18 Mart Çanakkale Savaşı' ndan Neden Bahsedilmedi ?

26.03.2015

 

Sayı     : 15- 942 -01                                                                                      İzmir, 25.03.2015

 
TTB MERKEZ KONSEYİ BAŞKANLIĞI’NA,
 
Çanakkale Tabip Odası’ndan, 20.03.2015 tarih, 58/03/2015 sayılı bir yazı almış bulunuyoruz. Yazıda, Çanakkale Kara Savaşları’nın 100.yılında, savaşın yaşandığı topraklardan tüm Dünya’ya seslenebilmek için uluslararası katılımlı bir program gerçekleştirileceği belirtilmektedir.
Yazıda “tüm dünyaya seslenebilmek için” kavramı kullanılmaktadır, ancak ne şekilde ve hangi amaçla seslenileceği konusunda bilgi bulunmamaktadır.
Bu nokta bizce çok önemlidir ve konuyu sizlerle paylaşmak gereksinimi duymamızın nedeni aynı konuda TTB Merkez Konseyi Genel Sekreteri imzalı 309/2015 sayılı bir yazının 25/02/2015 tarihinde Odamıza gönderilmiş olmasıdır.
Bu yazıda, Çanakkale Tabip Odası ev sahipliğinde, ”Çanakkale Savaşları’nın 100.yılında, birinci büyük dünya paylaşım savaşının bu önemli cephesinde, savaşın yaşandığı topraklardan tüm Dünya’ya savaş karşıtı hekim tutumumuzu iletebilmek amacıyla …” etkinlikler düzenlendiğinden bahsedilmektedir.
Bu yazıda TTB Merkez Konseyi kendi açısından etkinliğin hedefini açıklamaktadır. Barış ve savaş karşıtı bir tutum. Bu konudaki görüşlerimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.
Çanakkale Savaşları, bizler açısından, haklı bir savaştı. Biz, Çanakkale’de emperyalizme karşı, topraklarımızın işgal edilip parçalanmasını önlemek için bir yurt savunma savaşı verdik ve kazandık.
Mustafa Kemal Atatürk, büyük ölçüde, bu savaşla tarih sahnesine adını yazdırdı.
Çanakkale Savaşları, bir bakıma, 4 yıl sonra vereceğimiz Ulusal Kurtuluş Savaşımızın bir provası özelliğini de taşımıştır.
Bu nitelikte bir savaşı, Dünya’ya savaş karşıtı hekim tutumuna örnek gösterme hedefinin, bu savaşın gerçekliğiyle ters düşecek bir tutum olduğuna inanıyoruz.
Haklı ve haksız savaşlar ayrımı yapmadan, genel bir savaş karşıtlığı tutumu almak, haklı bir savaş vermekte olan güçleri zayıflatan bir tutumdur. Dolayısıyla, özellikle, Çanakkale’de, emperyalizme karşı, haklı bir yurt savunması savaşı verenlerin mirasçısı olarak, bizlerin, Çanakkale’yi, ancak, mazlum ulusların emperyalizme karşı verdikleri haklı bir savaş olarak anmamızın tarihsel gerçeklere daha uygun olacağına inanıyoruz.
Çanakkale’de savaş karşıtlığı tutumun, emperyalizmin kışkırtmasıyla, topraklarımıza saldırtılan ve dolayısıyla, haksız, emperyalist savaş veren Avustralya’lı ve Yeni Zelanda’lılara uygun düşeceği kanısındayız.
Çanakkale Savaşları konusunda etkinlik düzenlendiğini duyuran TTB Merkez Konseyi’nin, Çanakkale Savaşları’nın yüzüncü yılında, konuya ilişkin olarak, ne kendi web sitesinde ne de başka iletişim ortamında, kazanılan zafere, zaferin kazanılmasında emeği geçen Mustafa Kemal Atatürk’e, askerlerimize ve halkımıza ilişkin tek bir kelime etmemiş olmasını da, üzüntüyle karşılıyor, bu tutumun meslektaşlarımız arasında tepkiyle karşılandığını sizlere iletmek istiyoruz.
Bu konuyu tekrar düşünmenizi diliyoruz.
 
Saygılarımızla,
 
 
Uzm. Dr. Mete GÜZELANT
Genel Sekreter
İzmir Tabip Odası
Bu haber 1902 kez okunmuştur.