ile paylaşılarak, rahatsızlıklarımızın iletilmesine karar verildi.

 
21.04.2015 tarihinde, İzmir İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Nil Hıdır ile yapılan görüşmeye,  Oda’mız adına Genel Sekreter Dr.Mete Güzelant ile Aile Hekimliği Komisyonu üyeleri Dr.Nuri Seha Yüksel ve Dr.Muharrem Çetin ile İZAHED, Türk Sağlık Sen İzmir Şubeleri, SES İzmir Şubesi,  Genel Sağlık-İş İzmir Şubesi, Türk Hemşireler Derneği temsilcileri katıldı.
 
Görüşmede, bütün örgüt yöneticileri söz alarak, alandaki sıkıntıları Sayın Müdüre ayrıntılı olarak ifade ettiler. Görüşmede başlıca;
 
1-) Cumartesi günü nöbet-mesai ya da fazla çalışma adı altındaki çalışmaların hukuka uygun olmadığı, aile hekimlerinin, ücret yönetmeliğinde kayıtlı kişi üzerinden ücret alır denilmesine rağmen her gelene hizmet verilmesi istendiği ama hata olursa tazminata mahkum edilebileceği, verilecek nöbet ücretinin fazla çalışma karşılığı olarak verilmesine rağmen çok düşük olduğu ve hizmetlerin karşılıksız, angarya olarak yüklendiği ve kabul edilmediği ifade edilmiştir.
 
2-) Cumartesi nöbetlerine, sağlık meslek örgütleri ile sendikaların aldıkları kararlara uyularak gidilmediği,  cezalandırma ile bu sorunun çözülemeyeceği, ceza puanlarının arttırılmasının çözüm olmayacağı ifade edilmiştir.
 
3-) Aile Hekimlerine yüklenen Defin Nöbetlerinin angarya olduğu, hukuksuz olduğu, bu nöbetlerin sadece vefat eden kişilerin morga kabul edilmesi için olduğu,  gece defin işleminin yasak olduğu bu nedenle Belediyelerin sadece cenazenin kabul edileceği morglarda hekim görevlendirmesi ile dahi çözülebileceği ve Belediyelerin görevi olduğu ifade edilmiştir.
 
4-) Yeni çıkan ücret ödeme yönetmeliğinin sınırlarının belirsiz ifadeler içerdiği, her yöne çekilebilecek ifadeler içerdiği, ceza puanlarında örneğin; performansa dahil olmayan koruyucu sağlık hizmetlerinin yapılmaması maddesinin sadece denetimi yapan kişinin keyfine kalabileceği ifade edilmiştir.
 
5-) Tüm bu sayılan maddelerin ve ifade edilen sorunların Aile Hekimlerinde ciddi rahatsızlıklar oluşturduğu, görevden soğuttuğu, isteksizleştirdiği ifade edilmiş ancak Aile Hekimlerinin işlerini sevdiği, layıkıyla yapmak istediği, sadece asli görevlerine odaklanmak istedikleri, buna zemin hazırlanmasının daha doğru olacağı ve bunların da Sayın Sağlık Bakana iletilmesinin arzu edildiği ifade edilmiştir.
 
6-) ASM’lerin haftalık 30 saat nöbet ile hafta içi 08:00-20:00 ve cumartesi Pazar 8 saat açık kalması hedefi ile ASM’lerin özel sektöre devrinin kolaylaştırılacağı ifade edilmiştir.
 
7-) Son olarak, cumartesi nöbetlerine gidilmemesi nedeniyle ceza verilmesi durumunda da, uluslar arası sözleşmeler ve Anayasa ile garanti altına alınan örgütlenme ve barışçıl hak arama eyleminin engellenmiş olacağı için davalar açılacağı ifade edilmiştir.
 
 

İZMİR TABİP ODASI 

Bu haber 1858 kez okunmuştur.