Aile Hekimleri için İşyeri Hekimliği Pratiği Eğitimi Yapıldı

07.04.2015

 

İzmir Tabip Odası İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu ile Aile Hekimliği Komisyonu 28 Mart 2015 günü örnek bir ortak çalışma yaptı.

18 Aralık 2014 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmelik değişikliği ile “İşyeri Hekimliği Yenileme Eğitimleri” ni düzenleyen madde yürürlükten kaldırılmıştı.(*)  Torba Yasa ile 30 saat işyeri hekimliği yapma hakkı kazanan pek çok hekim arkadaşımız için bu değişiklik bir kazanım gibi görünüyordu.
 
Ancak işyeri hekimliğinde sadece hasta olan işçiye reçete yazmakla yetinilmeyen, bunun çok ötesine geçen pek çok görev ve sorumluluk tanımlanmış durumda. Söz konusu yeni mevzuatın getirdiklerine bakarsak; işyeri hekimleri,  işyeri risk değerlendirmesinden başlayarak, iş sağlığı eğitimleri ve ayrıntılı sağlık ve çalışma ortamı gözetimlerine kadar pek çok konuda işverene rehberlik yapmak, yapılan işlemleri izlemek ve değerlendirmekle yükümlü.  
 
Özellikle yıllar önce “İşyeri Hekimliği” sertifikası almış ve hiç işyeri hekimliği yapmamış olan hekimler açısından bu alana ilişkin bir bilgi yenileme ve yeni mevzuatı öğrenmek kritik bir öneme sahip. İşte bu nedenle “Aile Hekimliği Komisyonu”  ve “İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonu” bu eğitim ihtiyacını karşılamak amacıyla bir eğitim çalışması planladı.
 
28 Mart 2015 günü sabah 09.00 – 17.00 saatleri arasında gerçekleşen eğitim,  İşçi Sağlığı ve İşyeri Hekimliği Komisyonuüyesi olan 5 eğitimci arkadaşımız tarafından verildi.
 
İşyeri Hekiminin Görev, Yetki ve Sorumlulukları,
 
İşyerinde Sağlık Gözetimi ve Çalışma Ortamı Gözetimi,
 
Risk Yönetimi ve Değerlendirmesi,
 
İşyeri Hekimliği Mevzuatında Son Gelişmeler ve OSGB ler,
 
Yetişkin Eğitimi, İşyerinde Sağlık ve Güvenlik Eğitimi ve İletişim,
 
İşyerinde Sağlıkla İlgili Kayıtlar ve Değerlendirilmesi  konularının anlatıldığı etkinlik, eğitime katılan 26 aile hekimi arkadaşımız tarafından beğeni ve övgüyle karşılandı.
 
Yeni taleplerin gelmesi halinde eğitimin başka katılımcılarla yinelenmesi planlanıyor.
 
 
Dr. Tuğrul Şahbaz
 
 
*18 Aralık 2014  tarih ve 29209 sayılı Resmi  Gazete’de  yayınlanan” İşyeri Hekimi ve Diğer Sağlık Personelinin Görev, Yetki, Sorumluluk ve Eğitimleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”’in  28. Maddesi’nde belirtildiği üzere 20 Temmuz 2013 tarihli yönetmeliğin “İşyeri Hekimliği Yenileme Eğitimleri”ni düzenleyen 34. Maddesi yürürlükten kaldırıldı.
 
 
Resimler için tıklayınız...
 
Bu haber 1503 kez okunmuştur.